Subvencije poljoprivredi za 2013 godinu

u americi cena mleka je 38 dinara prevedeno ... ali zato po kravi dobijaju koliko kosta jedno tele, a tele kosta kod njih oko 1200 dolara,a u kanadi tele kosta 6000 dolara a krave se placaju mnogoooo viseee, jeste da oni svi placaju i pio fond i porez i sve ali im drzava daje neograniceno,...kod njih ne moze da se dogodi kad uzimas kredit i menadzer banke dodje da pogleda imanje i jedino na tom imanju sto ga zanima jeste dal imas lepu kucu skupa kola i mehanizaciju ne staru od tri godine, to u americi nije tako.... daleeekoooo je njihov sistem od naseg mnogoooooo.... a ovi nasi da bi ti dali kredit traze da imas ziranta sa stalnim radnim odnosom ili ti prevedeno...ko vas obicne poljoprivrednike sisa, nama su bitni oni koji rade u gradu i raduckaju poljporivredu .... muka mi je od ovog naseg sistema... stvarno treba svi daizadjemo i blokiramo celu zemlju pa nek ministar izadje i kaze: ljudi sta vam treba? e onda ni po babu ni po stricevima...znalo bi se ...ovaj region trazi to, onaj region trazi ovo i tacka, svizadovoljni...nadam se da ce se bar neko sloziti samnom...

Već neko vrijeme pratim ovu temu i uspoređujem s istom temom na hrvatskom forumu...i znate šta? Uopće nema razlike...svi čekaju subvencije i svađaju se tko treba dobiti a tko ne. Sve je to ista taktika, po principu zavadi pa vladaj...spali smo na to da čekamo da nam država nešto udijeli jer bez subvencija većina ne može krenuti u novi proizvodni ciklus...i tu je problem...ovisnost. Pljujemo po državi, ministrima, sve dok nam nešto ne isplate...a onda čekamo novu isplatu...
Još prije par godina ovdje dijelili šakom i kapom...kapitalna ulaganja, poticaji, plavi dizel...a naš narod, kad mu pružiš prst, hoće i cijelu šaku...pa tako našli načina kako će varati, kako će ista porodica za jedan komad zemlje dvaput dobiti kapitalna ulaganja, i sl. Nevjerojatno je kako pojedinci mogu biti maštoviti. A kad treba sakriti podatke o poslovanju i izbjeći plaćanje poreza državi, e tu nam nitko nije ravan...
Plavi dizel je priča za sebe, dvosjekli mač...koliko uštedimo po litri, toliko dugoročno uništimo vlastite traktore. I opet smo na istom.
Država kojoj je stalo do vlastite proizvodnje trebala bi cijeniti svakog proizvođača, od najmanjeg do najvećeg jer ti ljudi nešto proizvode, žive od svog rada...
Daleko smo svi mi od zapadnih zemalja na koje se često pozivamo...te zemlje već desetljećima imaju razvijenu poljoprivrednu strategiju gdje se točno zna tko šta proizvodi i tko nasljeđuje imanje...u našim uvjetima to je tek obična fantazija...

quote_icon.png
Citiram: KishRobert
Ko to kaze da se nece skupiti za tu naftu?
Prosle godine se isto kukalo,kad su bili kuponi.
Pa su svi kupili tu naftu.
Ja sam hteo da kupim bonove,ali nije bilo u ponudi.
Samo mi se jedan clan javio sa ponudom.

Sad si ga odvalio kao maksim po diviziji.
Koliko si placao litru nafte sa bonom prosle godine ? a koliko ces sad morati da platis ? Ne secam se da je neko kukao . Neko i nece moci skupiti nije sve u nafti , a repromaterijal ?
@Posto smo placali duplo manju cenu nego sad svima nam je bilo malo bonova ,ne tebi samo .

Bilo je povuci potegni oko finansija (govorim uopšteno)-naročito na proleće.Do jeseni se skrpilo nekako.A Bečej ti je poseban,kod njih nema da fali,može samo da nestane
:ppozdrav:

SUBVENCIJE ZA MAJ ?

