Subvencije u poljoprivredi za 2023 godinu

Nama celom selu nije isplaćeno ništa, bila je na početku neka greška jer nam je još u toku komasacija i sada svima i dalje stoji “Primljeno”. Pisalo se o tom problemu ovde, ali ništa se ne rešava i dalje. U pitanju je Uljma kod Vršca.

Ne znam mnogo osim onoga što sam pročitao.Bila je prijava od strane ministarstva na viber grupi mislim i tamo sam se prijavio da sam zainteresovan za seminar.Dobio sam obaveštenje da su primili moj zahtev i do sad čekam .
Meni su interesantne 3 operacije tj na 3 RPG-a bi mogao po jednu operaciju.
Operaciju koja se tiče voćnjaka ne bi se petljao jel imam malu površinu 1,2 ha.
Operacija koja se tiče pašnjaka mi je zanimljiva ,imam 10 ha pašnjaka ali mi je problem što treba UG po jedinici površine a nisam za varijantu da držim stoku ali nije isključeno još je u razmatranju.
Polinatorske trake bih moga postaviti na svim parcelama,imam mogućnost da ih održavam samo me interesuje da li zahtevaju neki određeni oblik ili mesto za postavljanje ili može bilo gde na njivi samo da se ispoštuje površina i zaštitni pojas.Kod nas je zgodno ako dozvoljavaju bilo gde da se postavi pošto na kraju svaku njive immo kanale pa bi bukvalno samo malo skratio njivu ,problem bi bio mašinsko održavanje zaštitnog pojasa kad usev naraste.
Operacija kod plodosmene mi isto odgovara tu sam već spremen da uradim za veće parcele .
Ako si bio na savetovanju da li je bilo reči o dve operacije na istoj parceli?
Da se postavi polinatorska traka na parcelu gde se radi plodosmena?

I kako su reagovali na to?
Nisu za neko smanjenje upotrebe ili ograničenu upotrebu?
Bojim se da će većina ići na varijantu da odradi minimalan uslov od 5 g samo da bi došli do bodova za Ipard ili drugih konkursa.
Ja lično se klackam na koju ću stranu.

Kad bi oni promenili mišljenje ne bi imali para ni par procenata ljudi da isplate,ovo zamazivanje očiju i ispunjenje nekih zadataka prema EU.Na kraju krajeva oni daju sredstva oni određuju pravila,nisi u obavezi ako ti ne odgovara ne moraš.
Ja se plašim da su zato i ta pravila a ne da nas polako uvedu u neki vid OP.
Ja lično ako ostanu takvi uslovi ulazim sa nekom minimalnom površinom samo zbog konkursa a ne što mi je svest i shvatanje da je to ispravno.

Zavisi kako računaš,npr na konkursu 10-40-50 uslov je bio pola ha ,da li misliš da je neisplativo ostaviti 5 g da tih pola ha bude u minusu od npr 500 eu a dobiti za max investiciju 25000 i Pdv na mehanizaciju?

Zato i treba raditi ono što si u mogućnosti ,meni lično jako malo treba da dovedem neku minimalni količinu zemlje u traženo stanje tako da bi se lako upustio.što se tiče 10-40-50 Ne znam kako će ljudi pravdati toliki kukuruz šećerac i dokazivati prodaju.Mi smo već bili u tom sistem proizvodnje što smo konkurisali,malo smo se oko prodaje pozabavili i to ide glatko.

Nazad
Vrh