Subvencije poljoprivredi za 2014

Kolega drobi je.alo majku sto dobijas gratis od ovih poslodavaca.Nek daju bruto platu pa cu ja da platim sve obaveze ali cu bar znati gde sam i dal imam 35 god staza a ne pitaj boga,pa ako treba i porez na dohodak.

Vidim da je Diklofen odustao od dalje polemike tako da ću i ja. Naravno da se sve to radi što si naveo i ja sam to isto radio i još uvek radim i ne vidim razlog zašto da ne radim kada poslujem isključivo u skladu sa zakonom i nikako drugačije. Sve je lepo propisano zakonom pa neka se svako pronađe gde mu je mesto. Naš uvaženi član MVpadina je ne tako davno napisao jednu lepu rečenicu "Zašto se toliko plašite papirologije kada vam može doneti jednim potezom više nego 5 dana u traktoru".
@ Flekice i sa tobom se slažem ali zar kontrola takvih stvari nije u rukama istih onih koji su doneli propise? Pustite nadležne da rade svoj posao a za koga se utvrdi da je varao državu neka snosi posledice .
Po ovome zakosenom sto se odnosilo na repliku meni, ja vidim da se slazemo kada je PDV dobar, a kada ne. Nemamo nesporazuma po tom pitanju vise.

Boban me je prozvao za komunisticku revoluciju. Ne revoluciju u kome bi se nesto oduzimalo, vec samo veliko oporezivanje za preveliku imovinu. Ko radi 100 i vise ha treba ga oporezovati pa od njegovih novaca finansirati skolstvo, kulturu, sport itd. Napraviti zivot lepsim u svakom mestu. Ne moze se uzeti od onog ko ima 5kj i 2 krave, jer nema ni za sebe, ali od tajkuncica (koji je dosao do drzavne zemlje na mufte nacin, koji je u privatizaciji se ovajdio sto je bio blizu vatre) ima itekako da se uzme na osnovu poreza. Sve po zakonu.

@coci
Ne ponizavam nijednu struku, samo se mora znati neki red. Nije primereno da paritet bude 20kj kukuruza - godisnja plata jednog profesora. Stoga smatram da ne treba dati subvencije onome ko radi puno zemlje, jer od te zemlje vec zivi mnoooogo bolje nego 95% ljudi u drzavi. Treba imati malo obzira na druge ljude, a ne samo JA, JA i posle 100 mesta opet JA.

Ajde ne pisi gluposti za taj paritet 20kj kukuruza-1 plata.Izvedi kalkulaciju za to.
Taj sto hoce da zivi od 5 kj i 2 krave treba da bude svestan da to ne moze.Nek se bavi povrtarstvom.
Ni u zlatno doba pre 30 godina nije mogao da zivi od tog nego je pored tih 5kj verovatno i negde bio zaposljen.

Nemam nista protiv nikog ali nemojte da idete iz krajnosti u krajnost.

Ja kazem da ne treba oprezovati nekog ko ima 5kj i 2 krave. Nisam pisao da li moze da zivi ili ne.
20kj kukuruza 5-5.5t*17din ~ 90 hiljada po jutru, troskovi su pola.
Na 20kj ima 10 cistih koji mu ostaju ili 900 hiljada. Ovu sumu 90% mojih kolega ne moze da zaradi, a vecina koje znam su odlicni strucnjaci.
Vreme potrebno za 20kj da se obradi je 15 dana godisnje sa traktorom 558.
Sada ce neko da se ubaci da je cene bila i 13din. Da bila je, ali je bila i preko 20 vrlo cesto. Rod je bio i 4t ali i 7t. U proseku su brojevi koje sam naveo.

Edit: Profesor od plata zaradi nijansu vise od 900k din, ali i dalje je to u okvirima 8-10 hiljada evra godisnje.

@lazarmatic
Necu imenovati ljude. Jedan je iz Odzaka, jedan iz Prigrevice.

Бојчетићу бориш се против ветрењача,окрени се себи и свом домаћинству,видиш и сам да нема смисла цртати некоме ко неће да схвати..
Tačno tako svako treba da se okrene svom domaćinstvu a ne o tuđem. ja sam mali poljoprivrednik ali ne razumem što stalno juriš da se oporezuju ovi sa 100+ ha ? Misliš ako ooni plate veći porez da će mali dobiti veću subvenciju?

bojcetic....Velika je razlika izmedju ljudi koji rade 100ha i onih sto su se ovajdili u privatizaciji i koji rade par hiljada hektara, ali u vlasnistvu. Protiv takvih treba da zajedno dignemo glas jer su se oni docepali i preradjivackih kapaciteta, registrovani su za izvoz i uvoz svega i svacega. Ti si nas sve stavio u isti kos i nazvao nas tajkuncicima, Da li je to isto?

