Subvencije poljoprivredi za 2014

Ja sam primao od početka subvencije po Ha.
Uvek su koliko-toliko povećavane dok nije došla ova bagra.

Poslednja izmena:
Kako to ? Prve dve godine su bile po 14000 din u kesu, nikada nisu ni bile povecavane, samo su ih smanjivali I oni I ovi.

Probudite se dok jos nije kasno!Pa od cega ce mali seljaci da placaju pio i zdravstveno? Sa ovom subvencijom im ne ostaje nista,jel zato placamo poreze i samim tim izdrzavamo ovu drzavo zato da bi nas ova pljacka i na kraju da ostanemo bez icega,pa pravac na ulicu.
Meni nista nije jasno? Placam i ja i pio i zdravstveno a mogucnost bilo kakve subvencije ne postoji! Radim u privatnoj firmi znaci nisam na budzetu a uplacujem u isti i sta je tu problem? Zasto je zemlja od 2008-osme poskupela i do 6-7 puta? Nesta se ovde ne poklapa!

@DusanA

Bile su subvencije još i pre toga.
Najpre, ako se dobro sećam, 8000, pa 10000, pa 12000.
Bilo je čak i subvencija po ha na posejanu repu. Tada je bilo jako mnogo alavih, koji repe nisu u životu posejali a prijavili se za subvencije. I dobili su, jer se niko iz Ministarstva nije setio da proverava tačnost podataka. I eto gde završismo...

Ipak je @Peet u pravu kad je napisao da ce mo tek placati za ovo sto ovi sad rade! al pre nego sto to dodje na red, sad ce mo malo placati 12-togodisnju vladavinu(pljacku) DS i DSS

- - - - - - - - - -

Jebo te pa ovi su vise pljackali od Milosevica, mislim duze!!!!

291.jpg

Tacno tako ne treba nama traktor od 10000 evra,ma dovoljan je i neki iz doba pre Tita jer ovi iz tog doba rade na veliko kod naseg seljaka.Da si napisao da nam ne treba neki vece vrednosti slozio bih se sa tobom ali da nam ne treba ni za te novce pa spustio si nas na magarca.Pozdrav
Za površinu od 10ha ti ne treba nov traktor, znam iz ličnog iskustva. Radimo 15ha, imamo samo 539 koji ima 20 godina, prskalicu, rasipač mineralnog djubriva, setvospremač, malu tanjiraču, dvobrazdni plug. Sve velike operacije plaćamo i solidno zarađujemo od zemlje. Ne razmišljamo o kupovini traktora, već više o proizvodnji koja će nam dati veći dohodak po jedinici površine (digli smo voćnjak na 1,2ha) i o kupovini zemlje, o ovome drugom sve manje, jer cena zemlje u našem kraju je astronomski visoka. Mehanizacija sama po sebi ništa ne znači, ako se nema sa njom šta raditi. A upravo investiranje u mehanizaciju gomile poljoprivrednika nije rešenje. Rešenje je u organizovanju, udruživanju i planiranju. Sve se radi adhoc, i to znam na ličnom primeru. Vodimo se samom većim profitom bez poštovanja dobre poljoprivredne prakse. Čak i ja kao neko ko je završio poljoprivredni fakultet, koji se ne može završiti bez položene organizacije u kojoj sastavljate plodored gde šećerna repa ide svake pete godine sam sejao repu sa razmakom od samo dve godine. Sada idem na treću godinu, kršim neka osnovna načela. Istina ne palimo ostatke već više od decenije, ali to nije dovoljno.
Problem je sistemski, a rešava se prepisivanjem predloga iz razvijenih zemalja EU. Mi nismo razvijena zemlje, uslovi u kojima mi radimo, kako klimatski, tako i ekonomski nisu ni približni i ne može se nešto prepisati iz Nemačke da bi se primenilo ovde. Može se prilagoditi. Međutim ljudi u vlasti nisu skloni razmišljanju za opšte dobro, već samo za lično dobro. Zbog toga ovde nema planova, nema napretka i vrtimo se u krug. Ne vodi se odgovorna politika.
Ovde se prosipaju jeftine priče sa tamo nekim Arapima i inostranim investitorima. Ko će voditi ta gazdinstva? Neće Arapi nego naši agronomi, ali ljudi u vlasti ne umeju ili neće da postave ljude koji znaju posao da vode ta gazdinstva.
Jedan od problema su i loši uslovi kreditiranja. Razmišljao sam o kupovini zemlje i u banci nisu mogli da mi daju kredit sa kamatom manjom od 7,5% i to još nije ni fiksna, već vezana za euribor. Imam bolji kredit za kupovinu kola, 5,75% sa fiksnom kamatom. Što je najgore zadovoljio bi se i sa kamatom od oko 5%. Na zapadu je kamata 2-3%. Dobro je da opstajemo u takvim uslovima uopšte. Zaista ni ne znam kako.
Na kraju jedna rečenica i jedno pitanje da zaključim celo pisanije. Nekoliko stotina hiljada poljoprivrednika, a nijedan poljoprivrednik u parlamentu. Ko je kriv za takvo stanje?

