Subvencije poljoprivredi za 2013 godinu

Molio bih kolege koje placaju arendu 370 do 400e ili vise, po ha u zakup da nam ovde na forumu u kratko objasne kako to pokrivaju prinosima,od oranja,osnovnog djubrenja do setve itd???Eto proste racunice u par reci...

Pokvario im se digitron.

Kakvi da menja Cika Jovo.
Zbog subvencija ce se ratovi voditi. ::spreman na sve::
Svašta je moguće. Država,svojom politikom stvara bogataše a sve više sirotinje. Mala i srednja poljoprivredna gazdinstva neće još dugo moći da opstanu u igri sa velikim, domaćim i stranim, gazdinstvima. Sva ova povećanja, subvencionisanog zemljišta, više su namenjena arapima i onima koji još treba da dođu u Srbiju a najmanje Srpskom seljaku.

- - - - - - - - - -

Pokvario im se digitron.
Ma nije bitno koliko imaš zarade već koliko zemlje obrađuješ (čisto zbog komšiluka)

Nebi me cudilo da arapi dobiju duplo vece subvencije i jos 10 hiljada evra po zaposlenom radniku,sve je kod nas moguce.

Pokvario im se digitron.
Nije se pokvario ni malo,za nas kraj je ta cena,ako se puno neckam i razmisljam zemlja ode.A konkretno otprilike na pola zemlje koju radim u zakup nemam subvencije jer vlasnici uzimaju za sebe i ako mi neodgovara uvek ima ko hoce da kupi.A matematike ima,kolko toliko ali ima.

Na bih se bas slozio sa tobom Danijele, ali dobro.
Kako ti kazes.
U čemu se nebih složio samnom. Da je samo u pitanju domaći tajkun taj je i onako radio zemlje koliko je hteo i dobijao subvencije na tu zemlju. Sada su u pitanju puno, puno veći igrači kojima treba stvoriti dobar ambijent da bih dosli i ulagali u Srbiji. Samo, problem je u tome što ti strani ulagači nisu naivni. Znači on kada dođe da ulaze oće da ima korist, da pokupuje resurse te zemlje, da ima jeftinu radnu snagu...

Male su tu jos kolicine zemlje u igri kod ti o kojima pises.
Hocu da ti kazem da se ni ovi nasi ne sniraju bas na ledjima, nadju oni i onu jedinu rupicu u zakonu.

Dali je fer da ovako ostane da se dodeljuje ili napravi neki red i kontrola?
To ne odgovara ni ovim manjim.
Nego teraj pa ko koga prevari.

Nije se pokvario ni malo,za nas kraj je ta cena,ako se puno neckam i razmisljam zemlja ode.A konkretno otprilike na pola zemlje koju radim u zakup nemam subvencije jer vlasnici uzimaju za sebe i ako mi neodgovara uvek ima ko hoce da kupi.A matematike ima,kolko toliko ali ima.

Ako se nije pokvario izračunaj pa ako hoćeš napiši

@Kukulele

Ja koji ne primam sub, a radim moju i pod zakup, da kojim slucajem se neko natera da mi uzme parcelu
ispred kuce, bio bih prinudjen da sam podignem kiriju (arendu) tom gazdi.
A koliko cu zaraditi to je na dugom mestu.
Jednostavno ne smem da izgubim pored kuce.
Verovatno je tako stanje i kod drugih.

Da bi sezonu 2013 odradio potrebno mi je oko 70000 din po jutru sa zakupom i svim ostalim troskovima,znaci prosek neki,a kako ce da se zavrsi necu da prognoziram,jer to neradim,dam sve od sebe pa kako bude na kraju.
U 2012 opet neki prosek koliko sam dobijao po jutru je oko 100000 din(kuk.suncokret i zito)-troskovi proizvodnje stim sto su troskovi bili manji(jeftinije seme i zakup).
Ove godine ako bi mi opet neki prosek bio oko 100000din-70000troskovi ja bi bio zadovoljan sa tom zaradom od 30000 po jutru.
Da napomenem da je sva mehanizacija moja,usluge ne placam ni dinar,a takodje ih jako malo i radim.

