Subvencije poljoprivredi za 2014

U toku sledece nedelje odrzace se osnivacka skupstina Neyavisna Asocijacije poljoprivrednika . zna li neko nesto podrobnije o ovome ?

Ova tisina mi se uopste ne svidja, znaci ili smo se ispucali ili se ocekuje nestoooo veeeliko:osmeh:

To je to za prvih 6.000 je jasno ostaje samo da se definiše šta je potrebno od ivesticija za drugih 6.000 hiljada.

Rekoh ja da oni nece ni prstom da mrdnu da nas pitaju sta nam treba!!! Pametan je onaj koje ledja okrenuo ovoj zemlji, i zauvek otisao iz nje, niti se nerviraju niti ih briga za zemlju!

Ma napacen je koliko sam ja tajkun! Radimo za drzavu, a kad treba da nas pitaju onda su tu drugi koji bolje znaju sta meni treba i ostalima! Ma treba da im uvedu vize i na diplomatske pasose, pa nek putuju ako mogu!:off_topic:

15zo3zr.jpg
Vema poucna slika...

U vestima RTV glamočić (od sad namerno malim slovom!) rekao što je već pisano ovde:

6000 seme, veštak
6000 investicije(???)

Ja samo ne razumem šta zamišljaju pod pojmom investicije ( verovatno jeno veliko ništa).Pošto ja veštak ne bacam a ovo drugo je ne definisano možda dobijem nekih 30000 da investiram uproširenju kapaciteta samo što za te pare mogu kupiti papke od krave a za celu kravu moram biti strpljiv još koju godinu.Živela ova vlada nama još 100 godina:ppozdrav:

Vec sam jednom pisao, ostaje nam samo da ne obnavljamo registraciju za 2014 god., i sto manje da ulazemo u poljoprivredu.Kad drzava, otkupljivaci i preradjivaci ostanu bez primarnog proizvoda, tek onda ce sagledati stvari pravim ocima.Ovako, imaju robu, prema seljaku nemaju nikakve obaveze i sto bi bilo sta menjali.

- - - - - - - - - -

Ma koje vise investicije, prosecanom seljaku je skoro nemoguce da zalije majije, a kamo li nesto drugo_OVI iz ministarstva nastavljaju praksu od ovih proslih, idu na ruku onih 3% seljaka sa velikim posedima, koji ce da investiraju uz pomoc ministarstva.

Rekoh ja da oni nece ni prstom da mrdnu da nas pitaju sta nam treba!!! Pametan je onaj koje ledja okrenuo ovoj zemlji, i zauvek otisao iz nje, niti se nerviraju niti ih briga za zemlju!
Možda ti se neće svideti a i mnogima ovde,za mene su ti koji su otišli KUKAVICE i IZDAJICE .Ustvari možda tu kvalifikaciju treba da dobiju njihovi roditelji ,Zbog odlaska mladih i pametnih tj.zbog vođenja takve politike (smišljene)zato sad nema ko da povede ovaj narod jer je zemlj ostala da vodi nazovi elita ,prevaranti i licemeri (Fukara)a narodu nema ko da otvori oči ,mada ima pomalo pomaka ali je preveliki medijski mrak.Nazivam ih tako mada su pre prodane duše ,iškolovali su se na leđima ovog naroda ,stekli diplome i umesto da se bore za bolje sutra pod svojim krovom otišli su da služe istim onima koji nam vekovima stežu omču oko vrata.Znam sad ćeš da kažeš a šta da radi ovde kad nema posla,ne može da dobije posao i struci .

