Subvencija za mehanizaciju

Ma za konkurse ok što neće biti ali su trebali da povećaju direkna davanja da ljudi mogu da zasnuju novu proizvodnju to jest da se ne zadužuju previše jer se bar 50% nije razdužilo za 2022g.Ako ponovi iole loša godina kao prošla tone ceo agrar i zadruge i svi koji se bave ugovaranjem proizvodnje jer nemože više da se prolongiraju zaduženja a onda ko preživi pričaće, ja sam to napomenuo ako se sećaš Nedeljko na pregovorima Brnabićki i ostalima a činnjenično stanje je da gase požar kad sve izgore ali no.
Da povećaju direktna davanja da bi dobili ljudi koji ni ne rade zemlju, nego je izdaju u zakup i još dižu crkavicu od subvencije... Niko nikog nije terao da se zadužuje. Ko je bio džek da uzme sve na potpis neka sada bude džek pa neka i vrati... Realno državu boli uvo za seljake. Snalazi se kako ko može i to je to. Kod nas je jedno otkupno mesto u okolini već rasporodalo preko 100kj zemlje poljoprivrednicima koji nisu vratili zaduženja iz 2021 i 2022....

Parloga nema nigde.
Zakup ne možeš naći nigde. Čim se nešto pojavi, skoro da se pobiju ko će uzeti. Znači li to da nam je ipak Super...

Neka oni daju nama ono što nam pripada. A to je da podpisivanjem SSP sporazuma od 2008 mi smo otvorili naše tržište i to još pre 15 god a koliko vidim još 15g nećemo ući u EU. Tako da ja vas pitam: Kako opstati i proizvoditi jeftino i van svake rentabilnosti bez subvencija? Ako one postoje u EU a mi smo se obavezali na njih potpisivanjem sporazuma.

To što neko radi više ili manje hektara je pisanje besmislenih stvari, to kolika je visina kirije je tržište. Gde ima više zainteresovanih cena je veća, gde je manje, cena je manja.
Ovde pišem o obavezi države a ne nečijoj dobroj volji u isplati subvencija. Dok to ne dođe na nekom nivou evropskog farmera nema Ništa od jednakog razvoja poljoprivrede. Pogledajte sada na šta liči Poljski poljoprivrednik a gde je bio 90 god. Pa mi smo 90-ih godina avionima bacali prihranu na pšenicu...

Ako mene pitas nikad bolje nisu radjene njive nego zadnih tipa 20 godina.
Nema vise jalovih i prljavih iz 2 prosta razloga
1 sto se takvima ne isplati i vise zarade arendom
2 ko placa arendu nema da kocka i delimicno radi.

Ако се узме земља у аренду...и сеје Сунцокрет у сетви кроз машину са пусти 100 кг Нпк...У кукурузу 100 кг уреЈе...Жито са прихраном од 100 кг уреЈе....Част изузецима којих има и раде честито земљу!!!Али 80 посто арендаша који набијају цену аренде раде овако...И они су на бучнији што се субвенција тиче!Да тема је ОФ али морао сам радите шта морате мислим на модераторе!

@North ARMY moj deda i otac su posle skidanja zita dva puta ugarili, i onda zimsko oranje. Ja sada strnjike prskam totalom. Ko bolje radi zemlju? Sto si tice subvencija u bilo kom vidu, dao bih samo stocarima, jer znam kakva je to muka, 365 dana si zaposlen.

Послато са M2006C3LG помоћу Тапатока

Da sad nije bolje ne bi imali ove prinose koji dlsu pre 30 godina bili nezamislivi. Izuzimajuci susne godine.
Sto se tice stocarstva treba ga podrzati kao domacu stratesku proizvodnju koja je stvarno u izumiranju.
To realno kazuje koliko je to tezak i neisplativ posao.
Sto se za ratarstvo i navalu na zemlju ne moze reci.

Ratarstvo bez stočarstva ne ide...
To sto neko misli da ce sa par dzaka djubriva da ima nesto samo se vara.
Ide Jos jedan krug tranzicije vrlo brzo.
Sto se tice subvencija ,drzava je mnogo duzna kako ce i kada da ispeglaju pitanje je.
Ne oslanjati se previse na subvencija

Ako mene pitas nikad bolje nisu radjene njive nego zadnih tipa 20 godina.
Nema vise jalovih i prljavih iz 2 prosta razloga
1 sto se takvima ne isplati i vise zarade arendom
2 ko placa arendu nema da kocka i delimicno radi.
Ponaročito oni što su sejali repu na repu ili svaku drugu godinu, jako se malo vodi računa o stanju zemljišta a prinosi pre 30g. su bili niži (ne mnogo) zbog potencijala rodnosti tih hibrida, sorti u to vreme.

Da povećaju direktna davanja da bi dobili ljudi koji ni ne rade zemlju, nego je izdaju u zakup i još dižu crkavicu od subvencije... Niko nikog nije terao da se zadužuje. Ko je bio džek da uzme sve na potpis neka sada bude džek pa neka i vrati... Realno državu boli uvo za seljake. Snalazi se kako ko može i to je to. Kod nas je jedno otkupno mesto u okolini već rasporodalo preko 100kj zemlje poljoprivrednicima koji nisu vratili zaduženja iz 2021 i 2022....

Parloga nema nigde.
Zakup ne možeš naći nigde. Čim se nešto pojavi, skoro da se pobiju ko će uzeti. Znači li to da nam je ipak Super...
Kolega ti nemoj da daješ subvencije arendašu ili umanji arendu za subvenciju ili nemoj uopšte uzeti (sa takvima ja ne sarađujem i kraj) to moraš sam sa sobom raščistiti a i drugi, a što se tiče direktnih davanja mislim da je ipak ravnopravnije svi da dobiju jednako (pa nek baci pare ako hoće to je njegov problem) a ne nekom sve.Što se tiče zaduženja to se slažem da mora da se vrati a šta se desi kad zadruga ili ugovarač proizvodnje propadne i nesplati robu proizvođaču a to se u našoj opštini desilo tri puta.Najveći problem je u našim glavama i apetitima, nije sve u broju hektara.

Da sad nije bolje ne bi imali ove prinose koji dlsu pre 30 godina bili nezamislivi. Izuzimajuci susne godine.
Sto se tice stocarstva treba ga podrzati kao domacu stratesku proizvodnju koja je stvarno u izumiranju.
To realno kazuje koliko je to tezak i neisplativ posao.
Sto se za ratarstvo i navalu na zemlju ne moze reci.
Pre bih rekao da je semenarstvo i da su hemijske kuce napredovale pa imamo vece mogucnosti nego pre, djubrivo vestacko se rasturalo nije se zalilo, dosta njih je izvozilo stajnjak na njive, sada se stajnjak izvozi daleko manje.

Ko želi, nek svrati.
02264adfdde91776fcd382319660a5ea.jpg

Nazad
Vrh