Subvencije poljoprivredi za 2014

Diklofenovo razmišljanje je zdravorazumno sa pogledom malo na ljude oko sebe.Ako se ovako nastavi možda i uspemo da se složimo ali džabe evo za kratko vremeo pet će neko misliti da ima pravo prečeg i opet nastaviti iz početka.

:cool:...evo ovako....info od jutros...

...svi koji imaju zemlju, od 0,5ha pa naviše, a pri tome nisu negde zaposleni, tj. ne plaćaju ili im se ne plaća PIO, u obavezi su da plaćaju PIO kao poljoprivrednici....obaveza teče po automatizmu od nove godine... gospođa u socijalnom kaže: biće iznenađenjaaa:haha:...

...prosečan posed u Srbiji je 4,5ha...nek je 5ha radi lakše računice...5x12.000=60.000 din subvencija....PIO 94.000 din.....

...eto takooo...:cool:

Pa to nije ništa novo,to se zna oduvek - zauvek,samo su tolerisali dugove,sad će krenuti,negde su i krenuli već u uterivanje,hipoteka i rok od 15dana da se plati dug,ako se neplati,naplatiće se oni

- - - - - - - - - -

Spadam u grupu poljoprivrednika koja je u PDV-u,plaća PIO i živim samo i isključivo od roda sa njive.Opet i pored toga se ne slažem da PIO mora biti uslov subvencijama.Subvencije nisu namenjene proizvođaču već zemljištu.Za svo zemljište se plaća porez kao i što od svog zemljišta rod doprinosi državi.Neko hrani stoku,neko izveze ali država uvek od zemlje dobije.
Problem je u tome što ovo i nije država.Da Zoran ima normalnu platu od koje može da živi pa zar bi on radio zemlju i "gledo" kravi u **greška svaki dan.Garantujem da ne bi kao što ni 90% sadašnjih poljoprivrednka to nije radilo za vreme zdrave države i dobrih primanja.
Uostalom pita li se ko kako da neko ko radi 10ha plati državi 91000rsd/god,a kamoli neko ko nema ni tih 10h.

Zaposleni ni u okruženju nedobijaju podsticaje

:cool:...bogme u mom komšiluku niko ne plaća PIO, niko nigde zaposlen, a uredno primaju subvencije...i da budem potpuno jasan, za PIO ih do sada niko nije dužio...:cool:

...svi koji imaju zemlju, od 0,5ha pa naviše, a pri tome nisu negde zaposleni, tj. ne plaćaju ili im se ne plaća PIO, u obavezi su da plaćaju PIO kao poljoprivrednici....obaveza teče po automatizmu... gospođa u socijalnom kaže: biće iznenađenjaaa:haha:...

...prosečan posed u Srbiji je 4,5ha...nek je 5ha radi lakše računice...5x12.000=60.000 din subvencija....PIO 94.000 din.....

Pa nek' onda ta gospoda iz socijalnog i vlasti obrađuju po 0,5ha i prežive godinu dana i uplate sebi PIO. Kako ljudi koji nemaju posao i imaju tako male posede mogu sebi uplatiti doprinose?? Sumnjam da će se vlast usuditi na takav potez, leteli bi brzo iz fotelja i kancelarija kao u BiH!

zaduženi su ili od momenta dobijanja >0.5ha zemlje u vlasništvo,ili su imali ranije pa ostali nezaposleni,pa od momenta prestanka radnog odnosa

Stose tice placanja PIO i zdrastvenog nesme biti uslovljavanja za subvencije ali se to mora placati iz drugog razloga. Kada posedujete poljoprivredno zemljiste u “vlasnistvu” to dosta komplikuje stvari.

1. Poljoprivredno zemljiste spada u ogranicen resursi ovoga drustva.
  2. P.zemljiste spada kategoriju sredstava za rad .
  3. Bitan cinilac u strategiji opstanka i napretka zajednice.
Ima jos ,mozda kasnije… Tacka 2 je veoma bitna zamislite vlasnika fabrike, bilo cega, da je fabrika u funkciji i da proizvodi odredjeni dohodak a da sam vlasnik svoje osiguranje ostvaruje preko drugog subjekta ili socijalne slizbe.Nemoze se posedovati sredstvo za rad od znacaja za jedno drustvo a biti socijalni slucaj.Sobzirom dasmo mi do bola neuredjeno drustvo. Svasta ce se kod nas desavati.Ovde se zaboravilo na kategoriju
“Seljak Bezemljas”i kako se to postaje.
.

