Subvencije poljoprivredi za 2013 godinu

Par prevoznika i resena stvar sa viskom goriva :)
Хвала Богу да један бар каже право.
Појавише се одједном толики моралисти да се уплаших просто од толике савести.
Пази не одговара јефтино гориво. Неће одговарати само оном ко баш нема кеш. Мада и ти ће се снаћи.
Слажем се да је безвезе што се замлаћујемо са толиким горивом/ха, али да смо преварени то свакако нисмо. Требало је да дају то гориво много раније, као и субвенције, и за то треба правити фрку, а не за количину.

- - - - - - - - - -

koliko ja znam ta rec se koristi u skolstvu i ja sam je tu i cuo,i na mapama tog doba je ostalo Austro-Ugarsko carstvo...sta je tu uvredljivo ili neistinito..
Истине ради то Аустро-Угарско царство је било плод трулих компромиса, и трајало је свега неких 50-60 година. Главни је био цар из Беча. Неки су били само мало више равноправнији.
Било је то моћно царство, које је као и свако друго на врхунцу своје моћи запало у декаденцију, и онда још мало и пропало.

Kolega kad si ti njemu radio motor i pumpu? Torpedo nemoze potrositi u branje vise od 10 litre pa da je kukuruz rodio vagon na jutro
Po hektaru sam pacuno,potrosi toliko,tu sam uracuno bas realnu potrosnju,i dok stignem na njivu,vratim se,koju litru tamo -ovamo,nije ni vazno,vise od 80l ne treba po ha,a subvencionisu 120l,uz manju subvenciju,znaci,ili necemo kupiti onih 40l,necemo imati racun i automatski je manje subvencija,ili ce mo kupiti na nasu stetu.Mozda hoce da podstaknu potrosnju na nas racun.Motor je dobar,kako i ne bi kad sam pre 3god radio dve generalne,jednu za drugom,a pumpu sam prosle godine radio,kad sam potrosio proslogodisnje subvencionisano gorivo,kosta,cini mi se,260 evra,tako da sam regres po prilici anuliro.

Malo si se prešao,pre 3 godine je bilo 14000 + akcize za naftu,tako da je to bilo malo više,a ja ne znam što se vi iznenađujete zašto su subvencije smanjene,pa zato da bi mogli dobiti i oni kojima poljoprivreda nije primarna delatnost,tj. oni koji su već zaoposleni ,da li u državnim ili privatnim preduzećima.

Jeste, mora biti da su zbog zaposlenih sad manje subvencije. ::lose::
Manje su zato što se sad daju i korporativnom sektoru, a mož' misliti što će se osevapiti penzioneri i zaposleni. Kakve to veze ima da li je neko zaposlen ili ne? Taj zaposleni ako ima dovoljno zemlje da mu se isplati da plaća PIO, on će da registruje fiktivno gazdinstvo na nezaposlenu šurnjaju ili na sinovca-studenta...
Dve godine su bili diskriminisani isključivo oni koji su imali manje zemlje(<10 ha), pa nisu plaćali PIO jer je bila skuplja dara nego mera, bez obzira na to da li su zaposleni ili ne.
Znam više primera nezaposlenih(i to oboje nezaposleni) koji žive samo od krava, a bili su nepravedno lišeni subvencija onih nesrećnih 2010. i 2011. samo zato što su imali manje zemlje, a i krave im nisu u čistoj rasi kao da melez simentala i crvenog holštajna nije kvalitetna rasa.

Буџет је већи, али много више њих прима субвенције.
Нисам баш оптимиста код субвенција, а још мањи сам оптимиста са проширењем примаоца истих. Производња нам неће скочити ништа зато што су повећали број субвенционисаних.
Једина шанса су нам републиканци.
Мислим да је у ЕУ донето смањење субвенција за 5%.

Subvencije su podsticajna sredstva. Zar je potreban bilo kakav podsticaj nekome ko već poseduje "pola Vojvodine" i nekoliko fabrika? Država koja ima te probleme koje ima naša država trebalo bi da od većinske sirotinje pravi srednju klasu, da podstiče samozapošljavanje(između ostalog i u poljoprivredi) a ne da od postojećih malobrojnih bogataša pravi još veće bogataše koji samo gledaju kako da zakinu i državu i svoje radnike.

Ja koliko znam ovaj program ministarstva je "porodicno poljoprivredno gazdinstvo",e sad,ako me neko ubedi da je farma sa 500 i vise krava i 1000-2000hektara obradivih povrsina,porodicna,onda u redu,ili farma svinja sa 200 i vise krmaca prasilja i 2000 i vise hiljada tovljenika u turi isto porodicna,u redu,ili posedi sa 3000-4000 i vise hiljada obradivih povrsina,porodicna,moram se i ja sloziti.Oni su subvencionisani po drugim osnovama,pa malo im,sad bih jos i preko subvencija za "porodicno poljoprivredno gazdinstvo".Nije ovde problem u zaposlenom,koji pored posla obradjuje i 10ha zemlje.

