Subvencije poljoprivredi za 2014

E,ovaj 1% je ono malo sto fali ,i bas to devojci stecu kvari.Ovo me podseca na onu pricu druze daj 100e,posle par dana jos 100e posle mesec jos 100e posle 2 meseca daj jos 100e ovaj ce rado ali nema vise nikada nisi predhodno vrastio.Tako da i nas brod ide ovom marsutom i blago svakom ko na vreme uvidi.

Prosle godine bilo je kuknjave da mnogo litara daju po ha, eto sad smanili i opet ne valja!!!
Pa ovi stvarno nisu pri sebi!!! Dakle 19 litara e. dizela po ha (19.5x154) i 73 kg ureje (73x41) po ha. Prosle godine ukupno sam potrosio oko 135 l dizela po ha (sa uslugama), sto znaci da ce mi biti opet potrebno toliko litara i ove godine. Sto se tice vestaka jos gore. Jesenas 175 kg Mapa po ha x 52.4= 9170 din. i sad na prolece jos po 263 kg Ureje x 41 din=10.783 din. Znaci 9170 + 10.783 din. = 19.953 din.
Dakle moja potrosnja nafte po 1 ha je od 20.790 din a potrosnja Vestaka u vrednosti od 19.953 din. i vraca mi se 6000 din po ha ko zna kad i ko zna dali!!! Ma mi smo nesalomivi!!!

Što sad opet ne valja , kakav smo mi narod . Rekli su 12000din/ha . Što je sad problem , ako je manje dizela . Ti dobiješ pare , a što si uložio svakako si morao da bi nešto iole rodilo na tom hektaru .

Dobar deo poljoprivrednika,ukljucujuci i mene,prosle godine nije kupio kolicinu goriva koja se davala po ha,tako da nismo ni dobili svih 12 000 din po ha.A ubili su se pricajuci kako daju pomenutu sumu subvencija.Naravno da su znali da svi nece moci da dobiju svih 12 000,zato su i podigli toliko kolicinu goriva.Pravi su politicari...
Videcemo sta nas ceka ove godine,ali ne ocekujem bas neka pozitivna iznenadjenja...:

Na valja ako insistiraju na placanju PIO onda veliki broj ljudi nece videti subvencije, sto je mozda i poenta.

Videće 6000 po ha,a ostalo nek traže po firmama

Stara pesma.Ne kaže se džabe da su najgori bivši pušači.
Da li ti možda više ulažeš u zemlju pa si bogom dan da tebi sleduju subvencije.
Ne tnam koliko treba vremena ljudima da shvate da se subvencioniše zemlja a ne pojedinac.

Totalno pogresna predpostavka da je onaj ko nije platio pio vikend poljoprivrednik i da ne zivi od zemlje ima dosta ljudi koji rade prilicno zemlje a ne mogu da je registruju posto vlasnici podizu subvencije. I ovi prepisuju resenja od prosle vlasti i to ona naj losija i prakticno diskriminisu ljude koji obradjuju zemlju i kojima subvencija pripada. A sto se firmi tice prosla su ta vremena kad se imalo posla i kuci radilo a sto je i naj gore takvu kritiku ovde moze da uputi bas onaj koji od zemlje ne zivi.

Jednačina za ljude koji misle da su bogom dani da se zovu poljoprivrednici a imaju više od 10ha zemlje
12 meseci po 200 eura +10 ha-koliko je to Ha

Opet se javlja clan slavisa da prica gluposti da nas sve zasmejava svojim biserima! :osmeh: Nemaju nikakve veze ove isplate sa pozivima bilo koga, nego blize se izbori, pa smatraju da smo glupi i ludi i mogu da nas kupe ovom sitnim novcima!

A ti novci su u stvari nasi koje su nam jesanas lepo uzeli, posluzili se, obrnuli ih nekoliko puta i sad nam vracaju nasih 50din po litru i to bas pre izbore,slucajno se pogodilo...

nisu gluposti,nisu ni prvi a tesko i poslednji koji se sluze sa tudjim parama,obecaju ali nikako barem da kazu kad i sta,neki rok ali to je propala drzava u kojoj sve moze,da nije tuzno stvarno bi sve ovo bilo smesno

Jednačina za ljude koji misle da su bogom dani da se zovu poljoprivrednici a imaju više od 10ha zemlje
12 meseci po 200 eura +10 ha-koliko je to Ha
Nemam vise od 10 Ha, ali to sto si ti napisao nije tako jednostavno. Tih 200 evra mesecno ti je garantovano (+svi ostali doprinosi medju kojima i zdravstveno i PIO), dok primanja po Ha nisu garantovana.

