Subvencije poljoprivredi za 2014

@coci064, N

Nije to vređanje što ti pišeš nego je to pitanje opstanka,ajde ti reci šta će mo sa tim malim do 5 Ha kojih ima skoro polovina registrovanih gazdinstava ,neka imaju u proseku 2 člana to je 500000 ljudi bez ikakvih primanja.

Evo ako te ne mrzi ,pročitaj malo ovaj tekst kakva je situacija u EU http://www.balkanmagazin.net/nauka/...produktivnost-poljoprivreda-u-srbiji-i-evropi

A ja sam ti izdvojio ono najbitnije.

Poljoprivredna statistika EU i Srbije: domaća agrarna strategija operiše sa pogrešnim podacima
U našoj javnosti se i dalje šire dezinformacije o potrebi uvećanja poljoprivrednih poseda da bi se tako unapredila proizvodnja – jer je tako u Evropi.
Trnavčević (predsednik Nacionalnog agrarnog saveta - prim.) je podsetio da Srbija ima 470.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa prosečnim posedom od četiri do pet hektara… što je 10, pa čak i 15 puta manje nego u EU. (12)
Ovaj podatak nije tačan: - (9)
- Prema podacima iz Eurostat-a vidi se da, naprimer, Italija sa jednom od najuspešnijih poljoprivreda u Evropi, ima oko 69% poljoprivredih gazdinstava koja su manja od 5 hektara;
- U Grčkoj oko 69% gazdinstava ima manje od 5 ha;
- U Španiji je oko 50% gazdinstava manje od 5 ha;
- Čak i u Holandiji, koja vekovima otima zemlju od mora, oko 43,4% gazdinstava je manje od 10 hektara;
Na nivou Evropske unije, prema podacima iz 2005. za EU-25 (tj. bez Rumunije i Bugarske koje inače imaju još više malih gazdinstava) stanje je bilo:
- oko 46% poljoprivrednih gazdinstava manje je od 5 ha; 18% ima 5-10 ha; 20% ima 10-30ha; 6% ima 30-50 ha; 10% ima posede veće od 50 ha.
Drugim rečima u EU-25 je skoro polovina gazdinstava bila manja od 5 hektara a skoro dve trećine (64%) poljoprivrednih gazdinstava imalo je manje od 10 hektara. - (9)

@coci064, N

Nije to vređanje što ti pišeš nego je to pitanje opstanka,ajde ti reci šta će mo sa tim malim do 5 Ha kojih ima skoro polovina registrovanih gazdinstava ,neka imaju u proseku 2 člana to je 500000 ljudi bez ikakvih primanja.

Evo ako te ne mrzi ,pročitaj malo ovaj tekst kakva je situacija u EU http://www.balkanmagazin.net/nauka/...produktivnost-poljoprivreda-u-srbiji-i-evropi

A ja sam ti izdvojio ono najbitnije.

Poljoprivredna statistika EU i Srbije: domaća agrarna strategija operiše sa pogrešnim podacima
U našoj javnosti se i dalje šire dezinformacije o potrebi uvećanja poljoprivrednih poseda da bi se tako unapredila proizvodnja – jer je tako u Evropi.
Trnavčević (predsednik Nacionalnog agrarnog saveta - prim.) je podsetio da Srbija ima 470.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa prosečnim posedom od četiri do pet hektara… što je 10, pa čak i 15 puta manje nego u EU. (12)
Ovaj podatak nije tačan: - (9)
- Prema podacima iz Eurostat-a vidi se da, naprimer, Italija sa jednom od najuspešnijih poljoprivreda u Evropi, ima oko 69% poljoprivredih gazdinstava koja su manja od 5 hektara;
- U Grčkoj oko 69% gazdinstava ima manje od 5 ha;
- U Španiji je oko 50% gazdinstava manje od 5 ha;
- Čak i u Holandiji, koja vekovima otima zemlju od mora, oko 43,4% gazdinstava je manje od 10 hektara;
Na nivou Evropske unije, prema podacima iz 2005. za EU-25 (tj. bez Rumunije i Bugarske koje inače imaju još više malih gazdinstava) stanje je bilo:
- oko 46% poljoprivrednih gazdinstava manje je od 5 ha; 18% ima 5-10 ha; 20% ima 10-30ha; 6% ima 30-50 ha; 10% ima posede veće od 50 ha.
Drugim rečima u EU-25 je skoro polovina gazdinstava bila manja od 5 hektara a skoro dve trećine (64%) poljoprivrednih gazdinstava imalo je manje od 10 hektara. - (9)
Procitao sam originalnu verziju i vec rekao da tu ima svasta napisano i da je to vidjenje jednog coveka.Neka im omoguce sadnice, plastenike, mozda neka organska proizvodnja , priplodnu stoku, neki usluzni tov ili sl. Novcana pomoc, t.j. pomoc preko subvencija to je vreca bez dna.

