Subvencije poljoprivredi za 2014

Vesti iz Grčke:

Ovde su prošle nedelje bile masovne demonstracije. U svakom selu su izašli traktori, u svakom gradu, svuda ih je bilo. Bunili su se protiv uvođenja nekih naknada, knjigovodstva i svašta još nešto. I uspeli su da spreče sve te silne promene. Doduše, videćemo do kada jer i oni imaju najavljene izbore za maj mesec.

Ako nekog zanima detaljnije, mogu da se raspitam tačno.

Sta je bilo koga briga, posto ces ti ili bilo ko drugi da plati zakup I koliko ce da ulozi u repromaterijal? Ti radis da zaradis, ako imas bolje ides radis drugi posao. Tako je svugde. Ne vidim zasto bih nekog bolelo uvo dali si ti izlicitirao 50 ili 80 000 rsd hektar zemlje. Sto se mene tice neka daju I 500 eura, a treba znati da ce jednom doci kraj I tome. Daleko jace zemlje u evropi se spremaju da u narednom period ukunu subvencionisanje, Pogledajte malo na tv-u recimo emisiju (mislim) nocni zurnal na prvoj ili jos bolje neki strani kanal preko satelita. To je isto kao ono davanje poslodavcu 10 000 e po zaposljenom radniku.
Pa nije ovo posao od danas do sutra pa da kazes necu vise da radim. Ti sam sebi napravis mini fabriku ulozis u sredstva rada obezbedis posao za sebe i clanove porodice skines ih sa grbace drzave, a onda ti neko kaze od danas nova pravila ako ti se ne svidja trazi bolje, a mi cemo uvesti jeftinije. Kvalitet, ispravnost? Ma ko te pita.

Imam jedno zapazanje oko ovih novih subvencija.
Po mom misljenju ovo su izborne subvencije jer to ovi na vlasti morali da vrete na proslogodisnjem nivou sa malim izmenama samo zbog glasova.
I dalje mislim da nama u Srbiji odgovara najvise po kilogramu jer jos uvek nemamo sve povrsine registrovane iz raznoraznih razloga.Sad samp da se neukljucite u raspravu kako nisu svuda isti prinosi jer to moze da se resi tako sto opstine mogu isto da pomognu tamo gde je poljoprivreda malo losija.
Naravno kada dodje to toga da svi imamo regulisane vlasnicke listove treba vratiti po hektaru i naravno za sve vrste useva kao i za povrtare i vocare.
Jos jedna zamerka na sadasnji vid subvencionisanja je taj da stocari koji dobiju po grlu stoke treba da dobijaju manje po hektaru od klasicnih ratara koji proizvode robu za koju se uglavnom dobijaju devize i drzava ima dvodstruku korist.Nezelim prepirku oko mog misljenja samo argumentovano da li je ovo dobro ili ne i akonije zasto nije.

Lično nisam protiv da se u nečemu gledaju prinosi ali to iziskuje mnogo više.Ne može se tražiti isti prinos po hektaru od moje zemlje gde je I klasa kao III u Bačkoj.Znači tu bi se već moralo gledati i u kvalitet zemljišta.
Kod nas nije problem na šta davati subvenciju nego način da je ne daju.Što lepo ne odu u koju god zemlju EU ,sve prepišu, i dođu kući i tako odrade.Što su uvek Srbi pametniji od celog sveta ,a uvek je ta pamet na svoju(našu) štetu.

