Subvencije poljoprivredi za 2014

Ja mislim da posle ove uredbe o subvenciji mnogi mali poljoprivrednici razmisljaju o tome kako da napuste pio i zdravstveno,posto kako sam cuo ako si jednom usao u to vise ne mozes iz njega da izadjes.Jel imamo mi ovde nekog pravnika da nam pomogne?Nikako mi nije jasno a verujem da ni ostalima nije jasno da,ako si radnik radis u nekoj firmi i firma propadne,dobijes otkaz i automatski ti vise ne placas pio i zdravstveno ,a ako si seljak ti moras uvek da placas sve ovo ,bez obzira da li ti imas od cega da to platis.Pa treba da bude tako da koliko godina si placao pio tolika ce da ti bude penzija,znaci kad mozes da placas onda platis a kad ti finansije stoje lose onda ne platis i niko te na to ne tera.Evo koliko njih je prosle godine dobilo subvencije a da nisu porali da plate pio,pa kakvo je to ponasanje neko mora a neko ne.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/432534/Glamocic-Menjamo-nacin-subvencionisanja-u-2014
Seljak koji radi 5-10 ha i dobije 30.000-60.000 din podsticaja mocice da sazida jedan pristojan klozet a ne da podigne farmu. Sramota je na koji nacin ova vlada pomaze seljaka. Svesni su oni da seljak nema novca tako da dzabe onih 60.000 din podsticaja. Primera radi, radim 10 ha zemlje hocu da kupim traktor koji vredi 10.000 eur od drzave dobijem podsticaj 500 eur ja samo treba da nabavim jos onih 9.500 eur, sitnica. Znaci, ponovo ce oni veliki imati korist a male ko sisa.
Ne treba tebi traktor od 10.000 evra. Tebi treba država da omogući da se udružiš sa sličnim gazdinstvima i da intenzivirate proizvodnju, prvenstveno gajeći povrće ili stoku. Naravno to je lako napisati.

Tacno tako ne treba nama traktor od 10000 evra,ma dovoljan je i neki iz doba pre Tita jer ovi iz tog doba rade na veliko kod naseg seljaka.Da si napisao da nam ne treba neki vece vrednosti slozio bih se sa tobom ali da nam ne treba ni za te novce pa spustio si nas na magarca.Pozdrav

Mali poljoprivrednik nece moci da parira velikom makar imali iste prinose jer veliki imaju razradjenu semu kao sto je pruzanje usluga, povoljnosti prilikom nabavke repromaterijala, povolnosti prilikom predaje proizvoda jos subvencije i to je to. Pitanje je vise ko je mali, a ko veliki? Od 5ha ratarske proizvodnje sigurno nemoze da se opstaje kao cist poljoprivrednik ma kolike subvencije tu bile i to je sipanje u vrecu bez dna. Kod takvih nema ni kreditne sposobnosti pa da na taj nacin nesto pokusaju.Treba pomoci tim ljudima,ali tu velikog napretka nema. Pomaze se ruralno nerazvijeni krajevi raznim povoljnostima i da li ima nekog napretka? Slabo.

Ja sam vec razmisljao na tu temu i resio da izadjem uskoro iz pio placanja kako to cemo videti ali ima resenja jedno je to da ako se zaposlim ukida mi se pio jer nemogu na dva mesta da placam inace otac mi je u penziji radno sposoban hvala bogu pa ako ja nadjem neki posao on ce nesto da odradi umesto mene ako ja nestignem . Ali da cu izaci iz pia to je sigurno jer nemogu da placam lose godine 2 zaredom imam oko 100hiljada duga jer nisam platio vec neko vreme al sta cu kad se mora ziveti ulagati pa nestignem i tu da odvojim pa sam resio da se zaposlim sto pre to bolje .

