Subvencije poljoprivredi za 2013 godinu

Nije dzabe kole sedeo pored ministra,a ministar sta je god kole rekao mrda glavom kao konj i podrzava ga...Nema buducnosti malom seljaku,srednjem seljaku,parola nase dRzave,ako je ima uopste zato sto radi ko sta hoce ne zna se ni ko pije ni ko placa"velika riba ce malu pojesti" ...

Ma kakvi bre protesti kad tim vođama dosadašnjih protesta ovo upravo i odgovara.Mala i srednja poljoprivredna gazdinstva svakom novom uredbom i evo zakonom gube korak u kolu poljoprivrede.Dobro znate šta nas čeka svakim korakom kojim zaostanemo.

U pravu ste kolege prava svrha protesta je i bila pomoci ugrozenima ali to niste bili vi.Vi ste i ranije obradjivali zemlju manje vise uspesno ali vase vodje su bili duzni koju uslugu velikima.Nisam bio zagovornik protesta ni onda ni sada samo bi se cinila usluga mocnima.Jednom sam napisao ovo je zemlja Srbija i ovde nije kao u drugim zemljama i nemojte njih uzimati za primer,svasta sam iskusio u zivotu i pristalica sam borbe ali drugacije organizovane.

Mala su tu da blokiraju puteve kad treba ,jer su lukavo iskorisceni od ovih sa velikim posedima,a nikad sebi nesto nisu doprineli da bude bolje.A,da,tu su i da pune budzet,svojom potrosnjom,ma kakva ona bila,iz kog ce se isplacivati veliki,ipak je u rukama sitnog seljaka blizu 4000000ha zemlje.Zamislite samo koliko ta povrsina zemlje "pojede"para,i koliko od tih para zavrsi u budzetu drzave,a znamo gde odu,u ruke onog sitnog seljaka koji je punio budzet sigurno NE.

Подстицаји из става 1. овог члана остварују се за пријављене и засејане,
односно засађене површине под одговарајућом културом до највише 100 ha и
то само за обрадиво пољопривредно земљиште.

Mozda bude neke pravde ukoliko u uredbi pise da se recimo za odgovarajucu kulturu za 2013. godinu podrazumeva samo psenica, pa za 2014. samo kukuruz... i tako u krug, a do 100ha mogu svi da dobiju podsticaj od 6.000 din?
Ali odakle se pojavi ova recenica tek na zasedanju vlade :) :) ccc....

STRAŠNO! Prvo su prodali zemlju arapima. Sada unapređuju tajkune da budu još bogatiji. Prema arapima se vrlo domaćinski ponašaju. A što se tiče, prosečnog, Srpskog seljaka neverujem da će moći da preživi više od 2 do 3 godine. Ovo mi miriše na propast sela i Srpskog seljaka. Mala i srednja poljoprivredna gazdinstva će biti uništena i pre nego što iko može i da predpostavi, to je sigurno 100%

Citam komentare i niko se ne zali na visinu subvencije,svima smeta sto ce dobiti kostic i matijevic. U fazonu necu meni da bude bolje, lepse je ako komsiji bude gore.Svako ko valjano radi zemlju treba da dobije subvenciju, a on radi dobro, licno gledamnjive njegove.
S druge strane nema samo kole preko 100ha, ima gazda sto su teskim radom dosli do kapitala, zasto njima ne dati subv?

увек се онај који има мање жали на онога који има више, нико не гледа како свој иметак да увећа, где би могао код себе да уштеди, где да притрпи зарад неког бољитка, добитка, не гледа се како производњу унапредити, већ је најлакше за своје неуспехе кривити друге, а бити задовољан са оним што имаш и са тим домаћински располагати и гледати свој посао и своју породицу, а не у туђе авлије и шта други имају и истраживати на који је начин неко од њих стекао нешто, је очигледно постала научна фантастика и незамислив напор, јер погледати реално у себе и своје резултате и прихватити одговорност за свој рад је ипак за неке незамислива ствар

Citam komentare i niko se ne zali na visinu subvencije,svima smeta sto ce dobiti kostic i matijevic. U fazonu necu meni da bude bolje, lepse je ako komsiji bude gore.Svako ko valjano radi zemlju treba da dobije subvenciju, a on radi dobro, licno gledamnjive njegove.
S druge strane nema samo kole preko 100ha, ima gazda sto su teskim radom dosli do kapitala, zasto njima ne dati subv?

Prvo subvencije bi bile sigurno veće da kostić i ekipa nisu dobili pravo na subvencije.I nije to nikakav fazon nego borba za opstanak,videće se za par godina ako ovako nastave,koliko malih gazdinstava će da propadne i nestane,
drugo i da je meni država obezbedila takav vid bogaćenja ,moje njive bi bile lepše 10 puta od njegovih,(njihovih)

I ja sam prvi za to da se daju subvencije onom ko valjano radi zemlju ,ali da je do nje došao na pošten način,a to se vrlo lako da ispitati.

Skoro je neko izasao sa analizom da je hektar zemlje u privatizaciji kostao od 200-500 eura. Pa sad vidite da li im treba davati subvencije. Ne da im ne treba dati, vec treba izvrsiti i reviziju privatizacije.

Prvo subvencije bi bile sigurno veće da kostić i ekipa nisu dobili pravo na subvencije.I nije to nikakav fazon nego borba za opstanak,videće se za par godina ako ovako nastave,koliko malih gazdinstava će da propadne i nestane,
drugo i da je meni država obezbedila takav vid bogaćenja ,moje njive bi bile lepše 10 puta od njegovih,(njihovih)

I ja sam prvi za to da se daju subvencije onom ko valjano radi zemlju ,ali da je do nje došao na pošten način,a to se vrlo lako da ispitati.

