Subvencije poljoprivredi za 2014

J...s subvencije treba dati dugorocnu pravu cenu pol proizvoda i onda subvencije nisu potrebne.

Sustina je da ovaj sistem podele subvencija ne valja, i da treba da se menja sto pre.
Treba na osnovu individualne procene poljoprivrednog proizvodjaca odrediti koliko i kako ce biti subvencionisan.

ovako na kašicicu mogu da nas lažu još dugo jer bez dugorocnog plana za nas nema boljeg sutra i da cekamo pravilnike kad je pocelo da se radi u polju trebali oni zimus da donose pravilnike a ne da misle na fotelje i da ne menja svaka vlada neke dobre stvari od prošlih vec da samo dodaju svoje da znamo dugorocno na cemu smo da se zna jedno šta se isplati da se seje ili gaji od stoke pa de se opredelimo šta cemo da radimo a ne svake godine da kalkulišemo šta cemo i kako da izguramo godinu i kako novac da senađe kad zatreba repromatrijal za rad,naravno da nis ceka pravilnik može mu se kad samo oni iz svoje rafinerije mogu da gasno ulje daju drugim pumpama sta njih i vladu briga sto vecini nas traktori ne koriste evrodizel zarada je u pitanju svima odgovara osim nama

- - - - - - - - - -

I sta, sad moze i ed u stare u traktore samo je potreban racun, bez saobracajne ili bilo cega?
može sad i stari traktori ispunjavaju evrostandarde i mogu da troše evrodizel:osmeh:::traktor::

Ajde imam vremena pa cu malo detaljnije da obrazlozim moje vidjenje problema.

Treba mudro i promisljeno napraviti strategiju razvoja poljoprivrede u Srbiji.
Novac koji se drzava odvaja za subvencije poljoprivredi na godisnjem nivou je ozbiljan novac. A taj novac ima vrlo malo efekta na rast poljoprivredne proizvodnje sto mu je osnovna namena, jer nije iskoriscen na pravi nacin ili ide u stek ili se trosi ne namenski tj za prezivljavanje.
Sta treba da se uradi, treba da se podele poljoprivrednici u dve grupe za pocetak, na jake poljoprivrednike i na slabe poljoprivrednike.
Jakim poljoprivrednicima bi ukinuo sve suvencije a slabim poljoprivrednicima bi napravio razvojni plan i suvencijama bi 5 godina pomagao njihov razvoj.
Svaki slab tj neozbiljan poljoprivrednik bi imao 5 godina podrsku drzave da napravi nesto, posle tih 5 godina subvencije prestaju i ko je pametan uspece a ko nije moze da ide ispred prodavnice da pije piveo po ceo dan. i tu se zavrsavaju subvencije drzave prema poljoprivrednicima u tom obliku.

Onda bi novac koji je drzava odvajala za subvencije ulagao u preradjivacke kapacitete, hladnjace i borio se da nasi prozvodi dodju na svetska trzista time bi omogucio siguran otkup i visoku otkupnu cenu polj. prizvoda a ne polu proizvoda kao sto je slucaj sada.
Tu bi bili svi na dobitku i drzava i poljoprivrednici...

mexico a kako bi ili kako bi se utvrdilo ko su slabiji a ko jaki poljoprivrednici a tu da ne svrstavamo one velike koji su pokupovali poljoprivredne kombinate u vojvodini to jest tajkune njima treba ukinuti subvencije naravno

Pa lepo bre brate "jaki" su svi koji mogu da prezive i bez tih subvencija a to je lako da se utvrdi na osnovu stanja na terenu i uvida u registar polj. gazdinstava, komplikovana je ovo tema za ovakvu diskusiju. Mislim da ti je jasna sustina, da novac koji se sada odvaja treba pametnije uloziti...
Takodje treba napraviti biznis plan pojedinacno tako da neko ko ima 5 ha ne sadi kukuruz i psenicu, nego neke kulture koje su mnogo isplativije na manjim povrsinama... itd, slozeno je ovo mnogo, mnogo tu treba da se radi da bi se napravilo nesto od nase poljoprivrede...

veci je problem oko subvencija je oko onih koji daju zemlju u zakup a prijavljuju da je rade oni uzimaju pare nizašta njih treba prvo skinuti sa subvencija a i onih jaki naravno ,a ovo može da se primeni gde ima ko da otkupi prozvode da ovi sa 5ha ne sade pšenicu i kukuruz vec nešto drugo

veci je problem oko subvencija je oko onih koji daju zemlju u zakup a prijavljuju da je rade oni uzimaju pare nizašta njih treba prvo skinuti sa subvencija a i onih jaki naravno ,a ovo može da se primeni gde ima ko da otkupi prozvode da ovi sa 5ha ne sade pšenicu i kukuruz vec nešto drugo

Ovaj problem, sto daju u zakup, a ne rade oni je vec dobrim delom resen. Svi koji su imali gazdinstvo i uzimali subvencije njima a zemlju su drugi radili, nisu imali nikakav promet preko poljoprivrednog racuna od prodaje poljoprivrednih proizvoda i automatski nisu imali pravo na subvencije, jer je ispdalo da proizvode samo za sebe (to je valjda sada po novom "NEkomercijalno" gazdinstvo). Sada cesljaju sve tekuce racune i to pregledaju, nekima su vec stigle opomene da moraju da vrate sve pare sto su dobili, od kada su prijavili gazdinstvo, a prometa od prodaje polj.proizvoda nije bilo i to sa kamatom..!! Tako da su ti u sustini ugasili pogotovo ko je imao prijavljeno 20+h pa kada bude trebao da vrati pare u zadnih 4-5-6godina bice veselo.