Nemam vise od 10 Ha, ali to sto si ti napisao nije tako jednostavno. Tih 200 evra mesecno ti je garantovano (+svi ostali doprinosi medju kojima i zdravstveno i PIO), dok primanja po Ha nisu garantovana.

Za tebe i nije pitanje postavljeno.
Nije druže sve to čisto.Treba otići na posao.treba neki put nešto i pojesti pa i obući-imaš i tu rashoda ali to nije bitno.

Svaki ali bas svaki P.proizvodjac teba prvo da detaljno sagleda strukturu cene svoga proizvoda. Dabi mogao da utice na krajni rezutat tj. bilans svoga rada. Kada dobijemo sve impute koji uticu na cenu naseg proizvoda videcemo koliko drzava utice na nas “racun” to treba izraziti u obracunskoj jedinici [novcu].
Ako je drzava svojim delovanjen proizvela smanjenje prihoda po proizvodnoj jedinici duzna je da nastalu stetu nadoknadi proizvodjacima. Kada ovo shvatimo i tacno budemo znali koliko smo izgubili zbog rada ili nerada nadlezne administracije necemo polemisati otome kolika ce biti subvencija , kome ce se “dodeliti” , nakoji nacin i kada. Pozavrsetku proizvodne godine svako bi trebao znati koliko je izgubio od zarade ikoje krivac .Nadoknadu ili subvenciju treba da dobije proizvodjac koje imao smanjenje cene svog proizvoda prouzrokovano radom ili neradom drzavnih organa.
Razna uslovljavanja su besmislena .Uslovljavanje ima smisla kadase subvencija koristi kao socijalna kategorija ili kadase zeli rzvijati tacno odredjeni segment poljoprivrede.

PIO nije opcija,PIO MORA da se plati,nemora se pušiti,piti,ići na letovanje,zimovanje,praviti proslave,ali DRŽAVI SE MORA DATI NJENO,nemora,ali ćeš se posle iznenaditi,bez obzira na subvencije!
Ja zadnje 2god koliko god da radim,sve kad stavim na papir,nemam mesečno ni u visini MINIMALCA,može to biti i još GORE,nadamo se naravno boljem,ali radnik bar ima koliko-toliko SIGURNU PLATU,pa kakva god da je,i to je radniku KAMEN TEMELJAC,a sve što dođe od zemlje je DOBRODOŠLO!!! Ja jedino sigurno što imam to su TROŠKOVI (zakup,repro,gorivo,delovi,plate radnicima) i gledamo u nebo hoćemo li sve to na kraju dobiti nazad,ili će faliti nešto,ili će biti dobiti od 50e/kj
Manite se filozofije,naravno da nemogu svi biti isti,niti su ikad svi bili isti,niti će ikada biti,kako god to neko nehteo prihvatiti

@Zoran0230, dobro od sada cu da odgovaram samo kada me ti pitas i das mi dozvolu :haha:. Inace, da li postoji neka drzava gde covek moze da se bavi nekim poslom a da ne placa penzijsko (drzavno, ili privatno, ili nesto slicno)?

Spadam u grupu poljoprivrednika koja je u PDV-u,plaća PIO i živim samo i isključivo od roda sa njive.Opet i pored toga se ne slažem da PIO mora biti uslov subvencijama.Subvencije nisu namenjene proizvođaču već zemljištu.Za svo zemljište se plaća porez kao i što od svog zemljišta rod doprinosi državi.Neko hrani stoku,neko izveze ali država uvek od zemlje dobije.
Problem je u tome što ovo i nije država.Da Zoran ima normalnu platu od koje može da živi pa zar bi on radio zemlju i "gledo" kravi u **greška svaki dan.Garantujem da ne bi kao što ni 90% sadašnjih poljoprivrednka to nije radilo za vreme zdrave države i dobrih primanja.
Uostalom pita li se ko kako da neko ko radi 10ha plati državi 91000rsd/god,a kamoli neko ko nema ni tih 10h.

Nazad
Vrh