Imam jedno zapazanje oko ovih novih subvencija.
Po mom misljenju ovo su izborne subvencije jer to ovi na vlasti morali da vrete na proslogodisnjem nivou sa malim izmenama samo zbog glasova.
I dalje mislim da nama u Srbiji odgovara najvise po kilogramu jer jos uvek nemamo sve povrsine registrovane iz raznoraznih razloga.Sad samp da se neukljucite u raspravu kako nisu svuda isti prinosi jer to moze da se resi tako sto opstine mogu isto da pomognu tamo gde je poljoprivreda malo losija.
Naravno kada dodje to toga da svi imamo regulisane vlasnicke listove treba vratiti po hektaru i naravno za sve vrste useva kao i za povrtare i vocare.
Jos jedna zamerka na sadasnji vid subvencionisanja je taj da stocari koji dobiju po grlu stoke treba da dobijaju manje po hektaru od klasicnih ratara koji proizvode robu za koju se uglavnom dobijaju devize i drzava ima dvodstruku korist.Nezelim prepirku oko mog misljenja samo argumentovano da li je ovo dobro ili ne i akonije zasto nije.

Zbog čega misliš da stočari treba manje da dobiju po Ha:da li imaju manja ulaganja.To što dobije na stoku je posebna priča ( ja lično ne dobijam).Zbog čega gro poljoprivrednika beži od stočarstva.Ostali su oni koji se odavno bave stočarstvom ili oni koji su naučili pored roditelja ili oni koji moraju .
Treba da dupliraju subvencije stočarima jer tu paju sa svih strana,počev od veterinarskih usluga pa do komponenti za stočnu hranu,pa na kantaru itd.

Ne treba nijednom proizvodjacu da se umanje subvencije,ni iz kog razloga.Nase su subvencije,uz sve anomalije koje ih prate,pre socijalna kategorija nego stratesko ulaganje u razvoj,za nas,najbitnije grane privrede.Na kraju krajeva,taj stocar je posebna kategorija iz vise razloga.Ko ne veruje neka spremi lovu,izgradi neki objektic,nabavi 5-6 dobrih grla,opremi se mehanizacijski,obezbedi dovoljno zemljista i neka udje u ovaj lagodni,a dobro placen posao.Posle godinu dana,naci cemo se na ovom forumu gde bih voleo da cujem njegovo misljenje o ovom delu poljoprivredne proizvodnje.I ne kazem,uopste,da je bilo koja druga grana poljoprivrede u boljoj poziciji,ili laksa za bavljenje istom.Hocu da kazem da se nebuloze oko smanjivanja ili ukidanja subvencija uopste ne stavljaju na sto kao jedna od mogucnosti za neko resenje ovako delikatne situacije u agraru.Ako svuda u svetu ulazu ozbiljna sredstva u poljoprivredu,jesmo li mi neki naucnici,pa imamo drugacija resenja tipa udri seljaka dodatno po usi.

Poslednja izmena:
Niko nije rekao da je marka, moguce da ovde nekom Dragin vise prirastao za srce, al ga corkirase. Covek nije ciganin, obrazovaniji je bio od mnogih I dao je subvencije. Znaci ispunio ocekivano. Pa nismo mi valjda svi invalidi ovde da cekamo socijalu. Ima ruku da odsecem do lakta, ako od svog posla ne mogu zaraditi.
Nemoj da branis Petrovica, nezahvalno je, nigde se nije pokazao,ni kao pravnik a pogotovo kao ministar poljoprivrede.Postavili su ga na to mesto je l su hteli da ukinu subvencije a on je dovolno drzak,bezobrazan da to zavrsi.

- - - - - - - - - -

Tadasnja vlada je dala subvencije, a mnogim je i zakinula.Vlada je tad imala srece sto se nisu nastavile blokade u Vojvodini jos dan-dva je l je pocela da se dize cela Srbija, neko je to osetio i sklopio sporazum sa vodjama protesta,blokada prekinuta.I opet su tad sitnija gazdinstva ostala obespravljena.

nesto cujem da su poslali papire za obnovu gazdinstva u mesnu zajednicu pa da tamo treba ici uzeti , nece vise valjda na kucnu adresu ? jel tako svuda ili ?

