Subvencije poljoprivredi za 2014

Ja pretpostavljam da će biti isto ali ne mora uopšte da znači.

Ma nebitno koliko litara, bitna je samo cifra 3000,- e sad ako neko placa 200,- litru njegov problem! Zato sad NIS daje 5 din jeftinije litru da privuce paore i to je po meni ako sam dobro shvatio dobro, malo borbe za musterije!!

Ma nebitno koliko litara, bitna je samo cifra 3000,- e sad ako neko placa 200,- litru njegov problem! Zato sad NIS daje 5 din jeftinije litru da privuce paore i to je po meni ako sam dobro shvatio dobro, malo borbe za musterije!!

NIS je i jesenas davao neki popust preko nisove kartice, i ko je uzeo preko kartice nije mogao, da dobije regres od 50din. proverite, ja sam zvao call centar nisa i tako su mi rekli jesenas, ako hocu popust ne mogu regres.
Pitam ih čemu onda popust, kažu ako ispucam sve litre, a hoću još, onda popust dobro dođe....
E sad za ovu godinu ih treba ispitati.

NIS je i jesenas davao neki popust preko nisove kartice, i ko je uzeo preko kartice nije mogao, da dobije regres od 50din. proverite, ja sam zvao call centar nisa i tako su mi rekli jesenas, ako hocu popust ne mogu regres.
Pitam ih čemu onda popust, kažu ako ispucam sve litre, a hoću još, onda popust dobro dođe....
E sad za ovu godinu ih treba ispitati.
Upravo je ovu recenicu ovde na forumu napisao Mindjusar, ako se dobro secam. Postoje ljudi kojima treba mnogo vise od 120L, koliko je bilo prosle godine. Primera radi, ko radi usluzno branje, zetvu itd..

Eto, prevideh, ali nije na odmet ponoviti ponovo. Vidim da mnogo clanova vec vidi da postoji popust od 5din... Pa da se ne predjemo...
Pozovite besplatan call centar pa se informisite, mozda ce izmeniti nesto.

markokg1982, pusti ti njih što rade usluge pa im uvek treba nafte a najbolje bi bilo da je za džabe. Šta je sa povrtarima koji navodnjavaju na naftu? Oni potroše i preko 400 l/ha u svojoj proizvodnji a ne tudjoj, gde rade usluge da bi dodatno zaradili.

Pa šta sa njima, i sa povrtarima i sa ovima što usluge rade? Samo konstatujete ili možda hoćete da dobijemo više regresirane nafte?

Moje je mišljenje da povrtarima i stočarima treba dozvoliti kupovinu veće količine regresirane nafte baš zbog skupe proizvodnje i potrošnje iste. Na osnovu prijavljene strukture setve dozvoliti kupovinu određene količine nafte.

DIZEL GORIVO NA PUMPAMA PO IZBORU, ZA MINERALNO ĐUBRIVO 3.000 DINARA, VAŽE RAČUNI OD 1. JANUARA 2014. GODINE
Beograd, 28. mart 2014.
Retko se događalo da ministar polјoprivrede sa toliko uvažavanja donosi odluke u interesu registrovanih gazdinstava. Odlučili ste da dizel gorivo polјoprivrednici kupuju na svim pumpama po izboru uz subvenciju od 3.000 dinara. Novina je regres od 3.000 dinara za nabavku mineralnog đubriva po hektaru? Kako će se realizovati ove odluke?- Odluka za to da se dizel gorivo može kupiti na svim benzinskim pumpama, uz prikazivanja računa u Upravi za agrarna plaćanja, zahtevala je niz konsultacija i usaglašavanja i da je bila jednostavna ona bi sigurno bila doneta i prošle godine. Nije bilo formalnih mogućnosti da je ranije saopštim i da kažem da za naplatu važe računi od 1. januara 2014. godine. Danas to mogu da potvrdim. Naime, registrovana gazdinstva imaće pravo na subvencionisanu cenu dizel goriva u iznosu od 3.000 dinara po hektaru. Oni su obavezni da prikažu račun overen od prodavca. Važiće računi sa svih pumpi sve do jeseni, što će biti upisano u pravilnik.Postupak za nabavku mineralnog đubriva je bio jednostavniji i još smo ranije rekli da će važiti računi od 1. januara ove godine. Praktično, ovom odlukom, mi smo zaokružili sve pojedinosti vezane za veće planirane stavke u trošenju Agrarnog budžeta za ovu godinu. Nadam se da nismo puno zakasnili, ali brže jednostavno nismo mogli - rekao je ministar Glamočić.
28%20ministar.jpg

Ministar Glamočić danas objavljene odluke najavio je u januaru na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu na savetovanju „Dobar dan domaćine”
Pravilnici o trošenju Agrarnog budžeta za nabavku dizel goriva i mineralnog đubriva biće objavljeni ovih dana.Prema procenama stručnjaka, za prolećne radove poljoprivrednicima u Srbiji potrebno je najmanje 30 miliona litara dizel goriva i za ovu nabavku oni potroše najmanje 4,5 milijarde dinara. Prodavci goriva sa nižim cenama formiraju ponude prema registrovanim gazdinstvima, a to isto čine i prodavci mineralnih đubriva.
©Agroservis +381 21 422 713

- - - - - - - - - -

SUBVENCIONISANO DIZEL GORIVO NA SVIM PUMPAMA

VESTI Petak, 28.03.2014.