sreda, 20 mart 2013 11:44

traktor%20subotic.jpg
Dok setva počinje za 7-10 dana,čim uslovi za setvu budu optimalni, iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju subvencije tek u aprilu,majuU Hrvatskoj se subvencije raspodeljuju.Prioritet je Registracija gazdinstava u poljoprivredi i tek posle toga slede subvencije.Da li se razmišlja o tome kako će poljoprivrednici zasejati njive ,sa kojim sredstvima da kupe seme,đubrivo ..?
- Subvencije za ovu godinu su definisane zakonom i pravilnicima koji su u proceduri donošenja. Trenutno je u toku proces obnove registracije koji traje do kraja marta. Tek nakon završetka obnove registracije gazdinstva i donošenjem pravilnika će se stvoriti potrebni preduslovi za podnošenje zahteva za ovogodišnje podsticaje - rečeno je „Dnevniku” u Ministarstvu poljoprivrede.
- Rokovi za podnošenje zahteva biće definisani u pravilnicima. Za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i za regresirano gorivo taj rok će biti od 1. Maja. O isplati možemo govoriti tek kada se završi podnošenje zahteva po pojedinim merama - poručuje Ministarstvo poljoprivrede. Ono je, podsetimo, najavilo da će inspektori pratiti pojavu rasparčavanja poljoprivrednih gazdinstava na veći broj korisnika zarad dobijanja subvencija. Kako nam je rečeno, Ministarstvo i Uprava za trezor za sada prate proces obnove registracije, koji će trajati još 10 dana. Prave kontrole s ciljem da se uoče i sankcionišu moguće nepravilnosti u vezi sa dobijanjem subvencija će početi tek kada se završi proces obnove registracije i tokom isplate podsticajnih sredstava.
Osvrćući se na konkretan primer - kako se mogu sprečiti zloupotrebe ako jedan nosilac gazdinstva ima 150 hektara i da poljoprivredniku iz susednog sela 50 hektara u arendu, nadležni su naglasili da po osnovu odredbi Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, sva gazdinstva imaju pravo na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju do 100 hektara po gazdinstvu. Ponovili su da je cilj Ministarstva da svi budu jednako tretirani i da se budžetska sredstva što pravednije raspodele. U svakom slučaju, sve zloupotrebe će biti sankcionisane u skladu sa Zakonom i drugim propisima.
Na pitanje kako će biti kontrolisano i sprečeno da, recimo, poljoprivredna preduzeća daju u zakup svoju zemlju svojim radnicima nadležni su odgovorili da na osnovu člana 3. Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva ( „Službeni glasnik RS”, broj 17/13) nije moguće upisati u Registar poljoprivrednih gazdinstava parcele na osnovu ugovora o zakupu između fizičkog i pravnog lica.
Pravilnik nije protiv žena

Zamerki je ovih dana bilo na pravila o registraciji gazdinstava kojima su, po mišljenju mnogih, uskraćene supruge, žene na selu, jer time gube ekonomsku samostalnost.
- Odredba pravilnika na koju se misli glasi: „Bračni drugovi mogu da budu upisani samo u jedno porodično poljoprivredno gazdinstvo.“ Slobodno je pravo onih bračnih drugova koji imaju registrovana dva gazdinstva kako će da spajaju gazdinstava i ko će biti nosilac u tom spojenom gazdinstvu. Ova odredba uopšte nema veze sa pravima žena na selu, već sa težnjom Ministarstva poljoprivrede da suzbije zloupotrebe od strane krupnijih poljoprivrednih gazdinstava pri dodeli podsticaja kao i želje da se raspoloživa budžetska sredstva što pravednije raspodele potencijalnim korisnicima - objašnjavaju u Ministarstvu.

Nesto mi nejasno iz teksta u blicu,davace 60 litara(bonova) po hektaru,maloprodajnu cenu dizel goriva, koju plaća krajnji korisnik, regresira Ministarstvo u visini od 3.000 dinara po hektaru površine prijavljene u Registru poljoprivrednih gazdinstava.Znaci svega 50 dinara je jeftiniji dizel,cena nas izlazi oko 100-105 dinara(ugrubo) znaci isti kurs evra kao i prosle godine samo sto je prosle godine litar d2 izlazio 75 dinara tj. cak 25-30 dinara manje nego ove????
Zna li neko vise o ovome

ljudi ponašate se kao da je država dužna da vam izfinansira celu poljoiprivrednu proizvodnju kukate kao babe na pijaci " počinje setva a gorivo nam još nisu dali ,te malo mi je 120l te mnogo mi je 120l " ako neko od njih ovo čita nečemo dobiti ni tih 60l
ako nemožete da otpočnete proizvodnji dok prvo ne dobijete ovu crkavicu od države onda treba da vas je sramota jer ispada da u zemlju ulažete samo ono što dobijete od države i da nije subvencija vi nebi imali para za novu proizvodnu godinu bajš je to jadno i bedno .

druže nije poenta da li ja radim ili ne več o tome da se poljoprivredna proizvodnja ne oslanja samo na subvencije več na sopstvena sredstva a država ti daje jednu malu finansijsku injekciju

Kakva je procuedura za priplodne svinje-ko odlucuje i odbrava subv. za njih,i koje uslove treba da ispuni grlo da bi se svrstalo u priplodno?