Jbg mozda bi nam i najpametnije bilo da trazimo da primenjuju stvari iz evrope! Neka kopiraju! Al to im sigurno nece ici na ruku nego nama!

sta je bilo do sad potrebno za obnovu gazdinstva? je l se opet vade papiri, katastarski listovi zemlje, opet se sve predaje ili...? prvi put obnavljam, zato pitam

Zaboravio si da napises da to sve moze da obradjuje jedan bolji kultivator. Koliko traje zasad maline pa podeli tih 7000e pa ces videti koliko ti je godisnje ulaganje. Da bi radio 100ha zemlje treba ti mehanizacije i opreme bar za 100000e, ako hoces da radis kvalitetno. Treba moci kupiti ili iznajmiti 100ha, a ti pricas koliko si ulozio u 0,5ha.

ja kazem da trenutno prosirujem za 50 ari,tj evo bas danas i ovih dana. ne druze ja ne radim kao ti,imam malo vise malina starog zasada i kupine i sljive,i naravno meni rod ne propada jer ne cekam drzavne silose vec sam napravio malu hladnjacu za svoje potrebe oko 30t tako da me zabole sto ne pravite silose i radite na tako reci krupno.ali i pored hladnjace opet dajem robu drugima koji malo manje ucenjuju ali ipak ucenjuju i daj ne mlatite da samo vi imate masine,imam i ja ali meni sluzi traktor 542,manje fteze,drljace,kultivatori,trimeri.... nista nije jeftino znam ja sta je traktor

- - - - - - - - - -

dosao obrazac i koliko sam brzinski procitao treba list nepokretnosti,e sad meni treba vise jer imam u zakupu ali sacekacu da ne srljam prvi za obnovu,nesto pise da su 2013 izgubili kao iz katastera pa sad ponovo i treba ugovori o zakupu naravno overeni,nadam se da moze kopija inace necu ni da obnavljam,ali na samom pocetku pise da je besplatna obnova pa jbm ga,i kopirati licnu kartu pa nije besplatno:haha:

- - - - - - - - - -

i sto se tice 7000e na 50 ari a zasad daje prinos od 3 god pa do 10 a posle zavisi,smanjuje,i susa je ucinila svoje jer ne mogu sve parcele da navodnjavam tako da sad nesto vadim,nesto sadim,bunar sam iskopao,cisterna i dalje u funkciji za neke delove,trake se kupiju godisnje,imam maline koje su stigle na rod i prvo bio onaj grad pa zatim 2 god susa i kraj,sad sve sto vadim i sadim opet obavezna voda i sencena mreza,tako da nije to bas 7000e pa beres po 10-20 god kako ti mislis i uzmes jacu frezu,a stubove bacaju iz aviona i pobiju ih za dzabe,mani se tih prica da ako imas mehanizaciju od 100000 da neki malinar koji radi malo vecu povrsinu moze da zavrsi posao sa frezom od 1000-2000

- - - - - - - - - -

photo.php

- - - - - - - - - -

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202570426403401&set=pb.1278637207.-2207520000.1392139958.&type=3&theater

- - - - - - - - - -

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201750284380363&set=pb.1278637207.-2207520000.1392139958.&type=3&theater

Nikud nas nece odvesti ovakav vid subvecioniranja poljoprivrednih gazdinstava.Iz godine u godinu samo tupkamo ko konji uz prazna jasla,tako ce nam biti i dalje nastavi se ovako dalje.Nije mi jasno koja evropska drzava bilo sta subvencionise a da nema strategiju i ne vidi interes,nasa dosad koliko vidim nema.U poljoprivredi da bi celo drustvo imalo koristi treba drzava da svima zastiti useve kod osiguravajucih kuca od elementarnih nepogoda,da stocarstvo subvecionise po kilogramu -litru prodatom,da pomogne one koji zele da se istim u buducnosti do 10 godina bave.Povrtare koji proizvode za dalju preradu isto po kilogramu prodatom,ne i one koji neposredno posle berbe iznose na pijace.Vocare,vinogradare isto po kilogramu prodatom na dalju preradu i td.Ovakvim dalovanjem uposlilo bi se ogroman broj nezaposlenih i sprecilo bih se uvoz mesa povrca voca i znali bih smo cime ranimo potomstva a ne da sluzimo kao poligon za ispitivanje raznoraznih preparata.

