Subvencije poljoprivredi za 2014

Znam da poljoprivrednici imaju najnizi koeficijent za obracunavanje penzija, prema tome imamo najnize penzije. Sto se tice visine penzije znam dosta njih koji imaju uplaceno vise od 16 godina a penzija im je ista, odnosno oko 10000 din. E sad da ga ... ovde vise ne zna se nista.

Zoki, da li ti je ovo "jer" konstatacija da sigurno ide 3000/ha, ili bi to trebalo da bude pitanje (je l', da li)?

Konstatacija jer druge 3000 ide za đubrivo.
Da li će biti potrebno celu količinu predati da bi se ostvario povraćaj ili kako je Korica napisao (mada u tu varijantu baš ne verujem)

Niko nije spominjao broj litara ovaj put(mozda nisam dobro pazio na casu) , pa mi je ovaj vid pao na pamet. Znam da je neko pokusao da podeli tih 3000 dinara sa trenutnom akcizom i da se dobijao neki bezvezni broj litara po hektaru. Jedno je sigurno, nece biti isto ko prosle godine, a to je njima izgleda najbitnije.

Ovo je tema o subvencijama, pa evo jednog primera kako se stiti sopstvena proizvodnja proizvodnja u nekim drzavama, npr Svajcarskoj. Moja poenta je da prakticno sa ovakvom zastitom nikom i ne trebaju subvencije, tako da nije off-topic.

Svajcarci imaju sistem carinske zastite koji radi na principu - ako mi u nekom momentu nemamo necega, a u svetu ga tad ima - dopustaj slobodan uvoz, bez kvota. E, ali ako to nesto imamo i mi, u datom periodu, onda cemo mi odrediti koliko sme da se uveze i koliko se placa carina na to.

Uzecu krompir za primer. Ako uvozite krompir u CH, u periodu od:

• 21.10 do 30.04, onda je uvoz slobodan, bez ikakvih kvota i placa se uvozna carina od 0.05 CHF/kg (sto je ipak nekih 4.50din, ali to se kod njih vodi kao "nista")
  • 01.05 do 20.10 (tj ostatak godine) je "zasticena faza", kad se uvode kvote. Tu se smatra da nesto krompira imaju, a nesto im treba iz uvoza. Sve sto se uveze unutar neke kvote, placa se istih onih minimalnih 0.05 CHF/kg, a onom sto se uveze preko kvote - naplacuje se carina od 2.64 CHF/kg (tj oko 250 din/kg)
  • treca faza je unutar druge, 01.06 do 30.09 i to je period kad su sigurni da im ne treba nista iz uvoza. E tad je kvota 0kg, tj za SVE sto se tad uveze placa se nesto umanjena carina od 1.50 CHF/kg (umanjena u odnosu na onu van-kvote carinu iz prethodne tacke)

Pa vi sad vidite. Kako Svajcarska sme ovo da radi a mi recimo ne smemo to isto sa paradajzom, jagodama, lubenicama, vinom itd itd itd? Da li samo zato sto je neko nekad bio nepismen ili zlonameran pa smo sad unapred potpisali ugovore za ceo vek?

BTW, ovo je moje shvatanje svajcarskog sistema. Ako sam nesto pogresio, molim vas da me ispravite.
Koga zanima, evo i original linka. Mozda ovo ipak ponekad citaju ljudi iz ministarstva, pa nek malo prosire vidike.

Nego je l' custe poljoministra neki dan pred novinarima: "u al ste se skupili, je l se to nesto vazno desilo, hehe?" - ma jok, samo se sirom Srbije prodaju crkotina-burgeri.

:cool:...švajcarija nije EU, a i ne teži EU...a i nema kvislinšku vlast....:cool:

:cool:...švajcarija nije EU, a i ne teži EU...a i nema kvislinšku vlast....:cool:

Moguce... Samo, koliko znam - ni Makedonija, ni Turska, ni mi nismo u EU, pa opet se nasi plastenici gase kad dodje prodaja paradajza za 10din (i sl). Bice da je pre nesto oko te kvislinske vlasti.
Jedino sto bi to izgleda bila uvreda za kvislinge - koliko znam Kvisling je razbucao svoju zemlju zarad (jednog) stranog gospodara, a mi smo nas "sistem" uredili tako da odgovara SVIMA, sa svih strana sveta, i silama i malima - samo nama ne.

Nije mali broj strucnjaka u strukturama nadleznih za poljoprivredu koji zaista poznaju svoj posao i rade posteno i predocavaju nadleznima odrena resenja [u to sam se uverio vise puta]. Znaju nadlezni sta je dobro za proizvodjaca da se mi ne zavaravamo, ali isto tako znaju staje dobro za njihovu politiku.Ovde je kljucno pitanje: Kako “ubediti” politicare da stite interese svojih P.proizvodjaca ? Kada spoznamo odgovor na ovo pitanje .Resenja ce se lako nalaziti onasu uvek tehnicke prirode.
Kolega @amos slazem se sa tobom imam slicno misljenje.analiza je ok. Nesto slicno planiram da napisem ovde ali o uticaju nadleznih ministarstava na trzisnu cenu psenice u zadnje 3 godine i nastalim gubicima kod proizvodjaca, jasno cese videti visina nastalog gubitka po hektaru poznjevene povrsine a prosecnog prinosa za datu godinu.

ПРАВИЛНИК
О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ОБРАСЦИМА ЗАХТЕВА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА РЕГРЕС ЗА ГОРИВО И ЂУБРИВО

- - - - - - - - - -

1) гориво у минималној вредности од 3.000 динара по хектару, односно
2) ђубриво у минималној вредности од 3.000 динара по хектару

- - - - - - - - - -

у периоду од 1. јануара до 31. октобра текуће године

A sta cemo mi koji imamo traktore koji ne trose euro dizel? Ja,npr.,sad kupujem loz ulje,a racuni od njega nece vaziti. Nama ce priznati samo kupljeno gasno ulje koje ce se pojaviti tek mozda posle 1.4.,a pre tog datuma za kupljeno gorivo nikom nista...

Гориво, у смислу овог правилника, јесте дизел гориво гасно уље 0,1 и евро дизел, које се ставља на тржиште у складу са правилником којим се уређују технички и други захтеви за течна горива нафтног порекла.
Ђубриво, у смислу овог правилника, јесте свако средство за исхрану биља које се ставља на тржиште а произведено је у складу са посебним прописима којима се уређује ова област.

Nazad
Vrh