Subvencije poljoprivredi za 2013 godinu

Zacudio sam se ko je sve zavrsio privatni faks iz mog sela. Covece nisam ni znao da studiraju, kad ono samo jednog dana u selu caste - ZAVRSILI :osmeh: Sta ces, platili poslednju ratu i Mica gigatrend nema izbora nego da ubaci malo tonera u stampac i nastancuje jos jednu diplomu :sjasi:

Ne mislim na seljake iz vremena Tita nego ove nove,dobro poneki ima i diplomu privatne srednje,privatnog fakulteta...
Ovi na koje ti mislis,kojima se uvratine mere jutrima,imaju diplome,kako,na koji nacin,ne znam,ali ih imaju.I lepo rece Bojcetic,cim imas novce,odmah si i pametan,cenjen,ma sve.

Nekad smo po selu brojali one kojima je ostao "jedan ispit" pa brojimo dok ne zaspimo,sad polako pocinjemo da brojimo ove sto su diplomirali iz fotelje kao reklama za "Top Shop".

- - - - - - - - - -

@Macva u Sapcu je poznata visa poljoprivredna tako da nije cudo sto ima dosta diplomiranih kod Vas u kraju,kod mene tek pocinju od kad je pocelo u SM i Sidu.

Nekad smo po selu brojali one kojima je ostao "jedan ispit" pa brojimo dok ne zaspimo,sad polako pocinjemo da brojimo ove sto su diplomirali iz fotelje kao reklama za "Top Shop".

- - - - - - - - - -

@Macva u Sapcu je poznata visa poljoprivredna tako da nije cudo sto ima dosta diplomiranih kod Vas u kraju,kod mene tek pocinju od kad je pocelo u SM i Sidu.
Ima,osamdesetih je bila cenjena skola,sad ne znam, ali sad to nije cenjeno,sad sve neki menadzeri,pa ekonomisti,sa zeljom da se zaposle u banci,pravnici,niko nece gradjevinski,masinski,elektrotehnicki,pa da ode u privredu i pomogne ovu drzavu svojim znanje,strucnoscu,svi se bacili u neke usluge i glavni cilj im je da u nekom kaficu u Strahinjica Bana naruce "Cezar salatu".

Da li uopste inspektori izlaze na teren da vide jeste li posadili to za sta trazite subvencije? Znate li nekog da je inspektor bio i proverio cinjenicno stanje?

Da li uopste inspektori izlaze na teren da vide jeste li posadili to za sta trazite subvencije? Znate li nekog da je inspektor bio i proverio cinjenicno stanje?
Inspektori ne izlaze na teren iz razloga što je na terenu nekada tolika prašina da nemože disati a nekada toliko blato da se iskaljaju do ušiju. Uglavnom se oni nebave ni mnogo bitnijim stvarima od ovih.

SUBVENCIJE ZA MAJ ?

sreda, 20 mart 2013 11:44

traktor%20subotic.jpg
Dok setva počinje za 7-10 dana,čim uslovi za setvu budu optimalni, iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju subvencije tek u aprilu,majuU Hrvatskoj se subvencije raspodeljuju.Prioritet je Registracija gazdinstava u poljoprivredi i tek posle toga slede subvencije.Da li se razmišlja o tome kako će poljoprivrednici zasejati njive ,sa kojim sredstvima da kupe seme,đubrivo ..?
- Subvencije za ovu godinu su definisane zakonom i pravilnicima koji su u proceduri donošenja. Trenutno je u toku proces obnove registracije koji traje do kraja marta. Tek nakon završetka obnove registracije gazdinstva i donošenjem pravilnika će se stvoriti potrebni preduslovi za podnošenje zahteva za ovogodišnje podsticaje - rečeno je „Dnevniku” u Ministarstvu poljoprivrede.
- Rokovi za podnošenje zahteva biće definisani u pravilnicima. Za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i za regresirano gorivo taj rok će biti od 1. Maja. O isplati možemo govoriti tek kada se završi podnošenje zahteva po pojedinim merama - poručuje Ministarstvo poljoprivrede. Ono je, podsetimo, najavilo da će inspektori pratiti pojavu rasparčavanja poljoprivrednih gazdinstava na veći broj korisnika zarad dobijanja subvencija. Kako nam je rečeno, Ministarstvo i Uprava za trezor za sada prate proces obnove registracije, koji će trajati još 10 dana. Prave kontrole s ciljem da se uoče i sankcionišu moguće nepravilnosti u vezi sa dobijanjem subvencija će početi tek kada se završi proces obnove registracije i tokom isplate podsticajnih sredstava.
Osvrćući se na konkretan primer - kako se mogu sprečiti zloupotrebe ako jedan nosilac gazdinstva ima 150 hektara i da poljoprivredniku iz susednog sela 50 hektara u arendu, nadležni su naglasili da po osnovu odredbi Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, sva gazdinstva imaju pravo na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju do 100 hektara po gazdinstvu. Ponovili su da je cilj Ministarstva da svi budu jednako tretirani i da se budžetska sredstva što pravednije raspodele. U svakom slučaju, sve zloupotrebe će biti sankcionisane u skladu sa Zakonom i drugim propisima.
Na pitanje kako će biti kontrolisano i sprečeno da, recimo, poljoprivredna preduzeća daju u zakup svoju zemlju svojim radnicima nadležni su odgovorili da na osnovu člana 3. Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva ( „Službeni glasnik RS”, broj 17/13) nije moguće upisati u Registar poljoprivrednih gazdinstava parcele na osnovu ugovora o zakupu između fizičkog i pravnog lica.
Pravilnik nije protiv žena

