Ovo je tema o subvencijama, pa evo jednog primera kako se stiti sopstvena proizvodnja proizvodnja u nekim drzavama, npr Svajcarskoj. Moja poenta je da prakticno sa ovakvom zastitom nikom i ne trebaju subvencije, tako da nije off-topic.
Svajcarci imaju sistem carinske zastite koji radi na principu - ako mi u nekom momentu nemamo necega, a u svetu ga tad ima - dopustaj slobodan uvoz, bez kvota. E, ali ako to nesto imamo i mi, u datom periodu, onda cemo mi odrediti koliko sme da se uveze i koliko se placa carina na to.
Uzecu krompir za primer. Ako uvozite krompir u CH, u periodu od:
- 21.10 do 30.04, onda je uvoz slobodan, bez ikakvih kvota i placa se uvozna carina od 0.05 CHF/kg (sto je ipak nekih 4.50din, ali to se kod njih vodi kao "nista")
- 01.05 do 20.10 (tj ostatak godine) je "zasticena faza", kad se uvode kvote. Tu se smatra da nesto krompira imaju, a nesto im treba iz uvoza. Sve sto se uveze unutar neke kvote, placa se istih onih minimalnih 0.05 CHF/kg, a onom sto se uveze preko kvote - naplacuje se carina od 2.64 CHF/kg (tj oko 250 din/kg)
- treca faza je unutar druge, 01.06 do 30.09 i to je period kad su sigurni da im ne treba nista iz uvoza. E tad je kvota 0kg, tj za SVE sto se tad uveze placa se nesto umanjena carina od 1.50 CHF/kg (umanjena u odnosu na onu van-kvote carinu iz prethodne tacke)
Pa vi sad vidite. Kako Svajcarska sme ovo da radi a mi recimo ne smemo to isto sa paradajzom, jagodama, lubenicama, vinom itd itd itd? Da li samo zato sto je neko nekad bio nepismen ili zlonameran pa smo sad unapred potpisali ugovore za ceo vek?
BTW, ovo je moje shvatanje svajcarskog sistema. Ako sam nesto pogresio, molim vas da me ispravite.
Koga zanima, evo i
original linka. Mozda ovo ipak ponekad citaju ljudi iz ministarstva, pa nek malo prosire vidike.
Nego je l' custe poljoministra neki dan pred novinarima: "u al ste se skupili, je l se to nesto vazno desilo, hehe?" - ma jok, samo se sirom Srbije prodaju crkotina-burgeri.