Ne mogu da razumem da neko radi bez obzira da li će zaraditi ili ne.Nešto tu debelo ne štima ali kod nas je sve moguće čak i kvočka da prdne.

Sto se mene tice
nema tu sta da stima-nestima
Ta zemlja oko kuce se mora raditi i tacka.
Ne mozes da dozvolis da se neko uvuce pored paarcela koje su mi na jedan minut od kuce.
Mada ne mogu da kaze da su neke cene zakupa.
Kod nas je to skromnije, a i zemlja mrsavija.

Subvencije na te zemlje uzima gazda, neki su ustupili sub nekom desetom. To mene ne interesuje
jer ne uzimam ni na moju zemlju.

A reci mi koji poso u poljoprivredi ne nosi veliki rizik,normalno da radim da bi zaradio a koliko cu da zaradim to ne zavisi mnogo od mene.Visoka je to cena zakupa nisam ja malouman pa da neznam,ali je mnogo bolje nego da idem kod nekog da radim za 20000din mesecno i godisnje zaradim 2000e.
Neznam u sta kukulele pokusavas da me ubedis:sta:

A reci mi koji poso u poljoprivredi ne nosi veliki rizik,normalno da radim da bi zaradio a koliko cu da zaradim to ne zavisi mnogo od mene.Visoka je to cena zakupa nisam ja malouman pa da neznam,ali je mnogo bolje nego da idem kod nekog da radim za 20000din mesecno i godisnje zaradim 2000e.
Neznam u sta kukulele pokusavas da me ubedis:sta:
bas tako,mala plata,deca i zena traze,znaci bolje da radim moju zemlju posto vec imam masine i da ispostujem sve agrotehnicke mere nego da idem i da dopunski radim za 100din po satu,

Ja placam arendu 450 eura za 1ha, ali sadim papriku pa se zato i splati, jer tako je kod nas. Komasacije nije bilo, pa su njive malih povrsina. E sad ako hocu da sadim na povrsini od jednog hektara u mestu moram platiti tu cifru jer ih slabo ima. Ali placati arendu od 400 eura da bi sadio psenicu ili kukuruz, mislim da je itekako PREVISE, i stvarno neznam kako se mozes uklopiti, osim ako ne zakidas na djubrenje i prskanje. Moj drug je prosle godine imao 8ha psenice, ove je posadio oko 13ha i veci deo zemlje mu je pod arendom koju placa maksimun 1.5 eura po aru, ali najveci deo uzima po 1 euro po aru. Kaze da sa svim agrotehnickim merama i arendom po hektaru ga troskovi iznose 60 000 dinara. prinos po hektaru neka bide 4 tone po 23 dinara po koliko je davao psenicu, i to su 96 000 dinara. Znaci njemu je ostalo cisto 36 000 po hektaru,ali je uslov da imas 4 tone po ha. Ne mozes reci da nije nista ali za taj posao je nista.

ja sam juce uzeo u arendi 1.5 ha lucerke koja je u gubljenju znaci pola lucerka,pola trava za 500 eu,e sad da li sam pogresio broj bala ce pokazati :osmeh:

Mozemo da se pravimo blesavi, i da se cudimo kako se isplati platiti 400 eura za hektar zakupa, ili da saberemo dva, i dva. A to matematicki izgleda ovako:
Za hektar kukuruza treba uloziti oko 600 eura. Pri nekom visegodisnjem proseku, za takvu agrotehniku mozemo ocekivati 9 tona po hektaru. Opet, po nekoj prosecnoj ceni kukuruza, u poslednjih nekoliko godina, od 200 eu/t, dodjemo do bruto prihoda od 1800 eur/ha. To nam ostavlja 1200 eur/ha da podelimo zakupac, i ja. Dalje izvodite matematiku sami...

Nazad
Vrh