Subvencije poljoprivredi za 2014

Ako i treba da se radi, ja da ima slobodne zemlje radio bih, ovako radim koliko ima i cutim :osmeh:.

1990g radili oko 80 kj 1995g-oko 200kj 1999kj-oko 450kj dalje necu da pisem

Znam čoveka, koji je danonoćno radio, 1980g oko 450 kj, 1990g 200 kj, 1995g 80 kj....

Danas ima 70 i koju godinu i penziju je stekao tako da mu 1/3 (od 10.000) skidaju na ime duga prema PIO fondu. Jedina mana ovog vrednog čoveka je bilo , što je bio pošten.

Ko hoće, zna šta sam hteo reći: Nekome mora da smrkne, da bi drugome svanulo...

:cool:...mali, srednji, veliki, tajkuni, tajkunčići...2 hektra, 5 hektara, 100, 1000...dva traktora, pet traktora...bla bla bla...

....komunista, royalista, birokrata, revolucionar, antiprotivan svemu i svačemu, kvazievrepojeac, tradicionalista konzervativac....bla bla bla... i opet ssamo bla bla bla...

...naj mi je veće uživanje da se nacrtam ispred televizora kada idu kakvi razgovori sa seljacima ili paorima...kako koji zine tako krene: da država pomogne pa da država pomogne....

Ja sam poljoprivredu kao životni poziv odabrao nedavno i ne planiram bilo kakve promene po tom pitanju...

...žašto???...zato !!!...

Samo kao seljak možeš biti nezavisan i od države i od tržišta i od svih mogućih danguba koje ti oduzimaju delove tvoga jednoga jedinoga, maloga, mačećega života...

Osnovna ljudska potreba je za hranom...proizvodiš je za sebe i nemaš tu brigu...proizvodiš je i više nego ti je potrebno, prodaješ najbližem do sebe kome je potrebna, a dobijenim novcem zadovoljavaš svoje druge potrebe...ende kapak šlus....

To je osnov slobode čoveka kao pojedinca.

Slobodni pojedinci plaćaju porez državi da bi država fizičkom silom i pravnim normama branila njihovu slobodu, jer je to celishodnije nego da svaki za sebe šeta okolo sa puškom o ramenu.

...eto kratak osvrt na teoriju države, prava i Slobode...

Malo je gazdinstvo koje svoje proizvode plasira na tržnici, tj zelenoj ili mlečnoj pijaci i kvantašu.

Srednje gazdinstvo je ono koje svoje proizvode prodaje prerađivačkoj industriji i veletrgovinama i skladišni kapaciteti su mu za najviše jednu sezonu.

Veliko gazdinstvo je ono koje poseduje određene prerarađivačke kapacitete, snadbeva veletrgovine i/ili maloprodajne lance, zbog posedovanja značajnih skladišnih kapacitea učestvuje i u trgovini na berzi.

...kratak osvrt na klasifikaciju u pogledu veličine gazdinstva...

Subvencije da ili ne???
Subvencije samo i isključivo malim gazdinstvima !!! ::suncanje::

Samo to je mera socijalnog osvrta i opšteg društvenog interesa.

Sve ostalo je državni intervencionizam ( socijalizam, komunizam ) ravan onom da odeš u „Deltu“ ili „Viktoriji“ ili kome drugom i kažeš ovo ima da prodaješ po toj ceni, a ovo po toj.

...eto tako...

Oćeš da si veliki ili srednji...izvoli, idi igraj tržišno...stiči kapital, uvećavaj ga....propadaj....tvoje je pa kako god hoćeš...ali država to ne subvencioniše direktnim davanjima na ovakav način.:cool:

Poslednja izmena:
Gospodine panonstib kao moderator i kazu ugledan clan ne bi trebalo ovako nisko da se spustate i bez razloga napadate coveka. Koliko radi njegovo je i ne zakida nikom nista. Lepo kaze sto je i moj stav da se plati svakom svaki hektar. Nikom nista ne oduzimamo, ali ne dozvoljavamo ni nama da se ukidaju subvencije. Covek se malo raspisao, ali gledajte samo koliko se ljudi ustremilo na njega. Globalci su zaboravili da obrisu ovu vasu sramotu..... Inace Clana Boban71 i ne poznajem sto ne znaci da se necemo upoznati.
Sumljivi ste mi ti i tvoj drugar Boban da ne kucate sa iste tastature??

Subvencije samo i isključivo malim gazdinstvima !!! ::suncanje::

Samo to je mera socijalnog osvrta i opšteg društvenog interesa.