Samo bi jos nesto dodao,ne vezano mnogo za ovu temu,ali je u vezi PIO.
Za licitaciju drzavne zemlje treba dati predlog da samo ko je u zadnjih 5 godina placao PIO moze da licitira drzavnu zemlju.E tad bi se iskristalisalo davanje u podzakupe,malverzacije i ostale gluposti koje su se desavale do sad.Tad onaj ko nadje njih 10 da licitiraju za njega nece to vise moci da radi jer taj ko sve uredno placa izacice sam na licitaciju,nece biti tolike jurnjave za zemljom samim tim ce i cena privatnog zakupa dosta pasti.

:cool:....apsolutno podržavam ddraganovo izlaganje...

...neš drugo....

..imaš fabriku koja ne radi...zatvoriš je i odjaviš se..plaćaš porez na imovinu i ništa više...zašto bi polj. zemlj. bilo drugačije ???....

...moje je i ja hoću da ga ne radim....molim...plaćam porez i zdravo....ne interesuje me PIO i qurac i palac....

...e vidiš to je ono što vi ne shvatate....trenutnim postupcima zakonodavca uzurpira se ustavno pravo na posedovanje imovine....ne može mene niko da obaveže da radim i stvaram...nemam PIO, neću imati penziju i mirna bosna, a može i bačka...

...dalje, šta je sa uzurpiranjem Vaše i Moje zemlje od strane nekakvih lovačkih udruženje, itd. itd....

...sve su to neustavni postupci...

..u ustavu je osnov prava i pravde, koliko pravo može biti pravda...to morate shvatiti i početi se boriti u tom pravcu...:cool:

Imam jedno pitanje za one koji pored posla rade nebitno koju površinu zemlje :

Ako ste toliko ljubomorni,i vezani za potsticaje,zašto ne ostavite posao i borite se samo sa poljoprivredom,ako smatrate da nama koji radimo 50 ili više ha CVETAJU RUŽE isključivo

Za odgovor neprihvatam da nema zemlje

A inače moj prijatelj radi manje od 0.5ha (plastenici u "bašti",proizvodnja cveća i ostalog rasadnog materijala) I plaća PIO,i izdržava porodicu i napreduje lepo,drugih prihoda NEMA

Nema od tih prinudnih naplata ništa, ko plaća- plaća ko neće ili ne može ne mogu ga naterati.. Ovde ima komičnih situacija da ljudi koji su čitav radni vek u firmi i uplaćivan im radni staž i uplaćuje se i dalje, dobili rešenja o dugovanjima i za poljoprivredni PIO, a poznato je da se ne mogu ostvariti 2 penzije ni 2 zdravstvene knjižice! Sa druge strane neki koji uopšte nisu uplaćivali PIO, uplatili počev od 1980-tih godina, poznanik kaže da su za te godine minorni iznosi i da je za neku godinu za sredinu osamdesetih npr. uplatio majci 100din, naime toliko je tada za tu godinu iznosila cifra. Kada je dobila rešenje o penziji, dobila zaostatke penzije i skoro u celosti poklopila uplatu PIO fondu. Završeno preko veze..

Ako ste toliko ljubomorni,i vezani za potsticaje,zašto ne ostavite posao i borite se samo sa poljoprivredom,ako smatrate da nama koji radimo 50 ili više ha CVETAJU RUŽE isključivo

A inače moj prijatelj radi manje od 0.5ha (plastenici u "bašti",proizvodnja cveća i ostalog rasadnog materijala) I plaća PIO,i izdržava porodicu i napreduje lepo,drugih prihoda NEMA

Da te pitam ja tebe nesto druze. Ja radim u skoli kao profesor,radim zemlju oko 20 ha koju mi je deda ostavio i isto toliko cuvam bikove.Jer ja po tebi ne treba da se bavim poljoprivredom ili da ostavim posao u skoli. Ne razumem uopste tvoju filozofiju shvatanja,niko tebi ne brani da se zaposlis i da radis zemlju. Mozda i gresim ne znam,al zbog takvog razmisljanja sve manje ljudi ce se i baviti poljoprivredom.

Kakve su ovo opet price o placanju PIO? Zar se nije prestalo sa tim pricama? Gde je uredba za to sto pricate? I kakve to veze ima sa subvencijama?

Nije niko ljubomoran nego ispada da ako platiš 90 000 ti si kao neki profesionalac bez obzira šta i kako radiš. Imaš ljudi koji su zaposleni i rade lepo zemlju a imaš i gomilu koji plaćaju PIO (ili bi trebali ili im neko plaća) i sede ispred prodavnice i ljušte pivo po ceo dan a njive su im u polu parlogu.

Drugo nije u redu da svi plaćaju isti PIO npr. za 5ha bilo čega dobiješ 60 000 subv. a plaćaš 90 000 din. A penziju ko dočeka bude 8000 što nije dosta ni za jedan hleb dnevno.

Treće niko vam ne brani da se zaposlite ako je to tako lepo, koliko je ljudi išlo godinama da radi bez plate a o doprinosima da ne govorimo.

