Subvencije poljoprivredi za 2013 godinu

На основу члана 7. Закона о буџету Републике Србије за 2013. годину („Службени гласник РС”, брoj 114/12) и члана 42. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05-исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 –УС и 72/12),

Влада доноси

УРЕДБУ
О УСЛОВИМА И НАЧИНУ ПОДСТИЦАЊА ПРОИЗВОДЊЕ И ПРОДАЈЕ ТРАКТОРА И ПРИКЉУЧНИХ МАШИНА ЗА ТРАКТОРЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ

Члан 1.
Овом уредбом уређују се услови и начин подстицања производње и продаје нових трактора и нових прикључних машина за тракторе (у даљем тексту: прикључних машина) произведених у Републици Србији у 2013. години.

Члан 2.
Директни корисници подстицаја у смислу ове уредбе су произвођачи трактора и/или прикључних машина у Републици Србији, а индиректни корисници су крајњи купци.
Члан 3.
Средства за намене из члана 1. ове уредбе у износу 300.000.000,00 динара обезбеђена су Законом о буџету Републике Србије за 2013. годину („Службени гласник РС”, број 114/12), члан 7, Раздео 16 - Министарство финансија и привреде, функција 410 - Општи економски и комерцијални послови и послови по питању рада, економска класификација 451- Субвенције јавним нефинансијским предузећима и организацијама.
Расподела средстава из става 1. овог члана вршиће се авансним плаћањем произвођачима трактора и/или прикључних машина у Републици Србији у ратама, сразмерно динамици производње и продаје нових трактора и/или прикључних машина.

Члан 4.
Подстицање производње и продаје производа из члана 1. ове уредбе спроводи се умањењем малопродајне цене код произвођача без пореза на додату вредност (у даљем тексту: ПДВ) за:

1. 25%, за тракторе јачине до 40kW;
2) 20% за прикључне машине и то:
(1) пнеуматске сејалице за окопавине (соја, сунцокрет, кукуруз и шећерна репа);
(2) једноредни и дворедни берачи кукуруза;
(3) цистерне за осоку и наводњавање запремине 2,4 и 3,2 m[SUP]3[/SUP];
(4) једноосовинске приколице носивости 3, 3,5 и 4t;
(5) растурачи ђубрива носивости 4t;
(6) сејалице за сетву стрних жита ширине радног захвата 2 и 3m;

1. 21%, за тракторе јачине преко 40kW.

У случају да се производи из члана 1. ове уредбе продају преко овлашћених дистрибутера, односно дилерске мреже, цена не може бити већа од цене из става 1. овог члана.
Подстицање производње и продаје се спроводи за тракторе и/или прикључне машине продате у 2013. години.
Члан 5.
Министар надлежан за послове финансија и привреде ближе прописује начин подстицања производње и продаје трактора и/или прикључних машина предвиђених овом уредбом.
Члан 6.
Право куповине нових трактора и/или прикључних машина у складу са овом уредбом имају лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава у складу са Законом о пољопривреди и руралном развоју („Службени гласник РС”, бр. 41/09 и 10/13 - др. закон).
При првој регистрацији трактора и/или прикључних машина у складу са Законом о безбедности саобраћаја на путевима („Службени гласник РС”, бр. 41/09, 53/10 и 101/11), у саобраћајну дозволу уноси се клаузула о забрани отуђења у року од три године од дана регистрације.
За прикључне машине које се према Закону о безбедности саобраћаја на путевима („Службени гласник РС”, бр. 41/09, 53/10 и 101/11) не региструју, купац је дужан да достави изјаву да прикључну машину неће отуђити у року од три године од дана куповине.

Члан 7.
Подстицање производње и продаје нових трактора и/или прикључних машина примењиваће се до утрошка средстава из члана 3. ове уредбе, а најкасније до 31. децембра 2013. године.
Директни корисници средстава из члана 3. ове уредбе дужни су да сагласно члану 9. став 4. Закона о буџетском систему („Службени гласник РС”, бр. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11 и 93/12) отворе посебан наменски рачун код Управе за трезор.

Члан 8.
Министарство надлежно за послове финансија и привреде полугодишње ће извештавати Владу о коришћењу средстава у складу са овом уредбом.
Надзор над спровођењем ове уредбе у делу који се односи на подстицање производње и продаје из члана 4. ове уредбе врши министарство надлежно за финансије и привреду, у делу који се односи на обрачун и наплату ПДВ - Пореска управа, а у делу који се односи на забрану располагања - министарство надлежно за унутрашње послове.