Ja kazem da ne treba oprezovati nekog ko ima 5kj i 2 krave. Nisam pisao da li moze da zivi ili ne.
Na 20kj ima 10 cistih koji mu ostaju ili 900 hiljada. Ovu sumu 90% mojih kolega ne moze da zaradi, a vecina koje znam su odlicni strucnjaci.
Sada ce neko da se ubaci da je cene bila i 13din. Da bila je, ali je bila i preko 20 vrlo cesto. Rod je bio i 4t ali i 7t. U proseku su brojevi koje sam naveo.

Edit: Profesor od plata zaradi nijansu vise od 900k din, ali i dalje je to u okvirima 8-10 hiljada evra godisnje.
ubaci u tu racunicu da 20 kj u Staparu vredi oko 200,000 e i normalno je od toga očekivati da zaradis isto ili više od tog stručnjaka sa diplomom

Nije problem što ljudi rade 100-ak ha već kako su za kratko vreme došli do te cifre ( to iritira male poljoprivrednike).kao što znamo do skoro je bio max 10ha.Ipak mislim da tu mora da učestvuje više generacija.

@Goran IHC
Ne vredi bas 10k evra jutro u Staparu. Vredi od 6-8 hiljada. Za mene nije to (paritet strucnjak -20kj kukuruza) normalno.

@coci
Nazvao sam te tajkuncicem, jer isto razmisljas kao i oni. Daj samo meni, a ostali nek se slikaju. I subvencije da budu progresivne. Da npr prvih 10ha bude 12.000din, sledecih 10ha nijansu manje i na kraju da za 100ti hektar nema subvencije. Time neces imati racuna da uzimas u arendu po 300e/kj 171. jutro jer nemas subvenciju na njega. Umesto tebe uzece neki drugi covek koji ima 15kj svoje zemlje i njemu ce to jutro znaciti, a tebi to ne igra nikakvu ulogu.

Pohvalio sam mog prijatelja koji ima 33kj i nece da kupi parcelu pored sebe, vec je prepustio dvojici brace koji imaju malo zemlje da kupe. Umesto toga je kupio Kiu Sportage. To je za mene ljudina od coveka.:ppozdrav:

@matic
Naveo sam najvece muljatore. Ima jos sitnijih nekoliko. A onih 100-200h nekoliko x 3 ;)

Ko zivi samo od poljoprivrede ovako ne gleda na tu kalkulaciju.Ja da imam od 20 kj 10000e ciste zarade pa bio bi car bre.
E sad kad neki fakultetski obrazovan strucnjak izvede ovakvu kalkulaciju,a slabo se razume u poljoprivredu,onda onaj jos veci strucnjak koji ne razlikuje kravu i bika kaze pa oni su puni ko brod,nista im ne treba dati,daj da ih oderemo.
Teoretski jeste tako kako si napiso ali ja takvu stvarnost ne poznajem.

Nije problem što ljudi rade 100-ak ha već kako su za kratko vreme došli do te cifre ( to iritira male poljoprivrednike).kao što znamo do skoro je bio max 10ha.Ipak mislim da tu mora da učestvuje više generacija.
Max 10ha je ukinut pre 25 godina. To je bio max. koji si mogao da imas na sebe, ali nije bilo zabranjeno da svaki clan domacinstva ima po jedan max. Pisao sam ranije zasto su neki ostali na malo zemlje pa se neki nisu slozili samnom.

Ko zivi samo od poljoprivrede ovako ne gleda na tu kalkulaciju.Ja da imam od 20 kj 10000e ciste zarade pa bio bi car bre.
E sad kad neki fakultetski obrazovan strucnjak izvede ovakvu kalkulaciju,a slabo se razume u poljoprivredu,onda onaj jos veci strucnjak koji ne razlikuje kravu i bika kaze pa oni su puni ko brod,nista im ne treba dati,daj da ih oderemo.
Teoretski jeste tako kako si napiso ali ja takvu stvarnost ne poznajem.
Ti druže nisi dobro slušao Miloša Milovanovića onog iz ministarstva samo on i Bojčetić imaju takve kalkulacije.

Nazad
Vrh