Za skalidšta će sigurno biti.Problem je u tome što će papirologija tipa građevinske dozvole,brisanja prethodnog stanja,upis objekta......projektna dokumentacija,prmena sa jednog zemljišta na građevinsko...legalizacija sa uknjižbom koštati i više nego što se dobije povraćaj od države.
Sigurno da je tako. Kako niko od lopova ne izadje i ne kaze pod investicijama podrazumevamo to to i to. Ovako pola ljudi nemoze ni da izgovori tu rec, a ne da shvati sta tacno znaci.

ovom narodu ce biti bolje kad dodju nova pokoljenja generacije koje ce se vaspitavati na skroz drugaciji nacin bez "plisanih"modela
i pozitivnog uslovljavanja tipa dete ako uradis to i to,npr.uzmes knjigu u ruke dobices od mame i tate nagradu bombonu, cokoladu.zapitajte se malo
kaliko smo to puta rekli detetu kao roditelji ne znajuci posledice. tako ide dok je malo posle ce traziti za uslugu auto, stan... tako se stvaraju monstrumi
koji nista ne rade iz ljubavi nego samo iskljucivo iz koristi.sutra kad to dete odraste tako gordo i sujetno za njega postoji samo njegovo ja ,gramzivo
pohlepno i cilji koji ce opravdati sredstvo.na zalost, takvi ljudi nam upravljaju zemljom vec decenijama unazad,jel nisu nauceni da primecuju potrebe
drugih ljudi oko sebe nemaju ljubavi za bliznjeg,samilosti, stida. danas nije u trendu rec "postideti" jel su oni isuvise "kul" da bi osecali potrebu za tim.
Treba da podjemo prvo od sebe da ne pravimo te greske ,da bi sutra stvorili zdravije drustvo kojem ce upravljati neki drugi sistem vrednosti
mozgove koji ce zdravo rasudjivati,pamet koja ce razborito pricati,decu koja ce sa ljubavlju gledati na svaku stvar,neciju potrebu ,zelju...ovo nije tema
al imao sam potrebu da napisem ovako nesto iz razloga sto imamo veliku odgovornost pred drugim ljudima i Bogom ,jel nam je dat zivot kao takav
jedan jedinstven i neponovljiv da ga ne trosimo uzaludno ,da menjamo sebe ,i ljude oko sebe da cinimo dobro drugima, jel samo je to odgovor na vreme u
kojem zivimo...:off_topic:

Možda ti se neće svideti a i mnogima ovde,za mene su ti koji su otišli KUKAVICE i IZDAJICE .Ustvari možda tu kvalifikaciju treba da dobiju njihovi roditelji ,Zbog odlaska mladih i pametnih tj.zbog vođenja takve politike (smišljene)zato sad nema ko da povede ovaj narod jer je zemlj ostala da vodi nazovi elita ,prevaranti i licemeri (Fukara)a narodu nema ko da otvori oči ,mada ima pomalo pomaka ali je preveliki medijski mrak.Nazivam ih tako mada su pre prodane duše ,iškolovali su se na leđima ovog naroda ,stekli diplome i umesto da se bore za bolje sutra pod svojim krovom otišli su da služe istim onima koji nam vekovima stežu omču oko vrata.Znam sad ćeš da kažeš a šta da radi ovde kad nema posla,ne može da dobije posao i struci .
Ne treba se uopste baviti uzrocima, ko je kriv, ko je izdao, ko je patriota - treba se baviti resenjima, sta moze da se uradi da se stvari promene.

Ima jeftine GMO hrane po svetu kol'ko 'oćeš...
Sasvim je moguce da je cilj svih ovih "polovicnih" mera upravo to, dovodjenje do toga da se GMO na mala vrata ubaci u Srbiju, i unisti poslednji resurs gde imamo kakav-takav potencijal - poljoprivreda. Bas ovakva "sakata" resenja i smisljaju zbog toga, pa ce seme prve godine da bude normalno, a druge godine nepoznatog porekla, da bi se tek kasnije ispostavilo da je GMO, a tad je vec kasno. Ili GMO seme bude 3 puta jeftinije od normalnog, a racunica proizvodjaca je vec sada veoma malo u plusu.