Члан 9.
Исплата прве авансне рате по овој уредби условљена је правдањем утрошка средстава исплаћених у 2012. години.
Неутрошена средства из става 1. овог члана могу да се користе у 2013. години за намене за које су та средства пренета у 2012. години.

Члан 10.
Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

05 Број:
У Београду, 12. фебруара 2013. године

В Л А Д А

za rasturivace djubriva samo 4t nosivosti ... svasta. verovatno gosp. Kole kupuje 50 kom pa da mu se izadje u susret !

Poslednja izmena:
za rasturivace djubriva samo 4t nosivosti ... svasta. verovatno gosp. Kole kupuje 50 kom pa da mu se izadje u susret !
Pa zakon o subvencijama i nije pisan za mene i tebe već za one... Mi ostali najverovatnije, moći ćemo da ostvarimo popust od 5% na kupovinu ručnih prskalica, ručnih grablji, ašova, motika... Zaista tu nevidim razloga da zbog toga nebudemo zadovoljni.

meni nisu stigli

- - - - - - - - - -

Pa zakon o subvencijama i nije pisan za mene i tebe već za one... Mi ostali najverovatnije, moći ćemo da ostvarimo popust od 5% na kupovinu ručnih prskalica, ručnih grablji, ašova, motika... Zaista tu nevidim razloga da zbog toga nebudemo zadovoljni.

postovani danijel zaboravili ste a ja cu dodati tu idu i rukavice gumene jer sa njima cuvamo ruke znaci mozemo duze brati papriku a da nas ruke ne zabole (kod tih velikih nazovi gazda) i cizme gumene 2 para godisnje i gas maske kad se bude prskalo sa ledjnim prskalicama (kako je krenulo bice tu monsanto biljaka kojekakvih) i naocare pvc komada 1 na godinu da se sacuva budzet

To je verovatno za rasturivače stajnjaka a ne veštačkog djubriva.
Tako je pre koju godinu bilo 40%povracaja za objekte za smestaj poljoprivrednih proizvoda pa kad im je stiglo 100 prijava na konkurs za 7 dana-Hop,dopuna uredbe umesto objekat,silosi za smestaj poljo.proizvoda i naravno svih onih 100 sto su mislili da naprave podni magacin :sjasi:

Ministarstvo je 5. ruka?
Nerazumem...
Ako neko zna povodom toga,onda su to oni,a ne Djura,Paja,Saja...

Sto mrzim glupe odgovore tipa( sto neokrenes ovaj ili onaj broj covek da je hteo da okrece nebi potrazio informaciju na forumu zato forum i postoji ) a prva ruka je neko ko radi u ministarstvu i koje bio clan foruma kao gospodin Radivoj nadlacki a ne neko koga nazoves preko telefona pa nezna ni on ( pa pocne da ti objasnjava kako sve pise u uredbi , sto i mi sami znamo ...itd) da nesirim pricu i da neulazimo u :off_topic:

Ljudi jel neko od vas uopšte pročitao ko daje novce? Kome daje novce? I koja je svrha tog novca?
Novce obezbeđuje ministarstvo finansija.
Novac se daje domaćim proizvođačima.
Poenta je pokrenuti domaću proizvodnju.
Šta lupate o uredbama i subvencijama. Sama cena će biti umanjena za taj procenat.Bilo je to i ranije.
Ovde neki jedva čekaju da se ispljuju a verujem da ni sami sebi nisu jasni.
Koleta ne interesuju domaći proizvodi preferira čovek Amazon.
Agromehanika još nije domaća firma zato nema prskalica.
I ja sam voćar pa mi treba mali traktor ,mala prikolica. Šta bi ti još hteo a da je domaće proizvodnje.(samo bez sitničarenja)
I jedna bitna stavka po meni KOME JE NAMENJENO.
Nabrojte tajkune koji koriste prikolice i rasturače stajnjaka do 4 tone a voze 539 i r65!!!!

SVAKA ČAST VLADI REPUBLIKE SRBIJE NA OVOM POTEZU.
Pre nego što počnete pljujete i ovako jadne i grčevite poteze razmislite o čemu pišete.
A kada ministarstvo poljoprivrede izađe sa uredbom onda komentarišite kome se namešta posao.

Nazad
Vrh