Subvencije poljoprivredi za 2013 godinu

Ljudi jel moze meni jedan odgovor da ne listam celu temu(beba samo sto mi se ne probudi).Imam vec stalan posao a imam 1h zemlje ako registrujem poljoprivredno gazdinstvo kakve su mi obaveze prema drzavi?Unapred hvala na odgovoru i pozdrav svima

Vise ide drzavi nego sto ces od nje dobiti.

Vise ide drzavi nego sto ces od nje dobiti.

Nije daleko od toga. Da bi pravo na tih 6000 dinara koliko sleduje za hektar stekao moraš poljoprivredno registrovati gazdinstvo, a za to je potrebno izvod iz katastra za taj hektar izvaditi i priložiti. To zadovoljstvo košta, ako se dobro sećam, nekih 1600 dinara. To caluješ odmah, a subvenciju ćeš dobiti u vreme ono kada jednog lepog dana isplaćivali budu.

Ko misli da su subvencije-novcani podsicaji u poljoprivredi bilo po kom osnovu socijalna davanja nije upravu. Novcani podssticaji se mogu ostvariti po pravilniku istina da ih dobiju poljoprivrednici ali je krajnji cilj svake normalne drzave da krejnji potrosac ustvari dobije sto jeftiniji taj kilogram ili litar hrane.

Ko misli da su subvencije-novcani podsicaji u poljoprivredi bilo po kom osnovu socijalna davanja nije upravu. Novcani podssticaji se mogu ostvariti po pravilniku istina da ih dobiju poljoprivrednici ali je krajnji cilj svake normalne drzave da krejnji potrosac ustvari dobije sto jeftiniji taj kilogram ili litar hrane.

Dakle posredno preko proizvođača socijala za krajnjeg potrošača. To i ja kažem i to subvencije jesu po definiciji i to je fakt ali ja stičem utisak da u praksi to funkcioniše drugačije. To je u praksi zajedno sa subvencijama u korporativnoj industriji i poreskim olakšicama postalo oružje ekonomskog globalnog rata, e sad defanzivno ili ofanzivno zavisi od toga da li ih daju zemlje u razvoju ili one najrazvijenije.

subvencije su zlo..gledano dugorocno..drzava u stvari njima vezuje poljoprivrednike,docice u situaciju da nista ne mogu uraditi dok im drzava ne uplati tu crkavicu,a to nikako nije dobro jer govori o ekonomskoj nemoci poljoprivrednog proizvodjaca,a kazu da je covek slobodan onoliko koliko je ekonomski ne zavistan..kao i drzava.

subvencije su zlo..gledano dugorocno..drzava u stvari njima vezuje poljoprivrednike,docice u situaciju da nista ne mogu uraditi dok im drzava ne uplati tu crkavicu,a to nikako nije dobro jer govori o ekonomskoj nemoci poljoprivrednog proizvodjaca,a kazu da je covek slobodan onoliko koliko je ekonomski ne zavistan..kao i drzava.

Apsolutno točno. Pogledajte u susjedstvo, u Hrvatsku...dali nam poticaje, onda nam zbog tih istih poticaja uvjetovali ulazak u pdv, kad smo ušli u pdv poticaje smanjili, pala cijena naših proizvoda...davanja državi ostala...dugovi se nakupili a država dugove ne oprašta...sad nitko, tko je išta dužan državi, nema pravo na poticaj...a i oni koji imaju pravo, čekaju taj poticaj kao ozebli sunca jer nemaju vlastitih sredstava da samostalno krenu u novi proizvodni ciklus. zaključak donesite sami.

Moj deda je znao reći "Di ćeš ti od slepca oči (dobiti)" , mislim na državu odkud njoj sad para da finansira poljoprivredu . Tek će sad da počne otimačina , kod nas počeli da kažnjavaju za sve i svašta lepo da nemaš prava ni na ulicu da izaćeš .