Živeli smo i u vreme bez subv. pa će se živeti i ako ih nebude ali sve ovo izgleda samo kao pokušaj da se da što manje para a da sve izgleda OK.

Takođe povraćaj za gorivo kasni više od 3 meseca a kada prođe 15 dana roka za plaćanje poreza računaju ti kamatu.

...svi koji imaju zemlju, od 0,5ha pa naviše, a pri tome nisu negde zaposleni, tj. ne plaćaju ili im se ne plaća PIO, u obavezi su da plaćaju PIO kao poljoprivrednici....obaveza teče po automatizmu od nove godine... gospođa u socijalnom kaže: biće iznenađenjaaa:haha:...

Odakle ta informacija.

@pujol, nije tema, ali posto si profesor, kada postavljas pitanje, ne pise se "jer", vec "da li" :ppozdrav:. Vezano za temu, visina subvencija nema nikakve veze sa placanjem PIO, jer kao sto neko rece, subvencionise se zemlja.

Zasto je za administraciju bitna stvar PIO kao uslov za ostvarenje prava na subvencije mozese videti iz sledecih podataka: RZS-popis poljoprivrede broj poljoprivrednih gazdinstava 631 552. Po zvanicnim podacima uprave za trezor za tu 2011 broj upisanih znaci registrovanih gazdinstava je 452 606. E sad obratite paznju samo 217 704 je bilo osiguranih LICA u PIO fondu.Tesko se dolazi do relevantnih informacija ovo je pouzdano ,nema sveziji .Trend je smanjenja broja osiguranika. tako da je u 2012 bilo samo 172 509. Ko dobija a ko gubi nije tesko zakljuciti.

Da te pitam ja tebe nesto druze. Ja radim u skoli kao profesor,radim zemlju oko 20 ha koju mi je deda ostavio i isto toliko cuvam bikove.Jer ja po tebi ne treba da se bavim poljoprivredom ili da ostavim posao u skoli. Ne razumem uopste tvoju filozofiju shvatanja,niko tebi ne brani da se zaposlis i da radis zemlju. Mozda i gresim ne znam,al zbog takvog razmisljanja sve manje ljudi ce se i baviti poljoprivredom.

A šta misliš dali bi,da uzmeš još 30ha u zakup,mogao da živiš bez plate? Pitanje za Nobelovu nagradu
A kao prvo imaš više zemlje od mene,i još se ti buniš što ćeš dobiti 6000 po ha a ne 12000
Dali bi bilo u redu da ja nekome zavidim na plati??? Ili možda bolje poređenje,na regresu npr. od ministarstva prosvete tebi kao prosvetnom radniku??? Naravno da nebi bilo u redu,prema tome treba svako da zna gde mu je mesto

PIO nije opcija,PIO MORA da se plati,nemora se pušiti,piti,ići na letovanje,zimovanje,praviti proslave,ali DRŽAVI SE MORA DATI NJENO,nemora,ali ćeš se posle iznenaditi,bez obzira na subvencije!
Ja zadnje 2god koliko god da radim,sve kad stavim na papir,nemam mesečno ni u visini MINIMALCA,može to biti i još GORE,nadamo se naravno boljem,ali radnik bar ima koliko-toliko SIGURNU PLATU,pa kakva god da je,i to je radniku KAMEN TEMELJAC,a sve što dođe od zemlje je DOBRODOŠLO!!! Ja jedino sigurno što imam to su TROŠKOVI (zakup,repro,gorivo,delovi,plate radnicima) i gledamo u nebo hoćemo li sve to na kraju dobiti nazad,ili će faliti nešto,ili će biti dobiti od 50e/kj
Manite se filozofije,naravno da nemogu svi biti isti,niti su ikad svi bili isti,niti će ikada biti,kako god to neko nehteo prihvatiti

Ako ti sa tom tvojom mehanizacijom koju kacis na forum(znaci ni zemlje ne radis manje od 100ha) ne mozes da izvuces prosecnu platu,jesi razmisljao da batalis zemljoradnju i prepustis onima koji od 20ha mogu da zive?

- - - - - - - - - -

Samo bi jos nesto dodao,ne vezano mnogo za ovu temu,ali je u vezi PIO.
Za licitaciju drzavne zemlje treba dati predlog da samo ko je u zadnjih 5 godina placao PIO moze da licitira drzavnu zemlju.E tad bi se iskristalisalo davanje u podzakupe,malverzacije i ostale gluposti koje su se desavale do sad.Tad onaj ko nadje njih 10 da licitiraju za njega nece to vise moci da radi jer taj ko sve uredno placa izacice sam na licitaciju,nece biti tolike jurnjave za zemljom samim tim ce i cena privatnog zakupa dosta pasti.

Kako da neko ko je stvarno mlad dodje do drzavne zemlje? Dok saceka 5 godina ode mast u propast.

Nazad
Vrh