Sve ostalo je državni intervencionizam ( socijalizam, komunizam ) ravan onom da odeš u „Deltu“ ili „Viktoriji“ ili kome drugom i kažeš ovo ima da prodaješ po toj ceni, a ovo po toj.

...eto tako...

Oćeš da si veliki ili srednji...izvoli, idi igraj tržišno...stiči kapital, uvećavaj ga....propadaj....tvoje je pa kako god hoćeš...ali država to ne subvencioniše direktnim davanjima na ovakav način.:cool:

Državni intervencionizam postoji i u kapitalizmu. Zašto misliš da samo veliki moraju da igraju tržišno, a mali - ne? U čemu je interes društva, svih nas, da malima kroz subvencije finansira skupu i zastarelu proizvodnju, gubitke, a po nekim porukama vidimo i letovanja na moru? Ne vidim logiku.

Pozdrav.

Neke stvari nisu za poredjenje. Ako drzava zeli da sacuva poljoprivredu u malim sredinama morace da subvencionise poljoprivrednike. Nije poenta ko kakvu mehanizaciju ima vec sa kavim kvalitetom obradjuje. Moj rodjak obradjuje oko 40 hektara sa maili prinosima za razmisljanje, A ja imam 17Ha i uvek bez izuzetka u ukupnom prinosu vise.

Kupio bih i ja bolju mehanizaciju kada bi znao da cu imati sigurnost da bar od subvencija placam rate. Za letovanje se uvek zaradi bude i za zimovanje.

Znam čoveka, koji je danonoćno radio, 1980g oko 450 kj, 1990g 200 kj, 1995g 80 kj....

Danas ima 70 i koju godinu i penziju je stekao tako da mu 1/3 (od 10.000) skidaju na ime duga prema PIO fondu. Jedina mana ovog vrednog čoveka je bilo , što je bio pošten.

Ko hoće, zna šta sam hteo reći: Nekome mora da smrkne, da bi drugome svanulo...

Ja sam znao jednog poljoprivrednika, bio je pošten i vrlo uspešan, isto je radio danonoćno... kod njega je sve išlo suprotno u odnosu na primer koji si ti izneo: počeo je sa 70 kj, pa stigao do 500 kj. Ništa nije ostao dužan PIO fondu, sve je platio, a nikada nije penzionisan, jer je poginuo tokom bombardovanja. Ne znam koja je poenta ovih primera... možda da otvorimo novu temu "sudbine poljoprivrednika"? Poštenje je vrlina samo u haosu, dok je obaveza u uređenim sistemima.

Pozdrav.

Neke stvari nisu za poredjenje. Ako drzava zeli da sacuva poljoprivredu u malim sredinama morace da subvencionise poljoprivrednike. Nije poenta ko kakvu mehanizaciju ima vec sa kavim kvalitetom obradjuje. Moj rodjak obradjuje oko 40 hektara sa maili prinosima za razmisljanje, A ja imam 17Ha i uvek bez izuzetka u ukupnom prinosu vise.

Sve si rekao. Naravno da je potrebno da subvencije postoje, ali nije bitno samo kolika je subvencija, već i kakva je. Ja glasam za ukidanje subvencija u kešu sa ciljem da se maksimalno podrže oni što hoće da investiraju, a maksimalno demotivišu ovi što bi da se za*ebavaju i lupaju gluposti. Poljoprivreda je posao kao i bilo koji drugi.

Kupio bih i ja bolju mehanizaciju kada bi znao da cu imati sigurnost da bar od subvencija placam rate. Za letovanje se uvek zaradi bude i za zimovanje.

Ogromne armije ljudi van poljoprivrede koje vredno i mukotrpno rade po gradovima, na primer, nemaju subvencije i u konstantnom su strahu da li će imati hleb sutra dok o letovanju na moru i zimovanju na planini mogu samo da sanjanju. Subvencija poljoprivredniku mora da bude podrška, a ne cilj i svrha.

Pozdrav.

Mislim da bi subvencije trebalo da dobijaju samo ko radi 200+ hektara jer su produktivniji od manjih,imaju većinom savremeniju mehanizaciju,skladištvene kapacitete a neki se bave i izvozom,što bi trebalo dodatno stimulisati...
Šta država ima od sitnog seljaka,samo da kuka i uvek mu nešto smeta a ne doprinosi ni blizu kao ovaj veliki,jak seljak je jaka i država...
Mali poljoprivrednik neće nikad postati veliki zato treba pomoći velikog da bude još jači i stabilniji i samim tim biće i država jača...
Takođe im treba obezbediti pravo preče zakupnine državnog zemljišta i komesirati parcele u vlasništvu da bi mašine imale što bolji učinak a samim tim porastao bi i profit...kao što reče zaharije-nije bitno ko radi zemlju već kako je radi...
Stočarima bi ukinuo takođe sve subvencije,premije i povlastice jer država nema nikakve koristi od njih,sve što oni prizvedu može da se uveze po povoljnijoj ceni tako da je njihov rad bespotreban

Hank@
Zar ti ovo lici na uredjen sistem?

