Rasa91
Član
Cena zemlje ce ici samo gore, tesko da ce pasti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zivi bili pa videli. Komsija je trazio 10000e/kj u roku od nedelju dana spustio na ~ 5500e/kj i jos nije prodato koliko ja znam. Meni ne odogvara, jer u tom delu ne radim bas ni malo.Cena zemlje ce ici samo gore, tesko da ce pasti.
zavisi gde i koji deo srbije tu ne racunam vojvodinu tu sigurno cena ce porasti pa dolaze vam arapi i dobicete sisteme za navodnjavanje a što se od bg ide prema jugu sve tužnije i jeftinijeCena zemlje ce ici samo gore, tesko da ce pasti.
Zivi bili pa videli. Komsija je trazio 10000e/kj u roku od nedelju dana spustio na ~ 5500e/kj i jos nije prodato koliko ja znam. Meni ne odogvara, jer u tom delu ne radim bas ni malo.
Problem je sto pojedini poljoprivrednici sto uzmu u arendu daju arendu i pritom gazdi ponude i subvencije neko pola neko svu subvenciju,nebili nakupili sto vise zemlje.Da se svi dogovore da nedaju subvencije vlasnicima nebi tako bilo.Činjenično stanje je da vlada opšta pomama za skupocenom mehanizacijom i to sa sobom povlači opravdavanje investicije kroz stalno proširivanje poseda.
Arenda se ugovara preko noći krišom. Dok se jedni bore svim snagama da steknu nešto i prošire svoje imanje kroz povećanje obradivih površina, drugi koriste tu (blagorečeno) alavost i na konto toga kupe subvencije. Dobro jednima, dobro drugima. Ove prve sa skupom mehanizacijom donekle i željom za radom i sticanjem imanja kroz rad razumem ali nikako ne razumem one koji jednom u dve godine (ili nijednom) dođu da obiđu svoj posed koji daju u arendu ali su zato prvi u redu u banci kad legnu subvencije.
Moje je mišljenje da treba određenim mehanizmima razlučiti onoga koji radi i njega kroz subvencije pomoći i pogurati dok ove druge što koriste zakonske prečice treba opametiti i spustiti na zemlju. Subvencije treba usmeriti ka mladima i onima koji su željni rada i žele svoj rad da podrede svojoj zamisli o budućnosti dok ove koji koriste maksimalno povlastice treba zaobići i ukinuti im subvencije.
U principu, znam da neće nikome te uskraćene subvencije naći put do ciljane grupe ali ipak treba naterati one koji neće da se prljaju da daju nekome ko hoće tu zemlju u arendu i tako istinski poterati vetar u leđa onima koji su spremni da ulože svoj trud u to.
Realno, imamo veliku količinu kojekakvih naslednika koji na osnovu nasleđene zemlje kupe subvencije a pri tome izdaju zemljište po uobičajenim ciframa koje su utvrđene u okruženju u kojima se ta zemlja nalazi a ne znaju da nađu u ataru parcelu koju izdaju u zakup.
Neka idealna kombinacija (kada bi pričali o stvarnim potrebama domaćeg agrara) bi bila da se više kroz subvencije teži ka donekle zatvorenom krugu proizvodnje gde bi za primer proizvod dobijen u ratarstvu nastavio svoj put u stočarstvo bez posrednika i tako bi došli do skoro krajnjeg proizvoda koji je moguće izvesti po mnogo većo ceni a samim tim i većoj zaradi.
O tom - po tom. Nije tema o tome i dalja rasprava bi stvarno dovela do toga da se tok teme odvede u totalno suprotan pravac od zamišljenog.
Činjenica je da ništa od procesa subvencionisanja od strane države nije krenulo.
Mislim da je mnogo vise onih koji daju u arendu i trazi pola subvencije,od poljoprivrednika koji je nude.Problem je sto pojedini poljoprivrednici sto uzmu u arendu daju arendu i pritom gazdi ponude i subvencije neko pola neko svu subvenciju,nebili nakupili sto vise zemlje.Da se svi dogovore da nedaju subvencije vlasnicima nebi tako bilo.
Postavili ste retoricko pitanje a ne logicno ali cu ipak odgovoriti konkretno.Dakle poljoprivrednici prvo dju novac pa ocekuju povracaj u vidu subvencije, prosle godine za dizel je bila obaveza 120 l nafte da se izvrsio povracaj od 6000 d., kupovinom 120 l drzavi se daje u vidu poreza oko 9000 d. a ona vam vrati 6000 d. Dali dobijamo ili dajemo nije tesko izracunati.Kolega Neo , ako niste primijetili ovo je poljoprivredni forum pa je logičnije pitanje zašto nam treba subvencija , mi je ne dajemo , nego dobijamo eventualno.