Prilikom ulaska u pio, smo studiozno razmisljali kako da doskocimo drzavi. Resenje je bilo prijaviti gazdinstvo na osobu koja nema na sebi zemlje. Tako da ta osoba radi samo zakup. Kad postane problematicno odjavicemo te zakupe i gotovo, pa cemo ponovo mozgati kako i sta. Mana je sto ne mozemo da licitiramo drzavnu zemlju, ali kad pogledam kakve su to parcele nije mi ni zao. To su vuko'ebine i jaaaako je daleko od sela.

I ko je imao zemlju na sebi prilikom ulaska u PIO lepo prepiše tu zemlju nekome i nema problema da se odjavi.

Setim se jednog detalja iz filma O pokojniku sve najbolje.Gde Bora Todorovic koji igra svestenika kaze jednom seljaku.

-Izdrzi brate Jovane , nece valjda dugo.
Jovan-Boga mi, ako ovako potraje , odosmo opet u partizane!
Svestenik-Mislis valjda u cetnike!?

Poslednja izmena:
Ako se odjavim sa PIO, onda ne mogu biti nosilac gazdinstva i ne mogu imati aktivni status?

Ili nije tako?

Je..te, ja sam pre dve godine odbio posao,od 35000 mesečno, da ne bi izgubio pravo na subvencije,samo zato jer se ozbiljno i iskreno bavim poljoprivredom,i ako krenem u jednom pravcu onda se toga i držim, iako bi dobio više para od plata, posle toga iznenađenje, kažu sad i zaposleni imaju pravo na subvencije,a sad još veće iznenađenje nema niko prava na subvencije,i sad sam ja očigledno ispao najveća budala,to je neviđeno.

Je..te, ja sam pre dve godine odbio posao,od 35000 mesečno, da ne bi izgubio pravo na subvencije,samo zato jer se ozbiljno i iskreno bavim poljoprivredom,i ako krenem u jednom pravcu onda se toga i držim, iako bi dobio više para od plata, posle toga iznenađenje, kažu sad i zaposleni imaju pravo na subvencije,a sad još veće iznenađenje nema niko prava na subvencije,i sad sam ja očigledno ispao najveća budala,to je neviđeno.

Nisi ti ispao budala, vec kao i svi mi ne znas kako biti pametan u ovoj drzavi :udri:

Prilikom ulaska u pio, smo studiozno razmisljali kako da doskocimo drzavi. Resenje je bilo prijaviti gazdinstvo na osobu koja nema na sebi zemlje. Tako da ta osoba radi samo zakup. Kad postane problematicno odjavicemo te zakupe i gotovo, pa cemo ponovo mozgati kako i sta. Mana je sto ne mozemo da licitiramo drzavnu zemlju, ali kad pogledam kakve su to parcele nije mi ni zao. To su vuko'ebine i jaaaako je daleko od sela.

koja drzavna zemlja,dodje novopeceni tajkun nadje nekog i taj neko uzme zemlju za nekog ko vec radi figurativno govoreci po vojvodine on tera tolko da tebi to bude neisplativo a ti glupa postenjacino mozes se **greška uzduz i popreko (npr.ja sam taki primer ove god.) koji kur. da placam pio ove god. sto je trgovana zemlja pisem na tatu ili kevu odjavljujem se sa adrese i bicu dovoljno bezobrazan trazicu i socijalu

Ima li neko od vas ideju, posto planiramo da izmirimo pio iz 2006(zaostali), a odjavljeni smo od 2012, ako moj cale da meni zemlju u zakup, potpisemo ugovor, hoce li obojica placati pio ili nece niko od nas dvojice???