Zamerki je ovih dana bilo na pravila o registraciji gazdinstava kojima su, po mišljenju mnogih, uskraćene supruge, žene na selu, jer time gube ekonomsku samostalnost.
- Odredba pravilnika na koju se misli glasi: „Bračni drugovi mogu da budu upisani samo u jedno porodično poljoprivredno gazdinstvo.“ Slobodno je pravo onih bračnih drugova koji imaju registrovana dva gazdinstva kako će da spajaju gazdinstava i ko će biti nosilac u tom spojenom gazdinstvu. Ova odredba uopšte nema veze sa pravima žena na selu, već sa težnjom Ministarstva poljoprivrede da suzbije zloupotrebe od strane krupnijih poljoprivrednih gazdinstava pri dodeli podsticaja kao i želje da se raspoloživa budžetska sredstva što pravednije raspodele potencijalnim korisnicima - objašnjavaju u Ministarstvu.

A toliko su balavili kako ce subvencije biti pre setve i kako je njima stalo do seljaka i da nece raditi nakaradno kao prethodnici, a meni se cini da su ovi jos veci lazovi!!!!
Interesantno je da su pojedinci kojima su kako kazu subvencije nevazne i ne zavise ni najmanje od njih najaktivniji u temi "subvencije poljoprivredi za 2013". Za koga li oni rade?? .......

Interesantno je da su pojedinci kojima su kako kazu subvencije nevazne i ne zavise ni najmanje od njih najaktivniji u temi "subvencije poljoprivredi za 2013". Za koga li oni rade?? .......
ako si mislio na mene ja nisam rekao da su subvencije nevažne nego da se na subvencijama ne zasniva proizvodnja a što se tiče toga za koga radim radim za sebe a šta će drugi misliti baš mi duva kroz nogavicu

Subvencije uopste nisu nevazne,pogotovo posle onako lose proslogodisnje zetve,dosta bi pomogle seljaku,kako onom sa 3ha,tako i onom sa 30ha.Posejace seljak i bez subvencija,mora,samo me cudi,i pitam se ima li neko pametan u ministarstvu,vladi,i da razmisli,da subvencije sada uplacene,ponovo bih se vratile u drzavu za deset dana kroz kupovinu repromaterijala,goriva.

Subvencije su itekako bitne-što više hektara to su sve bitnije.Zahvaljujući njima u zadnjih par godina odjednom je porastao broj poljop.proizvođača ili "pravih" poljoprivrednika.Eh,da ih je toliko bilo pre 10 godina imali bi najjaču poljoprivredu u Evropi.Kod nas očas posla postaneš poljoprivrednik,platiš PIO i eto ga pravi paor.Na sreću ili na žalost ukinuše ga i odjednom je počeo da se smanjuje broj pravih poljoprivrednika-čuda se dešavaju da prosto čovek ne poveruje...

moje koleginice brat kupuje traktor upravo preko tih subvencija za mehanizaciju hteo je strani traktor ali su mu rekli da mora biti domaći znači da to funkcioniše ali samo do 20.04.2013

ovo je citat iz druge teme :

Tokom 2012. godine od Ministarstva je prinudno naplaćeno blizu 1.5 milijardi dinara, dok je u prethodna dva dana naplaćeno dodatnih 170 miliona dinara.U situaciji stalnih, iznenadnih prinudnih naplata u milionskim iznosima, Ministarstvo otežano planira svoje aktivnosti i sa zakašnjenjem izvršava svoje tekuće finansijske obaveze.

toliko o subvencijama i kao što sam rekao ko se oslanja na subvencije da bih započeo setvu taj ko zna kada će posejati

Nazad
Vrh