Ne liči mi na totalno uređen sistem, ali mi još manje liči na toliko rasulo kakvim ga neki ovde predstavljaju. Onima koji žive u iluziji da na Zapadu poljoprivrednik samo zabode lopatu u zemlju i već ga juri državni činovnik da mu uruči milione evra subvencija - ni jedan jedini sistem na ovoj planeti neće odgovarati.

Mislim da bi subvencije trebalo da dobijaju samo ko radi 200+ hektara jer su produktivniji od manjih,imaju većinom savremeniju mehanizaciju,skladištvene kapacitete a neki se bave i izvozom,što bi trebalo dodatno stimulisati...

Zašto subvencionisati proizvodnju robe koja ide u izvoz? Razumem subvencionisanje proizvodnje pšenice sa ciljem da hleb u Beogradu, Nišu i Novom Sadu bude jeftiniji, ali u čemu je poenta da Srbija subvencioniše proizvodnju pšenice da bi hleb bio jeftiniji u Moskvi, Beču i Hamburgu?

Pozdrav.

Državni intervencionizam postoji i u kapitalizmu. Zašto misliš da samo veliki moraju da igraju tržišno, a mali - ne? U čemu je interes društva, svih nas, da malima kroz subvencije finansira skupu i zastarelu proizvodnju, gubitke, a po nekim porukama vidimo i letovanja na moru? Ne vidim logiku.

Pozdrav.

Slazem se da socijalizam i kapitalizam imaju strasno puno dodirnih tacaka,po pravilu onih na stetu obicnog gradjanina.Sto se tice (ne)subvencionisanja "malih" sa zastarelom i skupom proizvodnjom ne bih se slozio.Sta bi trebalo?Pustiti tog"malog",a ima ih zapamtite bar tri cetvrtine svih nas,da propadne skroz,ili mu sto pre stati na grlo i pridaviti ga da ne remeti novi svetski poredak,sa sve vaskrslom fasistickom ideologijom da ima posebnih i nepotrebnih koje treba sto pre i efikasnije potamaniti ne birajuci sredstva.Kuda ide ovo drustvo,kuda ide ovaj svet?Citam pojedine komentare,gde razum prevladava i kaze da moram ja da zivim od svog rada,ali mora i ovaj pored mene,njegova deca...losijeg je ekonomskog stanja,pomocicemo mu...moramo,jer cemo mozda sutra i mi biti u jegovoj poziciji.Niko nema zagarantovan status i poziciju na ovom svetu doveka.Sve je relevantno i podlozno neverovatnim obrtima.Gde nestade one humane strane ljudskog bica,da ne mogu ja da se osecam dobro ako oko mene gledam jad i bedu?Da se vratim na subvencionisanje malih.I pre sam govorio da ce vreme malih biti kljucno u ovakvim okolnostima kakve su nase,iako se mnogi nece sloziti.Mali da se vrate organskoj proizvodnji,onom bogatstvu koje imamo na pretek i koje mozemo ponuditi svetu.Sa velikim svetskim igracima ne mozemo uci u ring iz hiljadu i jednog razloga.Ali sa zdravom hranom smo vec druga ekipa.A na drzavi je da iznadje nacina kako da organizuje takvu proizvodnju i pokrene gro malih poljoprivrednika da budu mnogo profitabilniji nego sto su sada i tako rese svoj,kao i ocigledno problem drzave sa njima.Sto znaci da je drzava glavni igrac u celoj prici.Ono stvara povoljnu klimu i uslove za odredjena poslovanja,ne treba samo novcano da pomaze.A ko hoce da bude ratar na 200,400...1.000...ha,samo neka izvoli i srecno mu bilo.Za njega nema zime ni bez subvencija.Samo nemojmo da dozvolimo da nama ovlada zavist,megalomanstvo,sizofrenija,nezajazljivost...pa da po svaku cenu gazimo po nemocnima samo da stvorimo neke nenormalne cifre,obradive povrsine,kapitale iz snova...nove Miskovice,Kostice i ostale.Od tolike zemlje svi na kraju zavrsimo pod njom i to samo sa nepunih dva kvadrata iste,razmisljajmo malo o tome.

