Subvencije poljoprivredi za 2014

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na adresu ministra dr Dragana Glamočića i više medija stigli su predlozi dve velike asocijacije poljoprivrednika iz Banata i Srema, sa predlogom da se i ove godine regresira nabavka dizel goriva za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Udruženje „Banatski paori” i Unija poljoprprivrednih proizvođača Srema predlažu da se nabavka dizel goriva omogući na svim pumpama, jer se točenje samo na NIS-ovim pumpama nije pokazalo kao racionalno.Pored stvorenih gužvi, neka gazdinstva su po gorivo morala da pređu i po 100 kilometara.Unija proizvođača iz Sremske Mitrovice, u predlogu koji je saopšten medijima, tvrdi da se proširenom kupovinom dizel goriva očekuje utakmica za jeftiniju ponudu. U zaključku piše da se:„Svim polјoprivrednim gazdinstvima ograniči (subvencionisana) količina goriva po hektaru na 60 litara bez obzira kojom vrstom polјoprivredne proizvodnje se bave... i to maksimalno do 100 hektara obradivihpovršina, kao i da se svim polјoprivrednim gazdinstvima dozvoli da tako subvencionisano gorivo od strane MPŠV mogu kupovati na svim benzinskim pumpama i to sukcesivno shodno njihovim finansijskim mogućnostima tokom cele godine što bi pojačalo konkurentnost i tržšišnu utakmicu među prodavcima naftnih derivata naročito u pogledu cene” – naveli su ratari iz Srema.Iz Banata je objavljeno sledeće obaveštenje:„Na sastanku Upravnog odbora Banatske asocijacije u proširenom sastavu donesen je stav da se Banatska asocijacija obrati Ministarstvu pPolјoprivrede u ime svih porodičnih polјoprivrednih gazdinstava sa predlogom da Ministarstvo polјoprivrede omogući da se u 2014. godini regresirano gorivo može kupovati na svim benzinskim pumpama,kako bi se polјoprivrednicima olakšala nabavka dizel goriva,a ujedno i pojačala konkurencija kod dobavlјača.Ujedno bi Vas molili da se kvota regresiranog dizel goriva smanji sa dosadašnjih 120 litara po hektaru na 80 litara za sve korisnike,a da subvencija po litru umesto dosadašnjih 50,00 dinara poveća na 75,00 dinara,što jeisti iznos subvencije kao i dosada.Takođe molimo Ministarstvo da se omogući da se nabavka predviđenog dizel goriva koje se subvencioniše može nabavlјati u toku cele kalendarske godine” – kaže se na kraju saopštenja, koje je potpisao predsednik Banatske asocijacije polјoprivrednika „ Banatski paori” dipl.inž.Jan Husarik.

Treba ljudi burrgijati na sve strane i boriti se nazalost svake godine nas j....u al svake godine nesto nemoze ni ovo sto je bilo da ide kako treba.!