- - - - - - - - - -

I jos nesto oni se vode kao gazdinstvo do 5ha, ali ko kaze da su to cista poljoprivredna gazdinstva i da nema zaposlenih?

Nebi da uvredim nikog, ali neko je stvarao generacijama odricao se, jeo suv lebac i sta sad kriv je zato sto ima. Manjima treba pomoci slazem se, ali onom sa hektar ili dva ni dzak para nece pomoci da postane srednje gazdinstvo.
I kome bi ti sad pre pomogao, ovom sto je jeo suvi lebac i ima sad 100ha ili ovom sto sad jede suvi lebac i krece od 2ha da dodje do 100ha??? al gruni iz duse iskreno!!!

Iako nije pitanje za mene i slabo me ima u ovoj temi, odgovor na pitanje se razlikuje od slučaja do slučaja. I ne da je teško, ali je gotovo nemoguće svima udovoljiti.
Ovome sa 2ha verovatno poljoprivreda nije osnovna delatnost, jer do sad ne bi imao ni za tog leba. Ali ima mnogo ljudi sa do 5ha, koji baš jedva sastavljaju kraj s krajem, i kojima najpreče treba pomoć. Ali tu država treba da ispipa dobro svakog ponaosob, to vodi u beskraj i zato su oni napravili ovaj sistem od 0,5 do 100 i kraj. Tema je jako teška i ne vidim da se išta drugo radi osim lupanja u prazno, jedino dobro u poslednje vreme je diklofenov post sa porukom ministarstvu, drugo je sve nula.
I da dodam, ja bih podržao grunta. Čovek je po meni najviše u pravu (da smo u normalnoj državi ne bi bio u pravu, ali ovako je u pravu), najveća pomoć od države je da nam uopšte ne pomaže, nek zadrže novac ali i ostale gluposti koje nam nameću da plaćamo posle pa nek sami namire od tih para.
Sav novac koji nam daju je do sad išao ovima što izdaju zemlju a ne rade ništa, sad će ići ovima što prodaju repromaterijal jer će povećati cene istih, i u suštini, džaba sam dobio subvencije kad mi ništa od njih ne ostaje.

Vidim da neki spominju da im se roba plati po realnim cenama i da im ne trebaju subvencije. Dajte da razgranicimo neke stvari, subvencije daje DRZAVA, ali ta drzava ne moze da otkupi svu vasu robu, vi robu predajete privatnim silosima, firmama, koje tu robu salju dalje u izvoz. Kako mislite da to uradite, da drzava natera te firme da vam plate vise, a da na drugoj strani ukine svoja davanja? Od toga nema nista
Znam, u proslosti je sve bilo bolje i sigurniji otkup po drzavnim zadrugama, ali sad ne funkcionise tako, toga vise nema

Verovatno će biti bespovratnih sredstava tipa 30% ministarstvo a poljoprivrednik 70% stim da ćeš verovatno platiti punu cenu mašine pa podneti zahtev a povraćaj kad bude i to će biti ograničen broj zahteva, ali videćemo i taj vid subvencionisanja će mlogima biti nedostižan.

taman napisah kad ovaj obrisa a moram tako zeza me pretazivac mislim al nema veze a lepo sam pisao a sustina su krediti kako vracanje para bice to ono garanciski fond al za banke
bar se ja tako mislim

Zar mislite da se ovi u EU sa 5 Ha bave ratarstvom? To i jeste nas problem, nista se ne radi na tome da se mala gazdinstva preusmere na proizvodnju gde je veci obrt novca. Svako ko je bio u nekoj zemlji koja je u EU mogao je da vidi cime se uglavnom bave mala gazdinstva i posle toga to mala gazdinstva moze da se stavi pod navodnike.

Procitao sam da ce Parlamentarni izbori biti raspisani 16 marta, ako to bude tacno, sve isplate bice sa zakasnjenjem,pa i subvencije, kao po obicaju!

Nebi da uvredim nikog, ali neko je stvarao generacijama odricao se, jeo suv lebac i sta sad kriv je zato sto ima. Manjima treba pomoci slazem se, ali onom sa hektar ili dva ni dzak para nece pomoci da postane srednje gazdinstvo.

Dali ste mislili ko sad ima 5 ha, zato nema više, jer čitav život jeo kavjiar?