ovom narodu ce biti bolje kad dodju nova pokoljenja generacije koje ce se vaspitavati na skroz drugaciji nacin bez "plisanih"modela
i pozitivnog uslovljavanja tipa dete ako uradis to i to,npr.uzmes knjigu u ruke dobices od mame i tate nagradu bombonu, cokoladu.zapitajte se malo
kaliko smo to puta rekli detetu kao roditelji ne znajuci posledice. tako ide dok je malo posle ce traziti za uslugu auto, stan... tako se stvaraju monstrumi
koji nista ne rade iz ljubavi nego samo iskljucivo iz koristi.sutra kad to dete odraste tako gordo i sujetno za njega postoji samo njegovo ja ,gramzivo
pohlepno i cilji koji ce opravdati sredstvo.na zalost, takvi ljudi nam upravljaju zemljom vec decenijama unazad,jel nisu nauceni da primecuju potrebe
drugih ljudi oko sebe nemaju ljubavi za bliznjeg,samilosti, stida. danas nije u trendu rec "postideti" jel su oni isuvise "kul" da bi osecali potrebu za tim.
Treba da podjemo prvo od sebe da ne pravimo te greske ,da bi sutra stvorili zdravije drustvo kojem ce upravljati neki drugi sistem vrednosti
mozgove koji ce zdravo rasudjivati,pamet koja ce razborito pricati,decu koja ce sa ljubavlju gledati na svaku stvar,neciju potrebu ,zelju...ovo nije tema
al imao sam potrebu da napisem ovako nesto iz razloga sto imamo veliku odgovornost pred drugim ljudima i Bogom ,jel nam je dat zivot kao takav
jedan jedinstven i neponovljiv da ga ne trosimo uzaludno ,da menjamo sebe ,i ljude oko sebe da cinimo dobro drugima, jel samo je to odgovor na vreme u
kojem zivimo...:off_topic:
Mnogo je ovo naivno tumacenje, odakle ce da dodju te generacije, iz kosmosa? Generacije koje rastu realno gledano mogu biti samo gore od trenutnih - drustvo se raspada, drzava ne postoji, institucije ne postoje, perspektive nema, roditelji ne umeju da vaspitavaju decu - u takvoj atmosferi ne rastu te "zlatne" generacije o kojim pricas.
Ali u zakljucku bih se slozio sa tobom, treba stvari menjati, ali ne pasivnim pristupom (krenimo polako da vaspitavamo nasu decu, pa ce oni jednog dana stasati i onda ce oni...), vec jedino radikalnim metodama, jer vreme je takvo, i ljudi sa kojima imamo posla su takvi - samo razumeju zestoke odgovore.

Ne znam koliko ljudi razmislja o pozadini svega, ali ministar glamocic (namerno malim slovom) svim silama pokusava da progura GMO seme, iako u javnosti izjavljuje da ce biti zabranjeno. Upravo u tome lezi polovina svih problema - dodatnim slabljenjem poljoprivrednih proizvodjaca PRINUDICE ih da to seme kupuju, a prethodno ce (opet pod maskom da smo primorani) dozvoliti promet GMO.
Uostalom evo dokaza, covek toliko laze da je nekonzistentan u pisanom intervjuu na pola strane: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/...ivrede-Kod-nas-je-hrana-skuplja-zbog-monopola

Zbog čega se onda menja Zakon ako neće biti dozvoljena upotreba? - Promenom Zakona uredilo bi se tržište, deklarisali proizvodi i građani bi imali izbor pri kupovini. Dodatna manjkavost važećeg zakona je da nije precizno utvrđena procedura za obeležavanje GMO proizvoda. Zato nam je potrebna hitna izmena zakona.
O kakvom DEKLARISANJU i IZBORU govori ako je nesto zabranjeno? O kakvom OBELEZAVANJU govori ako je promet GMO zabranjen?