Nikud nas nece odvesti ovakav vid subvecioniranja poljoprivrednih gazdinstava.Iz godine u godinu samo tupkamo ko konji uz prazna jasla,tako ce nam biti i dalje nastavi se ovako dalje.Nije mi jasno koja evropska drzava bilo sta subvencionise a da nema strategiju i ne vidi interes,nasa dosad koliko vidim nema.U poljoprivredi da bi celo drustvo imalo koristi treba drzava da svima zastiti useve kod osiguravajucih kuca od elementarnih nepogoda,da stocarstvo subvecionise po kilogramu -litru prodatom,da pomogne one koji zele da se istim u buducnosti do 10 godina bave.Povrtare koji proizvode za dalju preradu isto po kilogramu prodatom,ne i one koji neposredno posle berbe iznose na pijace.Vocare,vinogradare isto po kilogramu prodatom na dalju preradu i td.Ovakvim dalovanjem uposlilo bi se ogroman broj nezaposlenih i sprecilo bih se uvoz mesa povrca voca i znali bih smo cime ranimo potomstva a ne da sluzimo kao poligon za ispitivanje raznoraznih preparata.

jagodinac kad se pali baklja? evo ti za to osiguranje,ima vec duze vreme mislim da drzava vraca 40% a opstina vrnjacka banja je vracala 50% ja sam placao 10% i to sam osiguravao 2 god i odustao jer kad vetar polomi a ja sklonim polomljene grane i ono se skoro oporavi ali naravno bez tih polomljenih,komisija dodje posle 10 dana i kaze pa ovo nije puno polomilo,ispod 5% ne priznaju,znaci imas osiguranje zovi sabac

- - - - - - - - - -

http://uap.gov.rs/pravilnik-o-uslovima-nacinu-i-obrascu-zahteva-za-ostvarivanje-prava-na-regres-za-premiju-osiguranja-useva-plodova-visegodisnjih-zasada-rasadnika-i-zivotinja/

- - - - - - - - - -

i ne savetujem ti da osiguravas,ne znam sta bi osigurao ali meni je bolje da stavljam mreze na voce i zastitu od oluje i cisterne da vucem vodu jer osiguravajuce kuce se debelo ogradile a nisu skupi,npr osiguras na 10 000 000 din drzava daje 400 000 opstina 500 000 a ti 100 000 tako nesto je bilo i nije nepovoljno da das 1000e a osigurao si na 100 000. ali veruj da je to uterivanje para osiguravajucim kucama a ojadis opstinu bzv umesto da preusmerite pare u druge svrhe

Problem sa osiguravajucim kucama je sto su to vecina prevaranti i lopovi u normalnim drzavama osiguranje ima smisla kod nas jos uvek smo daleko od toga.

Problem sa osiguravajucim kucama je sto su to vecina prevaranti i lopovi u normalnim drzavama osiguranje ima smisla kod nas jos uvek smo daleko od toga.

bas tako,drzava priznaje osnovno osiguranje barem u vocarstvu-poplava-pozar-udar groma.zamisli udari grom u 5h malina i sta ce da bude? zajebace 2-3 ara a ako bude poplava ili pozar ide vanredno stanje i nemas osiguranje ja mislim,jedino da ih zeznes je da sam upalis a onda gubis jer ti daju 1 ceo rod i posle cekas vise god da ponovo podignes sve na noge,i ja nebih mogao tako nesto da uradim ali znam da su to radili ranije

А, Драганче, стисло? Нема сад "треба дозволити увоз ГМО" и "Србија мора...", него ударамо у танке жице...... Бојим се да је касно, пријатељу мој, видимо се ми на Факсу и то врло брзо.... (Komentar profesora Dr. Dimitrijevića svom kolegi Glamočiću).

Pruzeto sa FB.Eto šta se sprema.

Nazad
Vrh