I dali mislite da kostić, matijević i otali lokani tajkunčići zato imaju, jer su godinama jeli suv lebac?

Da dobijem kredit 100.000 evra, a da je cena zemlje po hektaru 5.000 evra kupio bih za te pare 20 hektara zemlje sa trenutnim stanjem kojim planiram da radim imao bih mozda 30 hektara... Ali ovi gore u drzavi ne zele da se upuste u tu investiciju, bar ne za sada...

svaka cast clanu Diklofen na pismu gde je naveo samo istinu i pravo stanje vecine

I kome bi ti sad pre pomogao, ovom sto je jeo suvi lebac i ima sad 100ha ili ovom sto sad jede suvi lebac i krece od 2ha da dodje do 100ha??? al gruni iz duse iskreno!!!
Svima proporcionalno isto. Ovaj sa 2 nema sanse da stigne do 100 i to netreba ni da pokusava ni on sam, a ni drzava da mu navodno pomaze. Pa nije ovo socijalna kategorija mislim na subvencije. Sto se tice suvog leba mislio sam da se taj kapital stvarao kroz generacije.

- - - - - - - - - -

Dali ste mislili ko sad ima 5 ha, zato nema više, jer čitav život jeo kavjiar?

I dali mislite da kostić, matijević i otali lokani tajkunčići zato imaju, jer su godinama jeli suv lebac?

Nemojte iz krajnosti u krajnost.Molim vas da mi vi objasnite zasto neko po vasem misljenju u danasnje vreme ima samo 5ha zemlje?

- - - - - - - - - -

Da dobijem kredit 100.000 evra, a da je cena zemlje po hektaru 5.000 evra kupio bih za te pare 20 hektara zemlje sa trenutnim stanjem kojim planiram da radim imao bih mozda 30 hektara... Ali ovi gore u drzavi ne zele da se upuste u tu investiciju, bar ne za sada...

Jugi...Druze bojim se da bi tek tada zemlja otisla sa cenama u....

Dokle više s tom kuknjavom.Dosta je bilo partizanštine.
Najviše me oduševljavaju postovi člana Pišta bači.
Ko je šta do sada navatao to mu je.Ko se snašao snašao ko nije nije ali od država više nema sem opet za one koji su bliže vatri.
To što je kolega Diklofen pisao-svaka je na mestu ali uglavnom ćemo čitati samo mi.
Jedinstva poljoprivrednika nikad nije bilo niti će ga biti jer da ga ima druga bi se pesma pevala.
Jedno je sigurno da se pred vratima onih koji se bave poljoprivredom valja velika mečketina koja je bila mladsunče kad su bili prvi protesti.

Svima proporcionalno isto. Ovaj sa 2 nema sanse da stigne do 100 i to netreba ni da pokusava ni on sam, a ni drzava da mu navodno pomaze. Pa nije ovo socijalna kategorija mislim na subvencije.

A kad ide licitacija državne zemlje onda se ne zalažete da svima ide proporcionalno,mali ne mogu ni da prismrde,kad onaj od 5 ha platio PIO od 90000 din,i onaj od 100 ha plati isto 90000din,opet se ne zalažete za proporcionalno,a kad su subvencije u pitanju onda proporcionalno,e svaka vam čast,gazili bi druge samo da se bogatite,pouzimali ste svi nove traktore ušli u kredite pa računate sve će mo otplatiti od subvencija.E voleo bih da se ostvari ono što je ministar najavljivao,da će veliki u mnogo čemu biti ograničeni više nego išta.Pa da vidimo onda vaš napredak

A kad ide licitacija državne zemlje onda se ne zalažete da svima ide proporcionalno,mali ne mogu ni da prismrde,kad onaj od 5 ha platio PIO od 90000 din,i onaj od 100 ha plati isto 90000din,opet se ne zalažete za proporcionalno,a kad su subvencije u pitanju onda proporcionalno,e svaka vam čast,gazili bi druge samo da se bogatite,pouzimali ste svi nove traktore ušli u kredite pa računate sve će mo otplatiti od subvencija.E voleo bih da se ostvari ono što je ministar najavljivao,da će veliki u mnogo čemu biti ograničeni više nego išta.Pa da vidimo onda vaš napredak
Sta je to odjednom izletelo iz vas. Proporcionalno naravno. PIO za sve isto pa ce imati istu i penziju zdravstveno za sve isto jer lecenje svakog coveka isto kosta. Kad je licitacija mogu i mali da se dogovore pa po pocetnoj ceni da uzmu nesto, ali verovatno je i to puno za njih. U sustini zakasnili su da bi bili konkurentni. Pitao sam u prethodnom postu pa pitam i vas sta vi mislite zasto je neko docekao danasnje vreme sa par ha zemlje i sad hoce da se ozbiljno bavi poljoprivredom?