Subvencionisano dizel gorivo moći će da se kupi na svim pumpama na teritoriji Srbije.

Uslovi pod kojima će poljoprivrednici moći da ostvaruju ovo pravo biće regulisani Pravilnikom o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo. Pravilnik će stupiti na snagu nakon završene obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Uvažili smo predloge poljoprivrednika tako da će svako registrovano gazdinstvo dobiti 3.000 dinara po hektaru za kupovinu dizel goriva i 3.000 dinara za kupovinu mineralnog đubriva. Za ostvarivanje ovih prava, kao i prava pri kupovini mineralnog đubriva, poljoprivrednici će biti u obavezi da prikažu fiskalne račune izdate u periodu od 1.1.2014.godine do kasne jeseni.

petak, 28. mar 2014, 08:15 -> 09:19
[h=1]Konkurencijom do najbolje cene goriva[/h]Setva je uveliko počela, ali bez uredbe o količini regresiranog goriva na koju će poljoprivrednici imati pravo i kako će se to pravo ostvarivati. Najavljeno je da će registrovana domaćinstva dobiti regres za kupovinu dizel goriva od po 3.000 dinara po hektaru, za količine do 100 hektara.
Svakodnevno traju sastanci ministra poljoprivrede Dragana Glamočića s predstavnicima naftnih kompanija kako bi se našlo rešenje oko prodaje regresiranog goriva na svim pumpama, a ne samo na NIS-ovim, izjavio je sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović gostujući na RTS-u.
Tomislav-Micovic.jpg

Ministarstvo je uvažilo zahteve ratara i od dobavljača dizel-goriva traži da pokriju što je moguće veću teritoriju. Regresirano gorivo do sada se prodavalo isključivo na NIS-ovim pumpama.
Upravo puna pokrivenost teritorije je argument Udruženja naftnih kompanija da se gorivo prodaje na svim a ne samo NIS-ovim pumpama.
"Do sada je bila praksa da se gorivo prodaje na pumpama jedne kompanije. Nadamo se da će ministartvo shvatiti da tržišna konkurencija poljoprivrednicima garantuje najbolju cenu. Poljoprivrednici će i dalje moći da izaberu NIS-ovu ali i pumpu neke druge kompanije koja im je bliža ili povoljnija," kaže Mićović.
Najava NIS-a da će sniziti cenu evrodizela za pet dinara, samo ukazuje na nelojalnu konkurenciju, kaže Mićović. U pitanju je čist profit od marže koje se na 150 miliona evra procenjuje na 10 miliona.
Kada je reč o kvalitetu ove vrste goriva Mićović kaže inspekcijski nadzor kvaliteta goriva mora da bude intezivan tokom cele godine, a posebno u sezoni kada poljoprivrednici najviše kupuju gorivo.
"Plavi" dizel je često meta švercera a tu se ne radi o švercu na "flašu" već o značajnim količina goriva. Zbog toga su na gubitku i korisnici ali najviše država zbog neplaćenih akciza.
Procenjuje se da je 100 miliona evra godišnje gubitak zbog šverca gorivom.
Zbog toga se, prema rečima Mićovića od pre dva meseca u gorivo stavljaju markeri koji služe da se regresirano gorivo obeleži a njegov promet kontroliše.

Poslednja izmena:
samo jos da je potvrdio da znamo da nismo uslovljeni kolicinom goriva koje treba da kupimo (60L x 50din ili kako god), vec da, cim potosimo 3000din po hektaru, da mozemo predati racune trezoru.

Ipak se ispostavilo da su neki ovde pisali samo da nabiju broj postova i iznosili neproverene informacije.
Ostalo je jos da se precizira oko racuna za vestak jer je dosta ljudi uzelo na neki vid zaduzenja.
Pravilnik koji sam postavio bice izmenjen minimalno.

Bilo je borbe između ministarstva - udruženja pumpadžija - i NISa,NIS se nadao,da će biti jedini distributer,zato nije ni overavao račune (overiće naknadno-moraće),to je bila priča zato se i odugovlačilo,znam iz prve ruke

A kakve veze ima ko je kako "uzeo" đubrivo,i odloženo plaćanje, robna razmena su vidovi plaćanja,pored avansnog,gotovinskog,sa valutom virmanski,a i da platiš na 17.ročištu,tebi je izdat račun koji možeš iskoristiti za regres

a pravilnik može izaći isti,a može taj nacrt zauvek ostati u dnu fioke (neće biti prvi,ni ove godine)

Nazad
Vrh