Subvencije poljoprivredi za 2014

Tekst tog Ratka Karolica je skup podataka sa raznih strana o kojem bi mogli da diskutuju samo strucnjaci dobro upuceni u tu tematiku. Sa nekim stvarima bi se slozio sa nekima ne, ali sigurno se neslazem da je covek sa jednom kravom i okucnicom reperna vrednost za nasu poljoprivredu.

Ko je nezadovoljan, ja jos ni jedanog nezadovoljnog poljoprivrednika nisam video. Svi imaju para da daju 300 e za zakup KJ. Evo upravo licitacija u Bacu (ima uzivo na radio Bac), cene ne govore da je poljoprivrednik nezadovoljan.

Ovo je strašno.Medijski mrak je gori nego za vreme Miloševića.Kažu da su udruženja poljoprivrednika bila da se krene sa ovim novim načinom subvencionisanja.Zna li neko koja su ta udruženja?
Pa nafta je imala cenu koju je imala i mi smo na tu cenu dobijali deo povraćaja.A ka sad povraćaj daju na repromaterijal mi ga ni osetiti nećemo jer će a ga uzeti ditributeri.
Ovo prevazilazi granice normalnog.
Ljudi pišite pisma,e-mailove i saljite na ministarstvo poljrivrede.Neka vide da nezadovoljstvo raste.To bar ovog momenta možemo.Pa samo 100 dopisa da sutra dobiju pa je nešto.

Daj neku adresu na koju mozemo da saljemo?

Служба за односе са јавношћу
zorica.kovcic@minpolj.gov.rs
stanislava.nol@minpolj.gov.rs
office@minpolj.gov.rs

Ja sam poslao i Dačiću:
kabinetpremijera@gov.rs

Ja sam poslao danas na više od deset adresa jedno pismo onako seljački napisano.To me ne košta ,a mnogo je značilo na onim prvim i uspešnim protestima.
Podrzavam tvoj napor. Mozda si sadrzaj tog pisma trebao izneti i ovde pa da svi imaju sliku kako bi trebalo da pisu, da ne razvuku temu kao ovde mi na forumu.

Ja sam pisao onako iz mog ugla.Pošto su nas saterali u isti ugao verujem da će većina napisati slično:

Ovim pismom želim da se obratim Gosp. Min. Glamočiću.
Poštovani gospodine Ministre:
Ja Vam pišem iz Jaše Tomić,opština Sečanj.Moja petočlana porodica i ja živimo isključivo od ratarstva i drugih primanja nemamo_Obrađujemo ukupno oko 80ha zemljišta od čega je 40ha u državnoj svojini.Pokušavamo da se sa svakom dolazećom godinu prilagodimo novim uslovima i zahtevima koje nam postavlja Min.Poljoprivrede,Poreska uprava,Socijalno....desi se da i zadnje dinare iz kuće damo da platimo porez i PIO.Verujte da je jako teško preživeti ,a kamoli napredovati.Dolaze na naplatu naknade za odvodnjavanje ,a kanala nema u blizini ni na 500m dok dosta njiva leži pod vodom.Pa eto i to platimo da što se kaže duga nigde nemamo.Predprošle godine pokrali nas skladištari(Transpetrol Sečanj),prošle godine mali rod zbog suše i naravno mizerna cena zbog aflatoksina(čista politika) i eto ove godine nas uništiše monopolisti sa cenom suncokreta.

