Subvencije poljoprivredi za 2014

Ovaj Sevarlicev predlog bi mozda bio dobar do 50 hektara subvencije i bez drzavne zemlje.
Zasto da na drzavnu ne bude? Tek tu drzava ima koristi. Moras platiti zakup pa odvodnjavanje pa PIO pa zdravstveno pa valda treba nesto i da dobijes. Sevarlic opet hoce da nas deli po regionima po klasi zemlje po kulturi. Ne lupaj glavu profesore kad god si nesto rekao uvek nesto umotano blago naklonjeno vlasti.

Mnogoo je rano da bi smo se svadjali.... A mislim da nam se ovim milijardama smeju u lice, u smislu, zajebali smo vas sta nam mozete!!!
[h=1]Oko 2,2 milijarde za poljoprivredu u 2014.[/h]Beta | 17. 12. 2013. - 16:25h | Komentara: 3

Za subvencije u poljoprivredi u budžetu Pokrajine za 2014. godinu planira se oko 2,2 milijarde dinara, najavljeno je danas u Vladi Vojvodine.
370040_psenica527_f.jpg
- Nastavljamo sa povećanjem ulaganja u poljoprivredi. Sledićemo evropske principe, prema kojima će biti subvencionisano i do 70 odsto sredstava, u zavisnosti od toga koji program je u pitanju - kazao je Pajtić na susretu sa korisnicima podsticaja u poljoprivredi u Vladi Vojvodine.

Pajtić je rekao da se tim ulaganjima stvara "sloj poljoprivrednika koji mogu da povuku celu poljoprivredu Vojvodine napred". On je dodao da se svake godine sve više mladih ljudi opredeljuje da se bavi poljoprivredom i učestvuje u programima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, što je veoma pozitivan trend.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić kazao je da će mere za podsticaj 2014. godine ostati iste i da će se sprovoditi kroz iste tri linije bespovratnih sredstava, ali da će biti dodate i dve nove linije finansiranja.

Radi se o povoljnim kreditima Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za nabavku poljoprivredne mehanizacije i Razvojnog fonda Vojvodine za kapitalne investicije u prerađivačkoj industriji i za izgradnju silosa i hladnjača.

Dodao je da su procedure koje sprovodi Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava u potpunosti iste kao u Evropskoj uniji.

U znak uspešne saradnje, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je danas susret sa korisnicima podsticajnih sredstava namenjenih razvojnim programima u poljoprivredi koje je Pokrajina realizovala u 2013. godini.

Nisam cuo taj taj Sevarlicev predlog od pocetka, po meni nejasno je dao predlog : da li subvencionisati samo one koji imaju manje od 50ha, npr 49.9ha, ili subencionisati sva gazdinstva ali samo do cifre od 50ha.

Da li neko moze da pojasni?
Pronasao, predlog je da se ukinu subvencije onima sa vise od 50ha

Poslednja izmena:
Meni da radim 20hektara jedan radnik bio ne bio, svejedno mi je, radnici hoce da zabusavaju, hoce veliku dnevnicu i skloni su tome da za 100 evra i suknju odrade dobar posao za sebe i nalogodavca, a los za poslovodju!

@jugi
Koja velika dnevnica? Ti mislis da je 1200-1500din puno za dnevnicu? Ako zabusavaju, menjaj ih. Posle 2-3 godine ce se iskristalisati ko je radnik, a ko ne.

U berbi jabuka. Tek posle 3 sezone se videlo ko zasluzuje da dobije posao, a ko ne. Sada posle 12 godina isti ljudi rade u vocnjaku berbu. Cena rada je trzisna (1200din za 8 sati, od 8-16h se radi, pauza 30min dorucak i 15min kafa/sok). Isplata dnevna.

@jugi
Koja velika dnevnica? Ti mislis da je 1200-1500din puno za dnevnicu? Ako zabusavaju, menjaj ih. Posle 2-3 godine ce se iskristalisati ko je radnik, a ko ne.