Razumem ja tebe, al ti moras shvatiti da nije minstarstvo poljoprivrede socijalna ustanova pa da izigrava robina huda i uzima od bogatih da da siromasnima.Ako je neko dosao do kapitala na sumnjiv način, onda je to na pravosudnim organima da rese.Ako neko ima saznanja o sumnjivom sticanju kapitala onda je promasio vreme 10 godina a i mesto gde to da iznese.Postoji MUP, tužilac koji time treba da se bavi,pa terajte pravdu kod njih , nemam nista protiv.Daj bože da se nešto iskopa, dokaže.Ovo, rekla kazala, je babska kuknjava.

Samo citam "STRASNO,Nikad gore " itd, a nismo dobli nista manje nego prosle godine ( za sta se protestovalo traktorima da podsetim), samo je proširen broj korisnika subvencija.( medju kojima ima dosta poštenih i vrednih ljudi).Dobili smo zakonom definisan minimum subvencija što daje neku sigurnost za narednih nekoliko godina.Možda najvažnije, dobili smo odluku 04.02.2013. a ne kao do sada maja il juna meseca.

Deprimirajuća je ova kuknjava što se ovde može pročitati.

- - - - - - - - - -

Skoro je neko izasao sa analizom da je hektar zemlje u privatizaciji kostao od 200-500 eura. Pa sad vidite da li im treba davati subvencije. Ne da im ne treba dati, vec treba izvrsiti i reviziju privatizacije.

Većina članova ovog foruma je kupovala oko 2000-2005 god i jutro za 500 eura, po koje doduše, onda ispadne da niko ne treba da dobije subvenciju.

а највећа је трагедија што кукумавче млади људи до 35год, место да своју енергију употребе корисно сад кад је имају на 100 могућности и 100 начина, они ко неке малодушне бабе да те Бог сачува

"Svako ko vakljano radi treba da dobije subvencije... " kova77. Onda bih svako ko zavrsi nekakvu skolu,a da ne spominjem VSS, trebao da dobije posao! Kako neko moze dobijati po dva "arsina" a neko po jednom ili (ako nema ni stopu zemlje a skolovan i ceka posao) ni jednom? Ne mogu vise da slusam na TV kako su poljoprivrednici dobili ovo pa dobili ono... kao da u ovoj Srbiji nema drugog zanimanja i kao da samo poljoprivrednici dobijaju! Zato je trebalo da se definise ko je poljoprivrednik a ko je drugog zanimanja, pa pomoci ponajvise one cije je poljoprivreda osnovno zanimanje pa tek onda ostale. Ostali su vec privilegovani na mnogo nacina, a ako zele subvencije a ne radna mesta neka ih (radna mesta) prepuste onima sto ih jedva cekaju.

Vujadine, razumem šta vas muči, i ima istine u vašim tvrdnjama, ali morate razumeti da subvencija nije mera za peglanje imovinskih razlika medju domacim proizvodjacima, već je to mera kojom se održava konkurentnost domaće poljoprivredne proizvodnje u odnosu na zemlje poput ukrajine, rusije, argentinte i brazila koje su nam konkurenti niskom cenom njihovih prizvoda.( verujem da je subvencija u takvoj formi i osmišljena u evropskoj uniji.)Iz toga proizilazi da svako ko se bavi poljoprivrednom proizvodnjom ima pravo na podsticaj.E sad ko ima pravo da se bavi poljoprivredom kod nas ? Odgovor je svako.Razlog zašto se poljoprivredom bavi svako kod nas, su nenormalni odnosi u društvu:primer: Ja sam lekar po struci i zanimanju, u vreme setve ja platim kolegi smenu vikendom da odradi umesto mene , da ja odem da posejem.Skuplje mi da nadjem zglavnog traktoristu za tih 12h posla.Dok su takvi odnosi u društvu biće hobi poljoprivrednika itd.Da se razumemo ja sam se poljoprivredom bavio mnogo pre subvencija i nastaviću i ako njih ne bude.Ovo vam govorim zbog toga što hoću da razumete da su besparica i toliko poremeceni odnosi u društvu doveli do ove situacije. Ukidanje subvencija možda predstavlja neku vrstu satisfakcije ljudima poput Vas koji se osećaju ugroženo od strane hobi poljoprivrednika, ali to nije trajno rešenje problema. Verujem da će se rešenje samo ukazati vremenom , gde hobi poljoprivrednici u tržišnoj utakmici ne mogu da konkurišu da kažem profesionalcima.Isto kao što mali ne mogu da konkurišu velikima u tržišnoj utakmici.
Na vama je da nas sa scene izgurate, a to nećete postići jadikovanjem na forumu, već intenziviranjem priozvodnje kojoj mi tzv hobi paori ne možemo da konkurišemo.
Ono što mi se ne dopada u vašem postu je termin "Dobiti posao". Iako je to tako u velikom broju slučajeva , ipak postoje izuzeci koji su se za taj posao izborili, odnosno školovali.
I još nešto ,ne dopada mi seVujadine što se niste nadovezali na diskusiju koja je započeta, o nepravednosti donetog zakona prema malima i velikima, u vezi koje sam se oglasio, već ste krenuli naokolo pa u rebra, kao neki spretan advokat. Možda ste pogrešili profesiju:haha:

а највећа је трагедија што кукумавче млади људи до 35год, место да своју енергију употребе корисно сад кад је имају на 100 могућности и 100 начина, они ко неке малодушне бабе да те Бог сачува
Zbog čega nisi naveo nekoliko načina i nekoliko mogućnosti na koje bih ti mladi ljudi mogli da potroše svoju energiju i dođu do novca da sebi i svojoj porodici obezbede pristojan život.

Nazad
Vrh