Subvencije od 6000rsd/ha direktnih davanja ,ma koliko male i ne konkurentne sa subvencijama u okruženju, opet su nam nešto značile.Naravno stigle su kasno ali su bar pokrile kamate za koje smo se zadužili da bi kupili repromaterijal za proleće u nedostatku pravovremenog stizanja subvencija.Onda onaj drugi deo gde smo plaćali punu cenu nafte pa nam je vraćano 50rsd/litri.Retko ko je svo pravo na to iskoristio jer jednostavno nismo imali para za kupovinu.Mi smo faktički finansirali sami sebe plaćajući punu cenu i onda čekajući da nam država vrati bukvalno naše pare.Pa sami znate da je akciza bez poreza na 1litar nafte oko 50rsd.
I evo opet po promeni ministra opet se najavljuju nove mere.Mesto da nam se subvencije povećavaju i prave nas konkurentnijim poljoprivrednicima iz EU mi idemo sve dalje u dubiozu samog opstanka.Kada Zakon treba da se menja zbog nas to je nemoguće ,a kada se menja zarad otkidanja od nas i krpljenja rupa u budžetu onda je izmena moguća.
U najavama koje čujemo iz medijske "tišine" gore nego što je vladala za vreme Miloševića ne naslućuje se ništa dobro.Ukidate povraćaje za naftu i pokušaće te da subvencionišete seme i đubrivo.Na taj način mi nećemo ni osetiti subvencije jer će se sliti u ruke prodavaca,distributera tog repromaterijala.Cena repromaterijala će istog momenta biti povećana i ta razlika će biti ti naši povraćaji.
Sledeća stvar je ukidanje 6000rsd/ha direktnih davanja i preusmeravanje u investicije.Pa ja evo pitam Vas u koje investicije?Ko od onog prosečnog farmera sa popisa poljoprivrede ,koji je rađen, može i sme da uđe u investicije tipa traktora,silosa,hangara.....ili nečeg većeg.Znate li Vi da ljudi nemaju da bace veštačko đubrivo ,a ne da kupuju traktore.Nemojte gledati 5% poljoprivrednika koji se već mogu nazvati tajkunima nego pogledajte sve nas ostale.Nemamo mi svi u dvorištu nove John Deer traktore,besne džipove,nove Class kombajne i novčana sredstva za teranje cena državnog zakupa u nebesa.
Nisam imao nameru da Va uvredim ,kritikujem ili išta zlonamerno već samo da Vam,ako mogu, ukažem na realno stanje Srpskog seljaka.Ta razna udruženja koja izlaze u javnost nisu ni merilo ni predstavnici prave većine seljaka.U tim udruženjima su zastupljeni određeni lobiji i pojedine velike gazde koje se forsiraju i probijaju kroz njih.

Poštovani gospodine ministre Glamočiću evo ja Vas pozivam da budete gost moga gazdinstva i u razgovoru sa ostalim seljacima možda uvidite gde smo mi sada.

Unapred hvala na razumevanju.

Meni nije jasno sta se tacno podrazumeva pod investicijom za ovih drugih, od skoro nedostupnih u kesu, 6000din?

Ja imam 4,5 ha zemlje. Da li to znaci da ja imam mogucnost da dodjem najvise do ovih 4,5x6000 = 27.000 din ako ulozim u nesto? A sta je to nesto?

Sada planiram da kupim jos 18 ari zemlje (tj 0,18 ha..spajam dve njive) tj sirim posed, a takodje kupujem i rasipac mineralnog djubriva.
Ako me ove dve stavke kostaju recimo 1.500e, bez obzira na to, ja dobijam ovih 27.000 din tj ispunio sam uslov za njih, obzirom da nemam vise zemlje.

Ma nema od tog slanja pisma nista, ja slao oni nista, niko nas ne j*** ni 2%!!! Samo motka po glavu, drugo nema, za motku po glavu nema pancir:osmeh:!
DOsao profesorcic GLamocic da nam odredjuje sta nama treba, to je isto kao kad bi mi rekao dosta ti je 10 litra da ores i sejes 1hektar zemlje, ili ma dosta ti je fica ti si seljak sta ces vise...!!!!!!

Diklofen@ dzabe si pisao Sve si u pravu, ali od toga da oni okrenu list nema nista ljudi! Poljoprivreda je vredna pred izbore i kad treba da se oduzme seljaku sve sto moze i ne moze!!!

Neka stigne 1000 takvih pisama. Dobro si to srocio onako narodski sto bi se reklo. Pokusali su i poreze da nam uture pa su odustali, sto nebi i ovo batalili?

Hm, imam ideju, mozda bi trebalo svi da posaljemo pisma, ali ne elektronska`, nego preporuceno pismo! Ovako mogu da obrisu pisma i da kazu da nikad nisu dobili nijedno pismo emailom?

ma ja pisao mail glamocicu na temu uzimanje drzavne zemlje u zakup za druge i da li kontrilisu ko sta uzima odgovorio mi neki j...ni pomocnik i sve se svodi ma bole nas **greška ako imas sta prijavi

Ja sam pisao onako iz mog ugla.Pošto su nas saterali u isti ugao verujem da će većina napisati slično:

Ovim pismom želim da se obratim Gosp. Min. Glamočiću.
Poštovani gospodine Ministre:
Ja Vam pišem iz Jaše Tomić,opština Sečanj.Moja petočlana porodica i ja živimo isključivo od ratarstva i drugih primanja nemamo_Obrađujemo ukupno oko 80ha zemljišta od čega je 40ha u državnoj svojini.Pokušavamo da se sa svakom dolazećom godinu prilagodimo novim uslovima i zahtevima koje nam postavlja Min.Poljoprivrede,Poreska uprava,Socijalno....desi se da i zadnje dinare iz kuće damo da platimo porez i PIO.Verujte da je jako teško preživeti ,a kamoli napredovati.Dolaze na naplatu naknade za odvodnjavanje ,a kanala nema u blizini ni na 500m dok dosta njiva leži pod vodom.Pa eto i to platimo da što se kaže duga nigde nemamo.Predprošle godine pokrali nas skladištari(Transpetrol Sečanj),prošle godine mali rod zbog suše i naravno mizerna cena zbog aflatoksina(čista politika) i eto ove godine nas uništiše monopolisti sa cenom suncokreta.