U berbi jabuka. Tek posle 3 sezone se videlo ko zasluzuje da dobije posao, a ko ne. Sada posle 12 godina isti ljudi rade u vocnjaku berbu. Cena rada je trzisna (1200din za 8 sati, od 8-16h se radi, pauza 30min dorucak i 15min kafa/sok). Isplata dnevna.
Bez 20 evra nece ni da te pogledaju, plus pivo sokovi kolaci ako ne das onda te kunu, da bog da ne imao kome da ostavis i tako dalje...
Bas kad je bila berba ove ruske dzanarike kod coveka iz mog kraja svasta su govorili jer im nije odneo cokoladice i sitne grickalice, kleli i njega i zasad, ja radim za dvojicu, trenutno mi ne treba takav radnik, radije cu da dva sata duze radim nego da mi recimo ubode vilom kravu ili probusi silazu itd...

Prihvatljiva varijanta bar za mene. Dodao bi i obavezan PIO i zdravstveno jer i oni idu uz pravog poljoprivrednika.

- - - - - - - - - -

Sto bi moralo kad nas u porodici ima dosta pa stignemo sve sami?

Zanimljiv predlog, samo pitanje je koliko je to u praksi isplativo... Ako sam lepo razumeo, ne jedan zaposlen radnik vec clan gazdinstva, samo sto bi to posle nametnulo da ako neko radi 200ha mora da ima za to gazdinstvo 10 radnika kojima placa PIO da bi ostvario podsticaje..

@jugi
Mi kao da ne zivimo u istoj drzavi. Koga da kunu? Znaju se uslovi rada. Kome odgovaraju - kome ne. Niko ne moze da me ubedi da je nemoguce naci 2-3 postena i normalna radnika. Ako bude dobra godina i cena tog proizvoda uvek se na kraju organizuje zajednicka vecera i caste se ljudi dodatno. To se desilo prosle godine kada je cena jabuke bila odlicna, a na zalost ove nije jer je jabuka pojeftinila cca 50-60%.

- - - - - - - - - -

Zanimljiv predlog, samo pitanje je koliko je to u praksi isplativo... Ako sam lepo razumeo, ne jedan zaposlen radnik vec clan gazdinstva, samo sto bi to posle nametnulo da ako neko radi 200ha mora da ima za to gazdinstvo 10 radnika kojima placa PIO da bi ostvario podsticaje..

Prosto. Zato sto 200ha nije potrebno za normalan zivot jedne porodice. Ta porodica zeli da zivi luksuzno. Luksuz svugde u svetu se placa dodatno. Zato i treba ih primorati da imaju prijavljene radnike i da placaju za njih doprinose.

Znas sta, nije za forum, ali ima ljudi mozda par njih koji bi hteli da pomognu tj da im se plati i da rade, ali i oni kazu da za 1200 dinara nemaju racuna da rade... Nije da grdim moj kraj, ali 2012 mi se kombajner zalio da nece niko da vezuje dzakove, cime trguju sta rade, niti mi u dzep niti iz dzep, ali berace za visnju kad trazim recimo ili im je visnja preniska ili im je prepuna roda, ili traze do 40 posto od cene, e sada da li zivimo u istu drzavu to ne znam :osmeh:, ali jedini ja izgleda imam petlju od nas na jugu da kazem sta se desava, javno, ili pak samo u mom kraju teraju inat i segu radnici, nemam pojma, ali da su kletve padale jesu, ja sa radnicima 2012 godine nisam imao problema, jer nisu iz mog kraja, doveo sam ih iz drugog kraja, tihi ljudi kad pridjes vocnjaku pomislis da nema nikog, dok ne udjes i ne vidis ne mozes znati ima li radnika, dok se kod drugih da kazem kolega iz mog kraja cuju i psovke i majku i sestru i da ne pricam vise, e sada kome su upucene te stvari nemam pojma niti me zanima...

bojceticu, ta vremena su prosla. zbog toga su se i raspala drzavna preduzeca sto su se bavila ratarstvom, previse radnika na malo zemlje tj na mnogo vise nego sto vi predlazete pa opet nije bilo rentabilno. sada tri-cetri dobra coveka sa pravom mehanizacijom mogu raditi i 1000 kj bez problema.
u mojoj okolini je skoro pa tako kao sto vi kazete jer je na licitacijama dozvoljeno 25ha po gazdinstvu.

Nazad
Vrh