Sramotan pokusaj ministra, ali nije to verovatno njegov potez. Neko je morao to da aminuje, a zna se ko u SNS to radi. Da li je to bila strategija razvoja poljoprivrede sa kojom su dobili izbore? Toliko o bagri. Sad malo o nama. Rasulo. Svi sad hoce napolje iz PIO osiguranja. Pa ako vam neko nudi mesecnu platu plus PIO idite tamo jer vi niste nikad zavisili od ove poljoprivrede i nikad niste posteno zapeli na nekim protestima da bi se nesto isteralo, a ovde sejete nejedinstvo. Po meni PIO treba da ostane subvencije bez kesa samo uz racune za naftu, seme djubre i uz neki minimalan referentni prinos da bi stvarni proizvodjaci dosli do njih. To sve do 100ha. Veci ce vise dobiti ali su vise i ulozili, ali po jedinici povrsine je isto. O 1 do 2ha uzaludno je pricati i o subvencijama i o profitabilnosti.

sve mi se cini da ce cena djubriva naglo da skoci i to tacno za visinu subvencije koju planiraju da nam daju na konto djubriva odmah nakon sto to dobro isplaniraju i objave,zivi bili pa videli

Ovde se i dalje nastavlja sa praznim pricama i bespotrebnim informacijama koje sve vise i vise razvodnjavaju temu.
Predlazem otvaranje teme gde bi se premestio sav nepotrebni materijal sa ove jer mu ovde nije ni mesto ni vreme.

Bez zelje da polemisem sa bilo kim moram samo da izrazim zaljenje zbog stanja uma u nasem narodu i da konstantujem kako nacija takvog mentalnog sklopa i tragicno niskog nivoa organizacije jednostavno ne moze opstati u svetu kakav je danas. Pouzdano znam da sva nazovi velika gazdinstva(cca.100ha) prizeljkuju propast malih i obrnuto. Veliki nisu svesni da su i oni nekome vrlo mali i da ce ih ekipa od 20-30 hiljada hektara pojesti za uzinu. Tu ekipu mnogo ne zanima da li neko radi 10 ili 100 ha oni lako gutaju i jedne i druge. Druzina od 10-100 nikako da shvati da im je najbolje da stanu jedni iza drugih jer je to jedini nacin da se odbrane od procesa koji je privredu vec unistio a isti scenario sprema i poljoprivredi. Evo kako zivi normalan svet ko hoce nako procita http://www.balkanmagazin.net/nauka/...produktivnost-poljoprivreda-u-srbiji-i-evropi.