Nisi ti jedini, i ja sam nasankan, posle propadanja firme ja poceo zemljoradnju (otac umro) a supruga mi obezbedila zdrastveno, hvala Bogu nije mi ni trebao.Kad su stigle subvencije ja prijavim gazdinstvo naravno pio+ zdastveno,sad ce neki da kazu: tako je i u redu, medjutim i to bi bilo u redu da kad hocu da izadjem da mi omoguce jer kad dostignem vreme dobijacu penziju na radni staz iz firme a ne ovaj pio.Posto sam cuo da se ne spajaju godine,i onda ovaj uplaceni pio pada u vodu?:sta:

Pozdrav forumasi evo da i ja iznesem svoj stav o subvencijana u poljoprivredi u ovom turbulentnom vremenu.
Citajuci ove diskusije zapazio sam da vecina clanova nema zajednicki stav dali poljoprivredi uopste treba dati subvenciju, u kom obliku toje tehnicko pitanje a kojoj “oblasti”-[ratarstvu, stocarstvu, povrtarstvu…..] toje politicko pitanje tj. organizovanje drustva.
Kljucno pitanje je dakle trebali poljoprivredu subvencionisati ili ne ?
Odgovor je po meni jednostavan i cudime razlika u pogledima na to pitanje. Ako “administracija”ima pretenzije i potrebe dase uplice u sektor poljoprivrede ili bilokoje delatnosti,ona to mora da plati. Svojim radnjama prouzrokuje dobitak ili gubitak.
Ako je delovanje prouzrokovalo prihod tojest veci profit, tose moze nazvati subvencijom.
Akoje pak prouzrokovalo gubitak to se karakterise kao akt u cilju smanjenja ili gusenja te privredne delatnosti koja se desava u drustvu.
Sobzirom na dosadasnje iskustvo mozemo svi zakljuciti daje “administracija [vlast] bila aktivna a ne pasivna u ovoj oblasi idaje svojim cinjenjem ili necinjenjem u odredjenjm
vremenskim intervalima prouzrokovala ,pomeni negativne bilanse u poljoprivredi pogotovo na stetu R.P.GAZDINSTAVA. Ovo se moze videti iz pregleda statistike cena
polj.proizvoda i donetih akata nadleznih ministarstava.
Administracija mora nadoknaditi stetu koju je prouzrokovala ilice doci do gasenja te privredne delatnosti nad kojom se vrsi “represija” [pogledati rezultate popisa poljoprivrede].
Nebih da budem predugacak tema zahvata bitne aspekte naseg drustva i treba sagledati
sve probleme koje moze da resi sistem subvencija.

Odustao sam od citanja nakon nekoliko recenica, zbog nepismenosti. Glagol biti - ja sam, ti si, on (ona, ono) je, mi smo, vi ste, oni su. Veznici ako, ili itd. se nikad ne vezuju sa glagolom biti. Kod nekih clanova se zapitam da li su ikada procitali neku knjigu ili bar svakih 10 dana poneki novinski clanak? Cak i da niste pazili na casu srpskog jezika u osnovnoj skoli, mogli ste toliko nauciti u zivotu. Nadam se da se necete uvrediti. Ovo je za vase dobro i vasu pismenost. Pozdrav!

S obzirom da je tema subvencije.... ovaj video klip se taman tu i uklapa
[video=youtube_share;Y13tSEyOqGs]http://youtu.be/Y13tSEyOqGs[/video]

Ko je od početka subvencionisanja polj. proizvodnje uživao u istima svedok je da se svake godine te iste subvencije smanjuju kao na ovom klipu da bi na kraju ostala samo prazna ambalaža:osmeh:

Tako je moras prepisati zemlju sa svog imena i zatvoriti gazdinstvo,ali uvek ima resenja :osmeh: Meni je plan da se zaposlim tako necu morati da gasim gazdisnstvo nego samo predjem kao dodatna delatnost sto je po zakonu .

Dizem ruke, od nas nema vajde, razocaran jesam, ali nastavljam dalje, kao i do sada.
Meni je u planu da se prijavim za mirovne trupe u DR Congo, dobro se placa, a sporovodi se red, ako uopste hoce ljude da prime.... svaki ministar u svoju frulu duva, mi se svadjamo, a opet oni se goste, aaaaaa da mogu ujeo bih se za pozadinu od muke!!! OOO zemljo Srbijo medju sljivama psenicom kukuruzima sta si docekala, da profesorcic odredjuje sta seljaku treba,a mi da se ko vrane(cavke) svadjamo!

Nazad
Vrh