Subvencije poljoprivredi za 2014

Sve sam sigurniji da ova tema treba da promeni naziv u " Ko bi trebalo da dobije subvencije " jer svako ima neki predlog ko bi a ko ne bi trbao da dobije subvencije .

Sve sam sigurniji da ova tema treba da promeni naziv u " Ko bi trebalo da dobije subvencije " jer svako ima neki predlog ko bi a ko ne bi trbao da dobije subvencije .
Dobro kazes sami sebi smo najtezi, umesto da zajedno napadamo da dobijemo od vlasti sredstva sto pre i sto vise srpska posla sto bi se reklo daj da komsija dobije manje od mene a ne da dobijemo vise pa da obojici bude bolje

Neka, nek se raspricamo jos ove godine jer od sledece bice sigurno gasena ova tema. Bice zadovoljni i "hobisti" i 'profi" i ovi i oni a najvise ministarstvo i vlada koja napokon ce zavrsiti posao sa nama koji nikad nismo znali dali nam vise godi "stojecki ili od pozadi"
Dakle samo napred sa raspravama jer nece jos dugo trajati!

Pitanje koje sam postavijo ima za cilj da posredno preko odgovora koji se napisu ovde, ukaze na kljucni problem poljoprivrednika u Srbiji, a to je : POTPUNA RAZJEDINJENOST U VIDJENJU OVE DELATNOSI. Preovladjuje stav da drzava nesto “daje” ili “poklanja” sto uopste nema veze sa cinjenicama. Uz ovakvu razjedinjenost niko i nista nemora da ucini a kamoli da pokloni. Kada mi [proizvodjaci : mleka ,mesa, psenice, suncokreta,soje,s.repe,malina i svega ostalog] shvatimo koliko smo mimo regularnih trzisnih usova izgubili na prihodu a pri tome nadlezne sluzbe nista nisu ucinile .Tada cemo imati jasan zahtev “NADOKNADITE STETU KOJU STE PROUZROKUVALI SVOJIM RADOM ILI NERADOM”. Niko nam nece pomoci ako sami sebi ne pomognemo.

- - - - - - - - - -

Zato što je zarada 10-20% a obrt jednom godišnje.
Moje iskustvo i dugogodisnje pracenje ukazuje da su profiti [ako napisem zarada misice neko na platu svi misle samo na to] dosta neujednaceni po granama te da je dosta tesko izvuci konstantnu cifru koja zapravo i ne postoji.Ako se uzme dovoljno dugacak vremenski period 5-10 god.cifre ukazuju na tih 10-20% u vaznijim granama. Ali se tada javlja drugi problem :u tom vremenskom razdoblju morate obracunati visok procenat amortizacije osnovnih sredstava za rad sto dovodi profit na izuzetno mali procenat. I sve to poljoprivredu cini neatraktivnom delatnoscu.

A vi mislite da subvencije za poljoprivredu u srbiji postoje da bi nama poljoprivrednicima bilo bolje?:sta:
Neko tu debelo skida kajmak, a nama samo prokisla surutka.....
Koliko znam u nekim zemljama se dobijaju subvencije bez racuna, pravdanja i ostalih poteskoca. Obradjujes 100h zemlje, dobijes pare za to na racun i kraj price.
Ali isto tako postoje sluzbe koje sve to prate. Nesto kao nasi poljocuvari, samo sto oni nesto i rade a ovi nasi samo primaju platu, cast izuzecima.
Prijavis obradive povrsine, dobijes subvencije pa ako slazes a oni te navataju, nece nikada vise na pamet da ti padne da se bavis poljoprivredom.....
Ali dok je nama Miskovica, Matijevica i ostalih `gazdi` nema nama svetle buducnosti!

Dobro kazes sami sebi smo najtezi, umesto da zajedno napadamo da dobijemo od vlasti sredstva sto pre i sto vise srpska posla sto bi se reklo daj da komsija dobije manje od mene a ne da dobijemo vise pa da obojici bude bolje
Zasto da komsija dobija koliko i ja ako on ima daleko bolje uslove za bavljenje poljoprivredom.Automacki drzava nas koji imamo zelju da se bavimo ovom granom posla a nemamo tako povoljne uslove izbacuje iz istog.