Subvencije od 6000rsd/ha direktnih davanja ,ma koliko male i ne konkurentne sa subvencijama u okruženju, opet su nam nešto značile.Naravno stigle su kasno ali su bar pokrile kamate za koje smo se zadužili da bi kupili repromaterijal za proleće u nedostatku pravovremenog stizanja subvencija.Onda onaj drugi deo gde smo plaćali punu cenu nafte pa nam je vraćano 50rsd/litri.Retko ko je svo pravo na to iskoristio jer jednostavno nismo imali para za kupovinu.Mi smo faktički finansirali sami sebe plaćajući punu cenu i onda čekajući da nam država vrati bukvalno naše pare.Pa sami znate da je akciza bez poreza na 1litar nafte oko 50rsd.
I evo opet po promeni ministra opet se najavljuju nove mere.Mesto da nam se subvencije povećavaju i prave nas konkurentnijim poljoprivrednicima iz EU mi idemo sve dalje u dubiozu samog opstanka.Kada Zakon treba da se menja zbog nas to je nemoguće ,a kada se menja zarad otkidanja od nas i krpljenja rupa u budžetu onda je izmena moguća.
U najavama koje čujemo iz medijske "tišine" gore nego što je vladala za vreme Miloševića ne naslućuje se ništa dobro.Ukidate povraćaje za naftu i pokušaće te da subvencionišete seme i đubrivo.Na taj način mi nećemo ni osetiti subvencije jer će se sliti u ruke prodavaca,distributera tog repromaterijala.Cena repromaterijala će istog momenta biti povećana i ta razlika će biti ti naši povraćaji.
Sledeća stvar je ukidanje 6000rsd/ha direktnih davanja i preusmeravanje u investicije.Pa ja evo pitam Vas u koje investicije?Ko od onog prosečnog farmera sa popisa poljoprivrede ,koji je rađen, može i sme da uđe u investicije tipa traktora,silosa,hangara.....ili nečeg većeg.Znate li Vi da ljudi nemaju da bace veštačko đubrivo ,a ne da kupuju traktore.Nemojte gledati 5% poljoprivrednika koji se već mogu nazvati tajkunima nego pogledajte sve nas ostale.Nemamo mi svi u dvorištu nove John Deer traktore,besne džipove,nove Class kombajne i novčana sredstva za teranje cena državnog zakupa u nebesa.
Nisam imao nameru da Va uvredim ,kritikujem ili išta zlonamerno već samo da Vam,ako mogu, ukažem na realno stanje Srpskog seljaka.Ta razna udruženja koja izlaze u javnost nisu ni merilo ni predstavnici prave većine seljaka.U tim udruženjima su zastupljeni određeni lobiji i pojedine velike gazde koje se forsiraju i probijaju kroz njih.

Poštovani gospodine ministre Glamočiću evo ja Vas pozivam da budete gost moga gazdinstva i u razgovoru sa ostalim seljacima možda uvidite gde smo mi sada.

Unapred hvala na razumevanju.

Иако у много чему имамо веома различите ставове,ово си написао паметно и разборито,искрено се надам да ћеш имати користи од овога и да ће те посетити да укажеш на проблеме Српског сељака из његовог угла а не Мишковића,Костића и Матијевића..

PREVARA ILI...?
Mladenovo, 8. januar 2014.

Iako je prošla godina bila rodna i u ataru Mladenova, dvadesetak dobrostojećih seoskih gazda, članova zadruge „Lovrenac”, odlučilo je da svoje ugovorene obaveze prema zadruzi odlože na neodređeno vreme. Ovim odlukama oni su, praktično, ugrozili likvidnost ZZ „Lovrenac” i plaćanje njenih obaveza prema investitorima, a dug nije mali - oko 50 miliona dinara.
Novinari u ZZ Lovrenac
To je bio pravi šok za poslovodstvo zadruge, pa je o celom slučaju raspravlјala i Skupština zadrugara. Doneta je jedino moguća odluka – prodaje se 40 hektara zemlјe i to putem pismenih ponuda uz „plaćanje odmah”. Oranice su u dve parcele – veća je od 31 hektar. Kako saznaje „AgroServis”, najmanja ponuda za ovu zemlјu četvrte klase bila je oko 8.000 evra po hektaru. Među zainteresovanima za kupovinu ovih njiva su i zadrugari dužnici. OVO SAMO MOZE U SRBIJI

Nazad
Vrh