Neverovatno je da niko ne spominje 6000 po ha gotove love,svi su u buli kada ce izaci pravilnik o ne znam cemu....pa mi smo takve ovce,da nas treba i j...osim sisanja...

Neverovatno je da niko ne spominje 6000 po ha gotove love,svi su u buli kada ce izaci pravilnik o ne znam cemu....pa mi smo takve ovce,da nas treba i j...osim sisanja...

Bio sam danas u trezoru, posto sam bio u prolazu.
Receno je ovako "Nista se ne zna, nista nam nisu dostavili sto bi mogli da vam kazemo, cak se ni onih 6000din po ha ne spominju uopste, tako da nemamo pojma kada cemo uopste i poceti da primamo zahteve." Jedino mi je receno, da pored fiskalnog racuna sa pocatom pozadi, obavezno uzmem i gotovinski racun za gorivo koje kupujem.

Ovaj problem, sto daju u zakup, a ne rade oni je vec dobrim delom resen. Svi koji su imali gazdinstvo i uzimali subvencije njima a zemlju su drugi radili, nisu imali nikakav promet preko poljoprivrednog racuna od prodaje poljoprivrednih proizvoda i automatski nisu imali pravo na subvencije, jer je ispdalo da proizvode samo za sebe (to je valjda sada po novom "NEkomercijalno" gazdinstvo). Sada cesljaju sve tekuce racune i to pregledaju, nekima su vec stigle opomene da moraju da vrate sve pare sto su dobili, od kada su prijavili gazdinstvo, a prometa od prodaje polj.proizvoda nije bilo i to sa kamatom..!! Tako da su ti u sustini ugasili pogotovo ko je imao prijavljeno 20+h pa kada bude trebao da vrati pare u zadnih 4-5-6godina bice veselo.
možda u vojvodini je tako ovde kod nas nije slucaj jer sam hteo da prijavim njive koje sam uzeo pod zakup vlasnici nisu hteli ni da cuju za to nit je neko o tome uopšte pricao kod nas u selu a ima dosta koji rade kao i ja rade a ne mogu da ništa dobiju od države

U trezoru nikad nista ni ne znaju i uopste ne vidim razlog zasto bi oni uopste i nesto znali pre nas. Niti su u sastavu ministarstva poljoprivrede niti su poljoprivrednici. Oni su najobicniji salterski sluzbenici koji su tu samo da bi obradjivale neke podatke koje bi svaki poljoprivrednik moga i sam da unese uz pomoc jednog obicnog PC-a.
Stvarno odakle vam vise volja. Rade li ovde pojedinci ista ili samo mlate praznu slamu na forumu, a narocito u ovoj temi ???

:cool:...ybg..ja svaki put pre dnevne štampe privirim ovde da nije neko možda slučajno okačio link sa pravilnikom :haha:...a ono cvrccc...i taakooo...:cool:

Podrzavam od prvog do zadnjeg slova, ali do sada nisam cuo za to nazovi cesljanje.

Mislim da je za ovo kriv onaj ko tu zemlju uzima u zakup!!! Ako je neko uzeo zemlju u zakup sa bilo kakvim ugovorom, onda ce valjda on na njegovoj kartici prikazati tu zemlju (parcele) kao zakup i ostvariti pravo na subvenciju.

Kolega @mexico dalibi mogao da pojasnis svoj stav izrazen u ovoj recenici "Ja predlazem promenu zakona, treba doneti zakon koji ce procenjivati koliko ce i kako subvencionisati poljoprivrednike, znaci na osnovu individualne procene da se odredjuje visina subvencija." Predpostavljam da razlicito tumacimo zamisao pisca, da nebi doslo do nesporazuma u diskusiji. Hvala .

Mislim da je za ovo kriv onaj ko tu zemlju uzima u zakup!!! Ako je neko uzeo zemlju u zakup sa bilo kakvim ugovorom, onda ce valjda on na njegovoj kartici prikazati tu zemlju (parcele) kao zakup i ostvariti pravo na subvenciju.
kod nas nece da pristaju na ugovore nikakve samo usmeno se možeš dogovoriti nikakav papir nece da potpišu starci bolje da im brkneš u oko nego da stave potpis na nešto i to nece na duži period svake godine se moraš da se sa njima ubeđuješ da ti daju tu parcelu da radiš

Nazad
Vrh