Najgore sto u ovoj drzavi niko nista nemoze da ti garantuje,nemas zagrantovanu cenu proizvoda, nemozes ni da plasras svoj proizvod a da nedodje neki prekupac da te ucenjuje sa cenom i kada na kraju sve saberes vise zaradi onaj sto je preprodao taj tvoj proizvod nego sto si se ti sam mucio.Najbolje bi bilo kada bi imao vec sada zagarantovanu cenu psenice, soje, kukuruza, otkup stoke i da ne moras da bijes glavu da li ces uspeti da budes na nuli i da li ces nesto zaraditi.Nikom onda nebi trebale subvencije

Najgore sto u ovoj drzavi niko nista nemoze da ti garantuje,nemas zagrantovanu cenu proizvoda, nemozes ni da plasras svoj proizvod a da nedodje neki prekupac da te ucenjuje sa cenom i kada na kraju sve saberes vise zaradi onaj sto je preprodao taj tvoj proizvod nego sto si se ti sam mucio.Najbolje bi bilo kada bi imao vec sada zagarantovanu cenu psenice, soje, kukuruza, otkup stoke i da ne moras da bijes glavu da li ces uspeti da budes na nuli i da li ces nesto zaraditi.Nikom onda nebi trebale subvencije
tacno tako,neka mi garantuju cenu kukuruza,psenice,a ja cu sam da si napravim matematiku dal mi se isplati.

Drzava uopste ne bi trebala da se mesa u trgovinu,za to treba da se pobrine trziste.Drzava samo treba da zastiti svoje trziste,podsticajima i carinama da bi bili konkurentni u svetu. Sta ce drzava da odredi cenu 40 dinara za psenicu ko to da plati,znaci treba drzava da otkupljuje i trguje.Ovako dobijamo da se drzava mesa i direktno utice da se ostvaruju interesi pojedinaca tzv. tajkuna.Cilj subvencija jeste da se dobije jeftinija hrana,ali i da se pomogne prodaja.Nase meso posto je skupo cemo bacati,posto su stranci doplatili njihovim proizvodjacima da obore cenu i sve prodaju,a ne kao kod nas da propada i da se eventualno baca.Pa mleko u prahu,pa jaja itd.to su prave mere,a ne da se pomogne jedna grana,kao sad recimo ratarstvo,a ostali nek se jebu kako znaju.Hrana je i meso i mleko i jaja i hleb.Podstice se ratarstvo,a unistava se stocarstvo,realno kukuruz ce biti koriscen uglavnom za izvoz,a trgovci ce biti oslobodjeni konkurencije stocara,videcemo onda da li ce biti subvencija i koliko ce one vredeti.
Mi sve ovo i zasluzujemo zato sto smo dozvolili da se ovo desava i kad smo se doveli u situaciju da kupimo mrve sa poda da bi preziveli.postali smo narod bez ponosa,svi se nekom ulizuju kao"nece da se zameraju", a u stvari svi se nadamo nekoj milostinji,pa da se ne zamerimo onima koji je daju.

Za nas je jedino resenje,sto je rekao pokojni Karadjordje "Svaki svoga ubijte subasu,zene djecu u zbegove krijte" Mi smo zemlja bez slobode,vecina nas je u kucnom pritvoru,posto nema mogucnosti ni novca da mrdne,otezavajuca okolnost je i sto moramo sami sebi da zaradimo za hranu,dok u zatvoru to kolege na vlasti obezbede.

Dali je nekome stigla dokumentacija za obnovu gazdinstava , šta se čeka rok za prijavu je 31.03. pa kada onda planiraju da isplate subvencije za 2013 god.a obećal su da će nam novac biti isplaćen do početka setve kako bi nam sredstva bila dostupna kada su nam najpotrebnija?::novac::Ili će opet biti da ćemo brojati u Maju da nam se nađe kad odemo u Novi Sad na sajam da imamo za kartu i pljeskavicu :sjasi:

@xale Prvi deo teksta je u duhu neoliberalizma , koji kako je pokazala svetska ek. kriza nije nikad ni postojao u stvarnosti , vec su to bile price za nerazvijena trzista da bi se lakse ovladalo istim.
Na prvi znak krize drzave koje su bile najveci zagovornici slobodnog trzista su listom upumpale milijarde i milijarde evra i dolara u svoje posrnule banke i proizvodne gigante.Demantujuci tako same sebe i svoju pricu o trzisnom poslovanju.
Drzava (ako je iole ozbiljna) treba itekako da stoji iza svoje privrede , a poljoprivrede posebno jer se zna da je to strateska grana.Da je u poljoprivredi veliki novac samo sto je spor obrt .
E to su shvatila drustva iz drugog dela tvog posta , pa doplacuju svojim proizvodjacima.