A zasto posed sa 1000-2000 ha nebi mogao biti porodican? Molim nekoga da objasni. Za mene je porodicni posed sve sto covek obradjuje zajedno sa svojom porodicom. Ako covek u obradjivanje zemlje ukljuci i svoje sinove, svoju zenu, svog brata... to je porodini posed, koliko ja znam.

Буџет је већи, али много више њих прима субвенције.
Нисам баш оптимиста код субвенција, а још мањи сам оптимиста са проширењем примаоца истих. Производња нам неће скочити ништа зато што су повећали број субвенционисаних.
Једина шанса су нам републиканци.
Мислим да је у ЕУ донето смањење субвенција за 5%.

Druže-broj ha koji se subvencionišu,ne verujem da je porastao.U okviru toga se lovi u mutnom,ko koliko stigne.

A zasto posed sa 1000-2000 ha nebi mogao biti porodican? Molim nekoga da objasni.

malko je to puno i jos onaj ko tolko ima sigurno radi sam "kako ne" da svoja ledja podmece tu da ima reda to bi bilo preduzece pa taman da samo clanovi porodice(familije)tu radi
a da se ja pitam rokno bi ti ja obavezu 20% pod povrcem
i eto zelene pijace
pa stoka sitnog ili krupnog zuba tako sve jedno ili porez sto unistavas zemlju (ne koriscenje stajnjaka) od koje narod zavisi ponavljam "narod"
malo je radikalno moje svatanje ali jeb... u srbiji nece biti reda dok se ne dodje do demokratizacije palice

ako se ko uvredi zbog ovog mnogo me briga

Sve se moze kad se hoce. Moze pored te porodice da se ukljuci i nekoliko radnika to je i dalje porodicni posed ako su svi clanovi porodice zaposleni na njemu.
Pa sada ako ti pored svoje porodice zaposliš još i nekoliko radnika to nije samo polj. gazdinstvo već firma koja se bavi polj. proizvodnjom. Između poljoprivrednog gazdinstva i firme sigurno postoji velika razlika. Naravno to govorim na osnovu veličine gazdinstva od 1000,2000 ha zemlje

A zasto posed sa 1000-2000 ha nebi mogao biti porodican? Molim nekoga da objasni. Za mene je porodicni posed sve sto covek obradjuje zajedno sa svojom porodicom. Ako covek u obradjivanje zemlje ukljuci i svoje sinove, svoju zenu, svog brata... to je porodini posed, koliko ja znam.

To je firma. Barem ja verujem da bi to tako trebalo da bude. Toliko obrađuju firme sa po pedesetak zaposlenih. Neka je i porodična, ali je firma. Po meni je sve preko 100 ha preduzeće.
Čim mora u proizvodnju da se uključe i druga lica, mimo članova porodice, onda ta lica treba i zaposliti na legalan način, a onda si već preduzeće. Ovo kako većina velikih "porodičnih" gazdinstava plaća svoje sluge se pravim imenom naziva rad na crno.

Prvo,svako ko se pojavi sa sa velikim povrsinama zemlje,2000-3000 hiljade hektara i vise,pod hitno ispitati poreklo imovine,ma sve,gde je radio,sta je radio,gde je zaradio i naravno,sankcionisati.Negde sam procitao podatak da u Nemackoj samo jedan covek poseduje 990ha,a kod nas,gde je do 1989 bio maksimum 10ha,pojavljuje se neko sa posedima od vise hiljada hektara,mislim i na vlasnistvo i arendu,nemoguce je,nije normalno,postenim radom steci.

- - - - - - - - - -

Prvo,svako ko se pojavi sa sa velikim povrsinama zemlje,2000-3000 hiljade hektara i vise,pod hitno ispitati poreklo imovine,ma sve,gde je radio,sta je radio,gde je zaradio i naravno,sankcionisati.Negde sam procitao podatak da u Nemackoj samo jedan covek poseduje 990ha,a kod nas,gde je do 1989 bio maksimum 10ha,pojavljuje se neko sa posedima od vise hiljada hektara,mislim i na vlasnistvo i arendu,nemoguce je,nije normalno,postenim radom steci.
I jos sad takve posede subvencionisati.

- - - - - - - - - -

Porodicna gazdinstva imaju pravo na zaposlene koliko se ja razumem.
Da,imaju pravo na zaposlene,ali onda da se takva "porodicna gazdinstva" nazovu pravim imenom.FIRMA,RADNA ORGANIZACIJA,PREDUZECE.........

Moze,neka obradjuje ko hoce 2000-3000 ha,al nek plati porez kao u svim organizovanim zemljama i to u debelom procentu,pa ce cvrc izigravati gazde,a pre dvadeset godina nisu znali sta je traktor a kamoli poljoprivredna proizvodnja...

Nazad
Vrh