PISMO SRPSKOG POLJOPRIVREDNIKA GLAMOČIĆU I DAČIĆU Poštovani gospodine Ministre, Ja Vam pišem iz Jaše Tomić, opština Sečanj. Moja petočlana porodica i ja živimo isključivo od ratarstva i drugih primanja nemamo. Pokušavamo da se sa svakom dolazećom godinom prilagodimo novim uslovima i zahtevima koje nam postavlja Min. Poljoprivrede, Poreska uprava, Socijalno....desi se da i zadnje dinare iz kuće damo da platimo porez i PIO. Verujte da je jako teško preživeti, a kamo li napredovati. Dolaze na naplatu naknade za odvodnjavanje, a kanala nema u blizini ni na 500m dok dosta njiva leži pod vodom. Pa eto i to platimo da što se kaže duga nigde nemamo. Predprošle godine pokrali nas skladištari (Transpetrol Sečanj), prošle godine mali rod zbog suše i naravno mizerna cena zbog aflatoksina (čista politika) i eto ove godine nas uništiše monopolisti sa cenom suncokreta. Subvencije od 6000rsd/ha direktnih davanja, ma koliko male i ne konkurentne sa subvencijama u okruženju, opet su nam nešto značile. Naravno stigle su kasno ali su bar pokrile kamate za koje smo se zadužili da bi kupili repromaterijal za proleće u nedostatku pravovremenog stizanja subvencija. Onda onaj drugi deo gde smo plaćali punu cenu nafte pa nam je vraćano 50rsd/litri. Retko ko je svo pravo na to iskoristio jer jednostavno nismo imali para za kupovinu. Mi smo faktički finansirali sami sebe plaćajući punu cenu i onda čekajući da nam država vrati bukvalno naše pare. Pa sami znate da je akciza bez poreza na 1litar nafte oko 50rsd. I evo opet po promeni ministra opet se najavljuju nove mere. Mesto da nam se subvencije povećavaju i prave nas konkurentnijim poljoprivrednicima iz EU mi idemo sve dalje u dubiozu samog opstanka. Kada Zakon treba da se menja zbog nas to je nemoguće, a kada se menja zarad otkidanja od nas i krpljenja rupa u budžetu onda je izmena moguća. U najavama koje čujemo iz medijske "tišine" gore nego što je vladala za vreme Miloševića ne naslućuje se ništa dobro. Ukidate povraćaje za naftu i pokušaće te da subvencionišete seme i đubrivo. Na taj način mi nećemo ni osetiti subvencije jer će se sliti u ruke prodavaca, distributera tog repromaterijala. Cena repromaterijala će istog momenta biti povećana i ta razlika će biti ti naši povraćaji. Sledeća stvar je ukidanje 6000rsd/ha direktnih davanja i preusmeravanje u investicije. Pa ja evo pitam Vas u koje investicije? Ko od onog prosečnog farmera sa popisa poljoprivrede, koji je rađen, može i sme da uđe u investicije tipa traktora, silosa, hangara...ili nečeg većeg. Znate li Vi da ljudi nemaju da bace veštačko đubrivo, a ne da kupuju traktore. Nemojte gledati 5% poljoprivrednika koji se već mogu nazvati tajkunima nego pogledajte sve nas ostale. Nemamo mi svi u dvorištu nove John Deer traktore, besne džipove, nove Class kombajne i novčana sredstva za teranje cena državnog zakupa u nebesa. Nisam imao nameru da Va uvredim, kritikujem ili išta zlonamerno već samo da Vam, ako mogu, ukažem na realno stanje Srpskog seljaka. Ta razna udruženja koja izlaze u javnost nisu ni merilo ni predstavnici prave većine seljaka. U tim udruženjima su zastupljeni određeni lobiji i pojedine velike gazde koje se forsiraju i probijaju kroz njih. (prim. s časnim izuzecima koji su retki) Poštovani gospodine ministre Glamočiću evo ja Vas pozivam da budete gost moga gazdinstva i u razgovoru sa ostalim seljacima možda uvidite gde smo mi sada. Unapred hvala na razumevanju.

Svaka čast na sastavu teksta. Ali mislim da je ovikvih pisama stizalo barem na stotine u ministarstvo poljoprivrede....

Ja samo ima jednu poruku za min poljoprivrede a to je-Ne trebaju nam subvencije i nista drugo od vas LJUDI PUSTITE NAS DA RADIMO!i sjasite nam sa vrata vec jedared,jebale vas strategije,filozpfije itd.Znamo mi kako i sta treba da se radi samo nas pustite da DISEMO I IDITE I TRI P M!!!!!!!!!

Ne treba nam ovde više ni ministarstvo polj, ni vlada ni država. Živimo u anarhiji, vlast kroje mafijaši, tajkuni, odvratno!

Poštavani diklofen!

Prilagođenu verziju mog posta #183 sam poslao na adrese koje ste dali.
Ako stigne neki odgovor (malo sutra!) objavljujem. Ako Vama stigne Vi objavite!

Ej Pišta i da ne stigne odgovor pa sam nešto uspeo.Bar smo juče od objavljivanja moga pisma pa eto i danas svi složni.Nismo se podelili na velike i male,nismo se podelili na regione gde radimo zemlju,nismo se podelili na one kojima je poljoprivreda osnovna delatnost a ko ima i posao uz zemlju.......ipak sam jako zadovoljan da smo bar eto na dva dan svi postali jedno-Srpski napaćeni,prevareni,obmanuti seljak.

Mislio sam da budem dosadan, da svaki božji dan pošaljem ta pisma, dok god ne odgovore, ali sam odustao, jer jednim klikom me mogu staviti u spam i džaba moj trud. Bolje je da dobiju sa što više različitih adresa mailove. Ne znam... možda nisam u pravu?

Šalji pisma poštom, tu ne mogu da te spamuju... svake 2 nedelje u poštu i samo šalješ posle 20ak pisma biće nešto, a to ćete koštati do 500din.