Iz mene nije ništa izletelo,iz vas izleće već poslednjih par postova i to na sav glas.Ja ne znam kako vi ne kapirate,da poljoprivrdnici sa velikim posedima nisu nikakvo merilo uspešne države u tom domenu,zašto moraju svi da se ukrupnjavaju,da bi kopirali vas, ne razumem,pa ti sa 5 ha manje kukaju od vas,i sad kad je počeo da se pokreće neki vid protesta opet pokreću veliki.Za male može da se napravi program itekao,samo ako neko hoće.A sa ovakvim vašim stavovima će to sigurno biti teško.A ovo za poređenje da njima država ne treba nikako da pomaže,to bi bilo isto kad bi neko ko je iole situiran rekao,ajmo onima bez krova nad glavom i što koriste narodnu kuhinju da i to ukinemo,jer bože moj ako dosad nisu sebi obezbedili hranu ne treba ni da žive.

Meni na primer najavljene mere odgovaraju ali samo ako su takve barem minimalno 5 godina i da se ne menjaju....6000 dinara po ha je malo ali dobro doslo racuni sto treba da se predaju od semena i djubriva mislim da nisu problem..svako ce ako ne ove onda sledece ili neke buduce godine kupiti nesto polovno jel tako,sto da kupuje polovno ako moze dobiti 40% povrata od drzave i jos ko je u sistemu pdv i povracaj istog i za iste pare sto bi dao za polovno kupi NOVO!!!Bio to traktor,prskalica,prikolica ,plastenik,objekat bilo sta iskreno meni bi vise to znacilo i omoguciloo da napredujem nego ove subvencije...Svakako gorivo je veliki problem i to bi bilo dobro da dobijemo neku refakciju..

Ja sam mali milion puta naveo da ovde kod mene nema zemlje za prodaju ili ako ima nece da je prodaju nikom ako nije njihov! Jednostavno nema zemlje. Ja ne trazim da me onaj sa 100hektara slusa ni sazaljeva, niti ja hocu da lazem da imam ovoliko imam onoliko, ja sam rekao sta imam, moj kraj od investicija jedino sto je dobijao jeste plavu kovertu poziv na vojnu vezbu u 00:02 nocu, i busanje u grudi pojedinaca, u mom kraju bilo je ljudi koji su 1998 godine kukali kako nemaju dinar nemogu da zarade da se prehrane, stigla ih mobilizacija njihovog Slobe i tu kleli i kukali na sva usta proklinjali i onog sto nosi pozive i onog sto salje, sve dok taj njihov jadnik koji je otisao na kosovo nije dosao kuci i doneo ono sto je odredjeni broj ljudi doneo kuci, i odjednom tajac, muk, nema kletvi,nema kukanja, sada rade dosta zemlje, i dicu se da su to godinama sticali takoreci jos od pradede!!! Oni koji su nesmetano kupovali i radili svaka cast, snasli se i skidam kapu, al moram reci da oni nisu sigurno poceli sa 100hektara pa ajd da radimo poceli su sigurno sa prosekom koji je za njihov kraj. U mom ataru ima oko 700 hektara obradive povrsine, sve zauzeto... Uostalom, prosek u EU je 10 hektara zemlje, ja ka tome tezim i ako oni mogu da zive mogu i ja! Kad skupim para ili drzava da kredite, kupicu zemlju tamo gde je ima, a ne kosta kao dvosoban stan u BG! I bogastvo se ne stice preko noci- vec godinama i radom! Veliki radili- veliki imaju, ok, hocu i ja da radim i da imam. Onom kom je malo 100 hektara njemu je malo da mu das i celu Vojvodinu i Ostatak Srbije. Shvatite da smo mi golje za Nemce! Nemci, Danci suuzvisena rasa ljudi i oni to uvek tvrde i tvrdi ce, svaka masina KVALITETNa prvo prodje kroz nemacke ruke, pa se onda pravi i deli ostatku sveta! I ja kao mali vam opet kazem: Kom se ne svidjaju subvencije neka uzme od drzave i pokloni onom kom treba kao sto sam i pre naveo, i slazem se da treba poostriti kontrolu ko uzima subvencije, a ne radi poljoprivredu!! Mi smo mala zemlja, malo nas ima koji radimo poljoprivredu, ako drzava hoce moze svakog da kontrolise, mesec dana je dovoljno!

Nazad
Vrh