Konkretno,ravnica,DALEKO bolja zemlja,veca mogucnost bolje prodaje poljoprivrednih proizvoda,DALEKO veci prinosi nego kod mene,daleko tezi uslovi rada zbog brdskog kraja,vece potrosnja goriva.Odavde beze otkupljivaci jer su mali prinosi,manji kvalitet pa ja da bi prodao psenici i kukuruz treba da jurim kilometrima daleko da neko kupi....i da ne nabrajam dalje...zna se sve samo se cuti o tome jer zna se cemu vodi ovakva diskusija,ali ja nisam mogao da precutim jer osecam se ugrozeno kao i celo moje selo koje o tome sve vise prica ovih dana.Svaki nas zahtev poljoprivredi i ministarstvu je vodio odgovoru:Odakle ste,Pocerina,ajd zdravo!

U predhodnom pisanju ja sam razumeo komsija iz Vojvodine ili obrnuto,a ne komsija kuca do kuce.To komsiji da crkne krava je standard stvar ali trud drzave da pomogne ugrozene poljoprivrednike iz losijih poljokrajeva je ravna nuli i stalno se prica o podjednakosti a tako nije i nece biti jer nije isto seljaku u Prijepolju i Subotici.Nismo isti kos i dzaba je.

možda je veci problem nebrigadržave prema nama jer svašta uvoze a naši proizvodi stoje nema ko da otkupi iako neko kupuje cena je toliko mala da je to sramota ,jutros cujem mlekare smanjile otkup mleka i kako neko sad da širi stocni fond kome da proda svoj proizvod aevo setva negde pocinje negde gotova a neke cene otkupa se neznaju i sve nekako neizvesno u ovoj našoj proizvodnji a ove subvencije samo bacanje prašine u oci nama injima dobro dođe da imamo cime da se okupiramo da se svađamo da nemožemo da se udružimo i kažemo dosta nebrige o nama .

Konkretno,ravnica,DALEKO bolja zemlja,veca mogucnost bolje prodaje poljoprivrednih proizvoda,DALEKO veci prinosi nego kod mene,daleko tezi uslovi rada zbog brdskog kraja,vece potrosnja goriva.Odavde beze otkupljivaci jer su mali prinosi,manji kvalitet pa ja da bi prodao psenici i kukuruz treba da jurim kilometrima daleko da neko kupi....i da ne nabrajam dalje...zna se sve samo se cuti o tome jer zna se cemu vodi ovakva diskusija,ali ja nisam mogao da precutim jer osecam se ugrozeno kao i celo moje selo koje o tome sve vise prica ovih dana.Svaki nas zahtev poljoprivredi i ministarstvu je vodio odgovoru:Odakle ste,Pocerina,ajd zdravo!
nezelim da se prepirem vojvodina srbija i ko ima bolje uslove ali kolega jedno znam da ako ja i ti posadimo krompir kod tebe je bolje ako imamo sljivu kod tebe je bolje ako imamo malinu kd tebe je bolje i tako dalje a logicno je da je kod mene u vojvodini bolje sa zitaricama pa ti razmisli ko tu nije nas mislim da je bespotrebno voditi politiku sa pitanjem ZASTO JE NEKOME BOLJE NEGO MENI vec treba videti ZASTO JE MENI GORE NEGO NJEMU u to neracunam novokomponovane bogatune

Prijatelju moj sa severa zemlje,ako nisi informisan da te informisem,na vocarstvo se u Srbiji ne dobijaju subvencije!!!Ni jedan dinar,ni jedan litar!!!
I jos racunaj da je sljiva 8-10 dinara kilogram,a psenica je 20 dinara koju i ja sejem jer voca i nemam bas a psenica se mnogo vise isplati ako da prinos,ali tesko maksimum 3-4 tone po hektaru.Sljiva,malina,kupina,visnja,kruska,jabuka ne radja svake godine ako nisi znao.

• Like
Reagovanja: Neo
Upravu si ali bi trebali da se okrenete malo prema stocarstvu i preradi mesa, kod vas bi trebalo da ima dosta pasnjaka,i nemoj te da se uzdate u cisto ratarstvo, jer i sam kazes prinosi su mali a i obradive povrsine su male.

Zadnjih par godina sve manje i manje se ljudi bave stocarstvom. Bar tako je kod nas. Samo za kucne potrebe da se ne kupuje. Nek se zapitaju oni koji su doveli stocarstvo u takvom problemu. Pre samo 3 ili 4 godine u mojoj ulici je bilo vise od 100 krava koje su isle na ispasu. Sad znam samo trojicu koji jos imaju krave i to u smanjenom broju.

Nazad
Vrh