Subvencije poljoprivredi za 2014

U ovoj temi sam u par postova pokusao da pomognem u sagledavanju problema subvencija.. Problem sa PIO fondom postoji kao rezultat lose sveobuhvatne politike prema poljoprivredi.Evidentno je smanjenje osiguranika tako da je trenutni odnos korisnik : osiguranik 1:0,8 dakle ima oko 20 % vise korisnika nego onih koji uplacuju osiguranje .Trend je brze smanjene osiguranika nego smanjenje korisnika, toce dovesti do realnog smanjenja vrednisti “penzije”.Ovo se moze resiti na jedan, za obe strane prihvatljiv model, a toje:
1.Jasno odrediti strukturu subvencija ,koja se mora sastojati iz :socijalnog davanja[zbog usitnjenosti poseda i neprofitabilne proizvodnje] u cilu ocuvanja “radnih mesta”.,davanja u cilju ocuvanja ravnopravnog ucesca nasih proizvoda [konkurentnosti] na trzistu. , i na kraju u cilju strateskog razvitka odredjenih delatnosti u poljoprivredi.
Kada se ovo uradi dolazimo do tacke
2. Subvencije koje bi bile namenjene socijalnom i strateskom delu , poljoprivrednicima uplatiti u formi PIO i zdrastvenog osiguranja.
3.Ovo bi dovelo do znacajnog ekonomskog oporavka poljoprivrednika.i resavanju jos nekih znacajnih problema u drzavi fiskalne prirode.
Izvinjavam se na opsirnosti ali tema je ozbiljna.

Najvise mi bode oci,mesecna uplata za pio ja momentalno 5,400 dinara u poljoprivrdni fond,a bilo koji privatni penzioni fond sa tom uplatom od 40 godina i periodom dizanja od 22 godine,,to im je valda neki prosek,, iznos penzije je 160,000 hiljada dinara,plus sto u slucaj smrti ranije ,deca mogu da povuku ostalu akomuliranu sumu,sto kod drzavnog fonda nije moguce.Pa jednostavno memogu da shvatim da neko insistira na obaveznom pio za zemljoradnike kad je razlika u penzijama skoro 10 puta veca.Sad ce neko reci ti privatni fondovi mogu da puknu,al koliko sam citao svi su oni u garantu narodne banke,pa ako puknu oni puce i ovi.Ko neveruje neg udje u sajt bilo kog privatnog fonda,ima tamo,, kalkulator penzija ,,pa neg proveri,.,Pa oni bukvalno nemoraju nista da rade samo da prebacuju pare iz fonda u fond i da im ostaje hiljadu evra od penzije,i plus ovi sto ranije umru a neisplacuju ih , e to bas bode oci.Izvinjavam se i ja na opsirnosti,.

Potpuno ste u pravu problem je u tome sto nasi PIO fondovi nisu bili barem zvanicno investicioni .Kada je odnos korisnik : osiguranik bio povoljan visak novca nije ulagan u profitabilne “poslove”od koih bi se kasnije ubirao prihod .Promovisalo se takozvano “tekuce odrzavanje” takoda sada kad imamo mali tekuci priliv a sve veci odliv zbog starenja stanovnistva i pada zaposlenosi nastaju veliki problemi.Privatni fondovi su drugacije koncepcije i presvega se zasnivaju na profitabilnim investicijama sa malim ucescem rizika.Po zavrsetku izbora ocekuje nas i jedna “jaca” reforma penzionog ustrojstva koja je neminovna.

Komisja sutra tovari bikove koje je prijavio za subvencije, ovi iz klanice mu rekli da pripremi Potvrdu o aktivnom statusu i potvrdu o izmirenim PIO obavezama.

Ja pozivam kolege P.proizvodjace da procitaju dokument “Strategija poljoprivtede i ruralnog razvoja Republike Srbije[2014-2024]” u formi nacrta sacinjenog od strane resornog ministarstva. Kada to procitate , bice svima “jasno” kakvu mi strategiju spremamo u cilju “preporoda i opstanka sela”. Ko ne pronadje sebe u ovoj strategije najbolje bi bilo za njega da promeni zanimanje. Salim se natavno, ovo je ipak samo NACRT ili ti predlog.

Komisja sutra tovari bikove koje je prijavio za subvencije, ovi iz klanice mu rekli da pripremi Potvrdu o aktivnom statusu i potvrdu o izmirenim PIO obavezama.

To veze nema sa zdravim razumom, da neće klanica da mu obračuna i za zdravstveno. Ja sam radio u klanici i znam procedure, a tamo sedi neki kreten čije je glavno zanimanje da zeza poljoprivrednike i da vidi za koliko seksa su oni spremni pre nego i dobiju taj papir.

- - - - - - - - - -

Dokaz da ima klanica koje rade van sistema naše države je i kanica Mesopromet iz SM Palanke koja je zabranila izdavanje potvrda o prijemu grla na klanje i overu uverenja (pasoša) od strane Vet Inspektora. Moj prijatelj je oterao 10 kom svinja i tražio papire, a oni su ganapušili i nisu mu overili, zato on nikada više nije nijedno grlo zaklao kod njih.

Ja pozivam kolege P.proizvodjace da procitaju dokument “Strategija poljoprivtede i ruralnog razvoja Republike Srbije[2014-2024]” u formi nacrta sacinjenog od strane resornog ministarstva. Kada to procitate , bice svima “jasno” kakvu mi strategiju spremamo u cilju “preporoda i opstanka sela”. Ko ne pronadje sebe u ovoj strategije najbolje bi bilo za njega da promeni zanimanje. Salim se natavno, ovo je ipak samo NACRT ili ti predlog.

:cool:...ko to "mi" ???.....:cool:

Nisam siguran kako je bilo prosle godine?! Posle zavrsetka obnove registracije jel daju rok za podnosenje zahteva za subv., mislim na onih 6000 din u keshu ili vise ne treba. ili ce taj zahtev trebati samo za drugi deo koji ide uz fiskalne racune!

Nisam siguran kako je bilo prosle godine?! Posle zavrsetka obnove registracije jel daju rok za podnosenje zahteva za subv., mislim na onih 6000 din u keshu ili vise ne treba. ili ce taj zahtev trebati samo za drugi deo koji ide uz fiskalne racune!
Moramo ponovo da podnosimo zahtev.

E ovako je bilo za biljnu proizvodnju predao sam drugog dana predaje što je čini mi se bilo 9-og maja kada sam predao i za dizel. Za biljnu proizvodnju isplatili su mi 05.06.2013 i mogu reći da su me iznenadili, a za dizel su mi isplatili 12.06.2013. I deo
Za drugi deo predao sam 16-og septembra i isplatili su mi 15.10.2013.

Stvarno bi se ogrešio kada bih rekao da sam se načekao oba puta su me iznenadili, ali da je malo malo je 12.000 po hektaru. Koliko je dizela imalo da se kupi pre 4 godine, a koliko danas, da ne pričamo o drugom repromaterijalu i troškovima ...

Znam da smo predali zahtev za naftu ali kroz neke price danas sa nekim drugarima bio sam nesiguran jer neko je tvrdio da vise nema potrebe za zahtev za onih 6000 u keshu vec ce to odmah da prebace nakon zavrsetka obnove registracije, u sto nisam verovao ali ipak ...!

Nazad
Vrh