Iskren da budem, ni najmanje nisam bio iznenadjen ovim smanjenjem subvencija, jer je ocigledna namera ovog (nazalost) ministra u pogledu unistavanja poljoprivrede:
Kako će se naš agrar boriti sa slobodnim uvozom? - Srbija je u dobroj poziciji i nema nikakvih indicija da će naša poljoprivreda biti ugrožena.
Potpuno lezeran (i netacan) odgovor, u fazonu "ma opusteno, snaci ce se oni, izdrzljivi su". I povrh svega je najavljeno ukidanje, tj. smanjenje i opstrukcija subvencija. Posto toliko mnogo zaradjujete, red je da vam se malo oteza, jelte?

Daljom analizom vidimo sav besmisao u ovim pausalnim merama:
Drugih 6.000 dinara koje su proizvođači dobijali preko računa nije dalo efekta, pas smo odlučili da taj deo preusmerimo u investicije.
KOJI JE TO STRUCNJAK USPEO DA IZRACUNA? "Aha, ovo do 6.000 su fino koristili, ali ovih drugih 6.000 se bogami popilo ispred zadruge!" Ovo je vredjanje zdravog razuma i inteligencije, za koju izgleda gospoda smatra da je samo oni imaju.

Mnogo sam se udaljio od sustine, nastavicu sutra hladne glave :) Ne mogu da se ne iznerviram kad vidim da se sve radi tendenciozno i na stetu CELOG DRUSTVA I DRZAVE. Istovremenim unistavanjem poljoprivednih proizvodjaca i uvodjenjem GMO useva doci ce do trajne i nepopravljive stete, pre svega po zdravlje ljudi, ali se unistava i poslednja sansa za perspektivu Srbije - poljoprivreda. Budite uvereni da niti EU ni WTO ne traze od nas takve stvari, iza toga mogu stajati samo interesne grupe i korporacije, koje i finansiraju ovakve nakaze od ljudi da rade protiv elementarnih interesa sopstvenog naroda.

nije naivno,samo mozda ima dublje znacenje.mi jesmo dezintegrisani zato nam je takvo drustvo
i ambijent u kome zivimo mi smo ga takvim napravili niko drugi a poenta svega je integracija, celina, celovitost.
Jel covek je potpun i ispunjen kad je u celini a ne rasparcan a mi smo upravo takvi.Hocu da kazem udaljili smo
se od vere,tocak se okrece oko osovine a osovina je nasa religija na cemu sve pocinje i sve se zasniva.
Postoje Boziji zakoni ,kojih se treba pridrzavati a danasnjem svetskom coveku ne treba Bog jel je on to sam sebi

Bog nas je napustio odavno, jer da nije ovi ne bi bili gde jesu, ukidanjem subvencija, mnogo se steti, jer onaj sto radi 50 hektara imao bi (ako sam dobro racunao) 5.000 eura, a onaj(tj. Ja) sto radim 5ha svoje zemlje na sta jedino imam pravo subvencije, dobijao bih ako sam dobro racunao 500 evra!
Onaj sto radi 50 hekatara sa subvencijom u svako doba dana ili noci placa PIO, moze da kupi neku masinu ili moze na gorivo da potrosi ili na umnozavanje: Stoke, zemlje i itd
JA sa ovih 500 eura mogu da platim: PIO,mogu da kupim 30 ari zemlje i da uvecam posed, mogu da kupim par masina, mogu da kupim tele, mogu materijal za novu stalu(jedan deo) mogu daplatim gorivo....
Hocu da kazem da sa drzavnim novcem mozemo mnogo toga da uradimo.
Recimo PIO: Sto bih placao iz svog dzepa kad mi drzava davala subvencije i mogao sam da platim njenim novcem moj PIO?? E sada dolazi pitanje tajkuna: A Sto da ne platis svojim novcem?? -Ja na to kazem: Sit gladnog ne razume!!!
Subvencije da, ali pravim poljoprivrednicima, jer ja ne uzimam platu kao onaj sto radi u grad, nemoj ni on moju subvenciju!

Nazad
Vrh