Gospodine Hank, upravo je to poenta! Ko je bio pošten u haosu 90-tih, pa do dana današnjeg, tu je gde je.

Dečak sam bio devedesetih prošlog veka, a zadovoljan sam time gde sam sada. Jeste to bio haos, sve je bilo nepošteno, neki su skinuli kajmak tokom tog sveopšteg ludila i šta sada da radimo? Da se poubijamo? Devedesete ne mogu biti izgovor za sve loše što se sada dešava, 20 ili 30 godina kasnije. Ko u devedesetim godinama pronalazi izgovor što sada u 21. veku neće da uči, da menja svoj pristup poslu i što, na primer, loče litar rakije dnevno - taj isti bi to sve radio i da nije bilo devedesetih.

nove Miskovice,Kostice i ostale.Od tolike zemlje svi na kraju zavrsimo pod njom i to samo sa nepunih dva kvadrata iste,razmisljajmo malo o tome.

Poljoprivreda je, što se mene tiče, posao kao i bilo koji drugi. Kapitalizam i tržišna utakmica su naša realnost i protiv toga je nemoguće i nepotrebno boriti se. Srpski poljoprivrednici moraju da uče, da se udružuju i promene mnogo toga ukoliko žele da budu uspešni u 21. veku. Ne znam kako već na ovom forumu ne vidiš mnogo onih koji su presekli u svojoj glavi i postali spremni da uče, da se udružuju i menjaju - uspešni su, a ne prezivaju se Mišković ili Kostić i nisu bilo kome bilo šta ukrali. Ako ja u gradu imam jednu trafiku, na glupoj lokaciji, koja pritom radi od 8 do 14 časova, šta mogu da očekujem - državu da mi na kraju godine nadoknadi sve gubitke ili bankrot? Ako sam pekar koji dnevno napravi tri hleba, šta je poenta? Nećemo svi uspeti u poljoprivredi, to je istina, kao što ne uspevaju svi ni u bilo kom drugom poslu. Neko će bankrotirati, pa potražiti neki drugi posao, neko će uspeti, neko će bataliti poljoprivredu na nekoliko godina, pa se vratiti kada oceni da je situacija bolja, neko će dobiti na loto-u... po meni, svaka je opcija bolja od čekanja Tita na belom konju.

Neće doći.

Pozdrav.

Pozdrav.
Veliki ne igraju trzisno posto im drzava omogucava krsenje zakona i zloupotrebu monopolskoig polozaja, prodaje firme za tri evra i dodeljuje drzavnu zemlju sa gotovom infrastrukturom pod sumnjivim uslovima. Nije kod svih malih proizvodnja skupa i zastarela niti je kod svih velikih proizvodnja savremena i rentabilna. Prinosi po hektaru takodje nisu uvek slabiji na malim povrsinama i gazdinstvima. Da se bavite poljoprivredom bilo bi vam sve daleko jasnije. Vidim da ste registrovani pre sedam dana i da vam je subvencionisanje jedina tema. Sve je jasno.

G. Hank! Vidim da ste iz BG. Da ne kuckate vi slučajno iz kabineta glamočića? Naredio šef da se provaljuju gluposti po forumima? Zato administratori minpolj nemaju vremena da mi odgovore u vezi subvencija?

@Hank
Kada bi bio u poziciji da gmacas po balegi svakog dana,usput udisao harmonicni amonijak,nemao neradnog dana ni jednog za 365 dana.Sezona ti trajala od 01.01 do 31.12.svake godine,i usput resavao sve probleme koje namece jedna takva proizvodnja u ovakvim,po svim parametrima nenormalnim uslovima.Tek tada ce moci drugacije da sagledas stvari,iz jednog potpuno drugog ugla.A da mi uporedjujes trafikanta iz Bg-a sa 7-8 sati radnog vremena i ladjenja jaja na stolici,sa zuljevitog pravog srpskog seljaka,je vise ponizavanje nego slikovita komparacija.Samo onaj koji jede crni hleb ove proizvodnje u kontinuitetu 365 dana u godini moze da kaze da li treba takvima subvencionisati tu muku ili ne.Raznorazni ekonomisti i svetski poznavaoci prilika u privredi neka se drze drugih tema.takvih nam je u agraru vise preko glave.Jer su nas takvi i doveli ovde gde smo sada.Nista licno prijatelju,ovo je samo ogorcenje obicnog seljaka u datim okolnostima.

ovde je sve više nekih pametnih novajlija koji vode neke političke rasprave :sta:

Nazad
Vrh