Vrlo kompleksno pitanje,kolega,mogli bi disertacije o tome da izradjujemo ovde.Sami pogled na ovu gabaritnu temu,daje naznake svekolikog znacaja bezplanske socijalne pomoci radnom i produktivnom sloju ovog urusenog drustva.Pa recimo:zato sto sve normalne zemlje u okruzenje (a i sire),subvencionisu svoj agrar,zato sto imamo najskuplju proizvodnju u regionu (a i sire),zato sto imamo nenormalan paritet cena,zato sto smo od 1.januara usli u robnu liberalizaciju,zato sto smo zastali u razvoju (generalno) u poredjenju sa naprednim zemljama,pa se,pored ostalog,sluzimo mehanizacijom iz sredine proslog veka,zato sto kada mi ne bi dali subvenciju za umaticena grla,kao i premiju za mleko,mogao bih da otvorim vrata stale i pustim stoku na slobodu,toliko o rentabilnosti ove grane poljoprivrede...zato sto..hiljadu zasto...hiljadu zato...Da je ovakav nacin subvencionisanja seljaka i poljoprivrede u celosti,blago receno ne zdravorazumski svima je jasno,ali dok volovi sa vlasti ne naberu pameti za dugorocni plan razvoja agrara i sela,a time i drzave,ove socijale su mnogima od nas slamka spasa...onaj jezicak na vagi koji ce prevagnuti da ostanemo u ovom poslu,po mnogo cemu mazohistickom.Zamolio bih kolege da iznesu svoj stav, kratko i jasno, na pitanje: ZASTO JE POTREBNO SUBVENCIJU DAVATI POLJOPRIVREDI ?
Zamolio bih kolege da iznesu svoj stav, kratko i jasno, na pitanje: ZASTO JE POTREBNO SUBVENCIJU DAVATI POLJOPRIVREDI ?
Činjenično stanje je da vlada opšta pomama za skupocenom mehanizacijom i to sa sobom povlači opravdavanje investicije kroz stalno proširivanje poseda.
Arenda se ugovara preko noći krišom. Dok se jedni bore svim snagama da steknu nešto i prošire svoje imanje kroz povećanje obradivih površina, drugi koriste tu (blagorečeno) alavost i na konto toga kupe subvencije. Dobro jednima, dobro drugima. Ove prve sa skupom mehanizacijom donekle i željom za radom i sticanjem imanja kroz rad razumem ali nikako ne razumem one koji jednom u dve godine (ili nijednom) dođu da obiđu svoj posed koji daju u arendu ali su zato prvi u redu u banci kad legnu subvencije.
Moje je mišljenje da treba određenim mehanizmima razlučiti onoga koji radi i njega kroz subvencije pomoći i pogurati dok ove druge što koriste zakonske prečice treba opametiti i spustiti na zemlju. Subvencije treba usmeriti ka mladima i onima koji su željni rada i žele svoj rad da podrede svojoj zamisli o budućnosti dok ove koji koriste maksimalno povlastice treba zaobići i ukinuti im subvencije.
U principu, znam da neće nikome te uskraćene subvencije naći put do ciljane grupe ali ipak treba naterati one koji neće da se prljaju da daju nekome ko hoće tu zemlju u arendu i tako istinski poterati vetar u leđa onima koji su spremni da ulože svoj trud u to.
Realno, imamo veliku količinu kojekakvih naslednika koji na osnovu nasleđene zemlje kupe subvencije a pri tome izdaju zemljište po uobičajenim ciframa koje su utvrđene u okruženju u kojima se ta zemlja nalazi a ne znaju da nađu u ataru parcelu koju izdaju u zakup.
Neka idealna kombinacija (kada bi pričali o stvarnim potrebama domaćeg agrara) bi bila da se više kroz subvencije teži ka donekle zatvorenom krugu proizvodnje gde bi za primer proizvod dobijen u ratarstvu nastavio svoj put u stočarstvo bez posrednika i tako bi došli do skoro krajnjeg proizvoda koji je moguće izvesti po mnogo većo ceni a samim tim i većoj zaradi.
O tom - po tom. Nije tema o tome i dalja rasprava bi stvarno dovela do toga da se tok teme odvede u totalno suprotan pravac od zamišljenog.
Činjenica je da ništa od procesa subvencionisanja od strane države nije krenulo.