GLedaj, to sto ces sa jednog kompjutera gde imas recimo nekoliko email ili gmail-adresa da saljes nista ne znaci, jer ce videti da im dolazi sve sa jedne IP-adrese, jedino da posaljes sa svog kompa, pa komsija sa svog i tako dalje, ako hoce da udare spam neka udare na sve adrese, pa cemo videti hoce li smeti, ja pismo saljem u ponedeljak!!! :ppozdrav:

Pozdrav svima,

Pismo se pojavilo na drustvenim mrezama u grupama angazovanim u borbi protiv GMO useva u Srbiji, upravo tragom tih objava sam potrazio gde je originalno objavljeno, pa sam odlucio i da se registrujem. Ne bih nikome da solim pamet, ali umnozavati gomilu e-mailova nema apsolutno nikakvu svrhu - jedino ima svrhu ako su ovako JAVNI. Nijedan mail poslat "regularno" nece stici do onoga kome je poslat, ili ce biti ignorisan. Ne kazem da ne treba slati mailove, da makar ostane trag da je pisano i upozoravano, ali zatrpavanje nema svrhu. Idealno je kopiju svakog maila koji se salje u ministarstva poslati i brojnim medijima (Cc. da bi videli da je otislo u medije), tako MOZDA stigne do adresata.

S druge strane, najavljeno smanjivanje i inace malih subvencija, i cak onemogucavanje pristupa i tim manjim subvencijama - sve to, uz najavljenu liberalizaciju trzista (koje dolazi uz pristupanje WTO), znaci samo jedno - odluceno je da se poljoprivrednici nemilosrdno i bezobzirno izloze nelojalnoj konkurenciji i odmogne im se na svaki nacin.

Posto su poljoprivredni proizvodjaci od 90-ih pa sve do danas "merama" svake nove vlade svaki put bili sve vise osteceni i gurnuti dublje na margine (o cemu vi svi svakako znate bolje nego bilo ko drugi), ove poslednje mere (smanjenje subvencija + liberalizacija trzista) donece toliko velike gubitke da ce se za par godina i inace slab stocni fond svesti na 1/10 postojeceg, a naravno da ni ratarstvo nece puno bolje proci. Ponavljam, ne bih zeleo da deluje da bilo kome solim pamet, narocito bi to bilo glupo iz perspektive nekoga ko se em poljoprivredom ne bavi, em se tek registrovao, ali vase protestne aktivnosti niposto ne bi smele da se zavrse na protestnim pismima i obracanjima javnosti.

Inace, pismo koje je objavljeno je ODLICNO, gadja u sustinu, ne bavi se politikom, i bukvalno je primer kako treba da izgleda takvo obracanje - konkretni podaci o osobi koja pise, konkretno napisano gde su greske, konkretno opisano koji su problemi i posledice, nije predugo, napisano pomirljivim tonom, cak i izvinjavanje u slucaju da je nekoga uvredilo...stvarno pametno napisano, sve pohvale autoru.

Čini mi se da se dobro razumeš u materiju a kažeš da se nebaviš poljoprivredom,možda radiš pri nekom ministarstvu? :ppozdrav:

Ja sam zvao ministarstvo poljoprivrede za povoljne UAE kredite, niko nije znao nista o tome, uputili su me na fond za razvoj. Zatim sam zvao fond, ni oni nisu znali. Uputili me na direktora fonda. Zatim sam zvao direktora fonda i on je rekao da o tome nista ne zna. Zatim sam poslao poruku kabinetu ministra privrede u vezi sa istom tematikom i nisam dobio odgovor. Stavicu sutra slike o slanju poruke kabinetu ministra u vezi sa famoznim kreditima iz emirata.

Ja sam zvao ministarstvo poljoprivrede za povoljne UAE kredite, niko nije znao nista o tome, uputili su me na fond za razvoj. Zatim sam zvao fond, ni oni nisu znali. Uputili me na direktora fonda. Zatim sam zvao direktora fonda i on je rekao da o tome nista ne zna. Zatim sam poslao poruku kabinetu ministra privrede u vezi sa istom tematikom i nisam dobio odgovor. Stavicu sutra slike o slanju poruke kabinetu ministra u vezi sa famoznim kreditima iz emirata.

Hahahahahahahaha

Pa što niste pitali vučića i dinkića. Oni najviše znaju o arapskim kreditima :haha:

Nazad
Vrh