Jake drzave doplacuju svojim proizvodjacima da proizvode,taj proizvod,jeftin,izvoze na inostrano trziste,izmedju ostalih i na nase,uz svesrdnu pomoc nasih politicara i uvoznika i po pravilu je jeftiniji nego nas,domaci,proizvod,uzgred,ne mareci mnogo za kvalitet.Samo,to ce tako da potraje dok ne uniste nasu proizvodnju,posle toga ce mo da imamo isto ne mnogo kvalitetan proizvod iz uvoza,ali dosta skup,ali nece mo imati alternativu jer nece mo imati proizvodnju.Valda mi hocemo tako.

Kada pogledam kakvih sve ljudi ima (ne mislim na vas) i ne potresam se oko uvoza ovog krsa od hrane.
Za potrebe moje i mojih ukucana cu uvek imati zdrave hrane, a takodje i za prodaju iste.
To sto ce unistiti nasu proizvodnju, koliko vidim ne potresa mnogo nase ljude.
Vazno je samo dali je stigla neka uredba, dali je ispacen prvi deo za naftu, dali je ovo, ono,,,,
Svi gledaju svoje d,,e, a niko nece da stavi prst na celo i zapita se sta nam to ove zemlje iz okruzenja serviraju.
Unistavaju nas sa svih strana, na zalost uz nasu pomoc.

Vazno je samo dali je stigla neka uredba, dali je ispacen prvi deo za naftu, dali je ovo, ono,,,,
Svi gledaju svoje d,,e, a niko nece da stavi prst na celo i zapita se sta nam to ove zemlje iz okruzenja serviraju.
Unistavaju nas sa svih strana, na zalost uz nasu pomoc.

Pre biodizela je bilo svima isto,sad se ratarima malo popravila situacija zbog toga sto se dosta kukuruza trosi za to.Inace bi i oni bili u g.... kao i svi ostali bez obzira na subvencije,cak bi mozda bili u najvecim.Imamo Rusko trziste za izvoz stoke,i dosta olaksica,a poklapaju nas drugi sa cenom.Za to bi trebalo dati subvencije.Ali ovako je uradjeno da nekoliko uvoznika pokupi zaradu koju bi imali par hiljada tovljaca,(kad su dzabe kupuju domace,a kad dodje vreme da se nesto zaradi onda uleti uvoz,ali uvoze tek kad drasticno skoci cena tako za par dana uzmu sve od cega bi pola Srbije zivelo).Tako je i u izvozu kukuruza.Daju subvencije da se obori cena da sto jeftinije kupe ovi sto izvoze.
Sad nek mi neko objasni razvojnu strategiju subvencionisanja na ovaj nacin i koga "razvijamo" Da se pojeftini sirovina koju izvozimo.Postignut je jos jedan cilj,krivicu za skupu hranu su prebacili na nezajazljive seljake kojima drzava DAJE pare,a posto je na selu najvise ratara vecini su zacepljena usta,u tom cilju je i ukidanje obaveznog PIO.
Ja naravno koristim koliko mogu ove olaksice,(uglavnom za mehanizaciju,posto se ratarstvom skoro uopste ne bavim),kao i vecina ovde iz razloga sto mi niko nece reci hvala ako nista ne uzmem.Ali mislim da na ovaj nacin kako se radi ne resava se bas nista.Vreme prolazi ,narod propada,a mi se i izmedju sebe raspravljamo ko je koliko dobio,kao da su neke opasne pare u pitanju.Dva usrana dzaka djubriva po hektaru.
.

Nema tih subvencija koje mogu ispraviti greske koje su napravljene od 2000-te godine, lopovskim privatizacijama i upropascavanjem preradnih kapaciteta.
Ovo sad je samo zamazivanje ociju , i sistem seci uvo - krpi d.pe i na kraju ni uveta ni d...ta.

Ljudi sve zaboravim da pitam sta bi sa onih 500kg kukuruza po grlu sto nam obecase jesenas?:haha:

Obnova gazdinstva će trajati tokom marta meseca ( poslaće koverte ), treba opet da upišemo sve po kulturi ( kukuruz,soja,.....) . Tokom maja ili juna dobijamo 6000 din i 50 l / ha umanjeno za neku sumu i + na jesen 50 l / ha. Refakcije neće biti .

Nazad
Vrh