zcurcic, pricas o solidnoj zaradi sa 15ha zemlje pretpostavljam zbog toga što imaš i druge prihode u kuci. Moj drugar radi 18ha ratarske proizvodnje, i sastavlja kraj sa krajem, jer mu je to jedini izvor prihoda. Ja radim 6 ha zemlje ali imam i platu od koje zivim, a sve što zaradim od zemlje ulažem u istu. Plus što je kod mene na 3 ha intenzivna proizvodnja. On čak ni ne plaća pio jer nema novca za to, a meni firma plaća kao i ostalima što su zaposleni. Svi govore o intenziviranju proizvodnje, ali intenziviranje treba da prati razvoj preradnih kapaciteta, razvoj tržišta, izvoz. Veoma lako možemo da dodjemo do hiperprodukcije i obaranja cene, pa se ni intenzivna proizvodnja neće isplatiti.

Da se ne trvimo vise,procitajte svi tekst iz Balkan magazina koji je postavio kolega Dr.I i recite amin.I dalje zivimo u nekoj vrsti medijskog mraka.Raznorazni lelemudi nam sole pamet od toga sta raditi,kako raditi i kako sto pre propasti.I ja sam pobornik teze da je buducnost poljoprivrede u malim gazdinstvima sa organskom proizvodnjom.Intenzivna proizvodnja je u razvijenim zemljama degradirala zemljiste,zagadila sredinu i jednom recju ostvarila veliki profit za kratak vremenski period,ali i trajno unistila kvalitet zemljista za nadolazece generacije.Vraticemo se svi mi priblizno slicnom nacinu proizvodnje nasih dedova,sa sto manje hemije i vestaka,puno organskog djubriva,manjih prinosa ali kvalitetnijeg roda po svim parametrima.To je put u zdravu hranu,zdrav zivot,u cuvanju plodne zemlje za nove narastaje.Sve ostalo vezano za intenzivnu proizvodnju sa ekstremno visokim prinosima po jedinici povrsine sa tonama hemijskih zagadjivaca je siguran put u propast ovog sveta.Amin.

Reči ministra Glamočića o podsticajima (izvod iz Blica):

Zakon o podsticajima se menja, da li i način dodele subvencija?
- Agrarna politika se neće menjati, ali će podsticaji od 12.000 dinara po hektaru biti drugačije raspodeljeni. Naime, 6.000 dinara, koje je do sada bilo namenjeno za kupovinu goriva, u 2014. će svim registrovanim gazdinstvima biti na raspolaganju za kupovinu sertifikovanog semena i kvalitetnog đubriva da bi povećali prinose. Drugih 6.000 dinara koje su proizvođači dobijali preko računa nije dalo efekta, pa smo odlučili da taj deo preusmerimo u investicije.

Reči ministra Glamočića o podsticajima (izvod iz Blica):

Drugih 6.000 dinara koje su proizvođači dobijali preko računa nije dalo efekta, pa smo odlučili da taj deo preusmerimo u investicije.

Čuj nije dalo rezultate,a kad se ukine onda će da daje rezultate,pa ja bih njega pitao samo jedno pitanje,a čime smo mi kupovali gorivo,seme,đubrivo,pesticide i plaćali PIO, sigurno nismo kruškama.

Poslednja izmena:
Ovo je strašno.Medijski mrak je gori nego za vreme Miloševića.Kažu da su udruženja poljoprivrednika bila da se krene sa ovim novim načinom subvencionisanja.Zna li neko koja su ta udruženja?
Pa nafta je imala cenu koju je imala i mi smo na tu cenu dobijali deo povraćaja.A ka sad povraćaj daju na repromaterijal mi ga ni osetiti nećemo jer će a ga uzeti ditributeri.
Ovo prevazilazi granice normalnog.
Ljudi pišite pisma,e-mailove i saljite na ministarstvo poljrivrede.Neka vide da nezadovoljstvo raste.To bar ovog momenta možemo.Pa samo 100 dopisa da sutra dobiju pa je nešto.

Nazad
Vrh