Nije mali broj strucnjaka u strukturama nadleznih za poljoprivredu koji zaista poznaju svoj posao i rade posteno i predocavaju nadleznima odrena resenja [u to sam se uverio vise puta]. Znaju nadlezni sta je dobro za proizvodjaca da se mi ne zavaravamo, ali isto tako znaju staje dobro za njihovu politiku.Ovde je kljucno pitanje: Kako “ubediti” politicare da stite interese svojih P.proizvodjaca ? Kada spoznamo odgovor na ovo pitanje .Resenja ce se lako nalaziti onasu uvek tehnicke prirode.
Kolega @amos slazem se sa tobom imam slicno misljenje.analiza je ok. Nesto slicno planiram da napisem ovde ali o uticaju nadleznih ministarstava na trzisnu cenu psenice u zadnje 3 godine i nastalim gubicima kod proizvodjaca, jasno cese videti visina nastalog gubitka po hektaru poznjevene povrsine a prosecnog prinosa za datu godinu.
Jos jedna zgodna stvar kod te "svajcarske zastite" je sto se svake godine odredjuju kvote i dodeljuju zainteresovanima. E sad, kod tog sistema - moguce je da se pojavi npr jedan prejak igrac koji ce nekoga cak i potplatiti i pokupiti sve kvote - pa da time ugrozi ostale uvoznike, ali to ipak na kraju ne utice na domace proizvodjace, jer se globalno kvote moraju ispostovati, bez obzira ko ih je iskoristio. Proizvodjaca ne zanima da li je tamo neki svajcarski Kostic ili Miskovic sam uvezao i prodao svu kolicinu (pa mozda cak i sa sopstvene ukrajinske ili turske plantaze), proizvodjaci i dalje ostaju zasticeni kao i prethodnih godina.
Dakle, drzava se ujedno stiti i sama od sebe, tj od zloupotrebe pojedinaca, sto se meni posebno svidja.