druže nije poenta da li ja radim ili ne več o tome da se poljoprivredna proizvodnja ne oslanja samo na subvencije več na sopstvena sredstva a država ti daje jednu malu finansijsku injekciju
delimicno se slazem sa tobom,al recimi ako radis i primas platu ili imas penzionera, glupo je reci da nemas novca za setvu ili naftu,e sad pazi ovo ima nas poljoprivrednika na jugu koji rade 5ha jer prosto nema vise slobodne zemlje, i nemamo ni platu ni penzionera niti bilo kakva primanjasamo imamo te subvencije iono stonam poljoprivreda datokom roda kulture.... e vidi sad, onaj koradi nek ima platu prosek 20000 dinara mesecno za godinu dana to mu je 2000 evra,e sad recimi jeltaj covek koji ima tih para moze da se uporedjuje sa nekim koji ihnema? meni recimo treba 1000 eura samo za setvu.... e sad onajko radi kompletnu zaradu od poljoprivrede ne trosi nego trosi platu i za njega nema zime,a recimo ja sto nemamplatu moram da razmisljam kako da nabavim i seme i gorivo i ostale potrebstine, eO TOME JA GOVORIM. znaci ja NEMAM NISTA PROTIV TIH LJUDI NITI PROTIV TEBE,TAMAN POSLA ali ako kazem da treba da nam daju subvencije ako se busaju u grudi da su evropejci i da zeleevropu idonoseevrposke zakone e onda, neka se isprse i nek daju subvencije kako treba i koliko treba znaci ni po babu ni po stricevima, svaki region zna sta mu treba nasa zemlja je jako mala...sramota je da oni pitaju analiticare sta treba poljoprivredniku...to bi bilo isto kao kad bi ja pitao kravu sta da sipam u traktor! inace slazem se da je subvencija stimulans ali ako jeste samo stimulans neka bude onda pravi.. :)

- - - - - - - - - -

izvinjavam se svima ako su me pogresno razumeli, ali ja sam jedino skrenuo paznju da subvencije su jako male i ako se potencira na to da se ljudi vrate na selo onda treba stvarno stimulisati to a ne unistavati ga,toje mojemisljenje :) i izvinjavam se ako nekom smeta..

idem u :off_topic:ali ja radim imam platu 35000 na put potrošim 12000 za hranu ( na poslu ) potrošim 2500 i imam ratu kredita od 5000 znaći ostaje mi 15000 imam dvoje dece i suprugu koja neradi ako misliš da od tih 15000 uštedim za seme,đubre, otrove itd onda grešiš ja kada okrunim kukuruz odmah ostavljam na stranu 250e po kj za iduću godinu a ostali novac mi je raspoloživ za trošak tako da ja svoju proizvodnju ne oslanjam na subvencije

Poslednja izmena:
ok aj necemo se svadjati pidikanac :) :) sit gladnog ne razume :) :) da ne ulazim u to dublje :) :haha: samo opusteno :) kazem opet zao mi je ako si me pogrezno shvatio nemas razloga dase ljutis al stvarno nema...

- - - - - - - - - -

drugari ja sam krajnje otvoren, i ne krijem nista, ako nekom smeta kad kazem nesto neka mi slobodno kaze i obrisacu post i povuci cu se, ne bih da me pogresno shvatite ja samo kazem da subvenicije treba da budu malo vise tj bolje...

Pa sta da kazu ovi sto sade voce njima za 1h treba bar 600-700 kalema po 3e ako su sa sertifikatom to je skoro 2000e,samo za kalem plus sto mora da im duva u guzicu jos 4-5 god. najmanje da bi video neki dinar od njih.I dok ceka da to prorodi sta ce da radi od cega ce da kupi djubre,hemiju,naftu,da opravi traktor.Zato i radi u nekoj firmi za 25000 din,pa zar njegova njiva ne zasluzuje subvencije.

darko1973 nemam ja nista protiv tih sto rade svaka njima cast... ja nista nisam rekao protiv nikoga, samo kazem da nismo u istoj situaciji i da subvenije trebada budu vece....neverovatno je kako pogresno tumacite stapisem ...cirkus :osmeh:

- - - - - - - - - -

nema potrebe da se izokrecu moje reci...

- - - - - - - - - -

i nigde nisam rekao da njima ne treba dati subvencije, bas naprotiv treba svima dati subvencije ali trebaju biti daleko vece nego sto nude..

druže ja se u opšte neljutim ja samo realno sagledavam stvari ali šta bi bilo kada bi se ukinule subvencije da li bi tada zemlja ostala neobrađena ? nebi, poenta svega što govorim je NA DRŽAVU SE NE TREBA OSLANJATI već use i u svoje kljuse

naravno da se na drzavu ne treba oslanjati, sa njom je daj sta das...ali sam siguran da bi bar 40 posto zemlje u mom kraju ostalo neobradjeno da nije recimo popusta na dizel d2, tj dabudem precizan, nama je najvaznija nafta,pa djubre,pa semena :)

Ljudi, mlatimo praznu slamu.Neka svako otvori domacinstvo pa uzme svooje subvencije ako moze.
Sad prilikom zakupa kad mi zakupodavac kaze da hoce deli subvencije ja mu kazem da registruje domacinstvo
i uzme ih sve sebi. Bice normalnija cena zakupa.Nek svi vide kako je lako dobit subvencije.
Inace drzava nam nista ne daje samo vraca nase pare .

Nazad
Vrh