Nakon osnivanja EU, evropa je tada jos bila pod uticajem losih posledica drugog svetskog rata, tada su uvedena davanja po kilogramu. Takva mera je zaista dovela do povecanja proizvodnje ali nakon odredjenog vremena poceli su stvarati veliki viskovi proizvoda, narocito psenice, mleka u prahu, butera i slicno. Nakon toga su poceli subvencije po hektaru i to sa modifikacijama traje do danas. U poslednje vreme se, sve vise, obraca paznja na zastitu zivotne sredine i dobrobit zivotinja na farmi te su ova davanja uslovljena pridrzavanjem normi zastite zivotne sredine, kao sto je nitratna direktiva, i za dobrobit zivotinja koje se gaje na farmi. Takodje, postoje kompenzaciona placanja za one koji proizvode u podrucjima koja su nepogodna za intenzivnu proizvodnju (planinske oblasti, los kvalitet zemljista i sl). Ovakvim davanjem po ha, sredstva dobijaju, uglavnom, vlasnici zemljista. Tako je u Hrvatskoj najveci korisnik kompanija Agrokor a u EU najveci korisnik je engleska kraljica Elizabeta.
U predavanju jednog britanca koji je zaposlen u generalnom direktoratu za poljoprivredu EU, dobili smo obrise agrarne politike za programski period 2013-2020. u EU.... direktna davanja ce se zadrzati ali ce delom biti umanjena, nece biti vezana za to koja se kultura gaji ili ne gali na toj parceli ali ce se teziste prebacivati, sve vise, na mere strukturne podrske, tj. na mere ruralnog razvoja (sto mene iskreno raduje).
Ovaj sistem kod nas, po mom misljenju, nije dovoljno dobar. Ovakav kakav jeste uslovljen je teznjom da se pomogne onima koji zive iskljucivo od poljoprivrede, tacnije koji nemaju dodatne prihode van poljoprivrede. Kao indikator toga uzeto je PIO za poljoprivrednike. Da li je to srecan izbor kriterijuma ili ne o tome se moze diskutovati. I kao sto i ja rekoh ranije a neki od vas, ovo kod nas je klasicno regresiranje nabavke repromaterijala ane davanje po ha. Na ovakva davanja EU ne gleda bas blagonaklono i vrlo verovatno ce priblizavanjem EU i ovaj sistem morati biti menjan. Uslov da bi se uvela direktna davanja po ha je elektronski katastar (u Srbiji ga razvija RGZ u projektu finasiranom od strane Svetske Banke) i on ce se davati po ha i u tom slucaju nece trebati racuni za repromaterijal. Po mom misljenju i to nije bas najsrecniji sistem ali ja ne videh nigde idealan sistem direktnih davanja, svigde su ona uslovljena necim.
Direktna davanja po ha su samo jedan segment pomoci poljoprivrednicima koga treba da prate i ostale mere (podrska investicijama, zastita agroekosistema, podrska prepradi poljoprivrednih proizvoda, investicijama u ostvarivanje dodatih prihoda na selu, izgradnjom seoske infrastrukture, unapredjem skolskog sistema kroz ocuvanje malih seoskih skola, unapredjenjem kulturnih i sportskih aktivnosti na selu.
Znam da ova recenica treba da stoji u drugoj temi ali cu je napisati ovde u kontekstu prethodne price... Ja podrzavam ulazak u EU upravo iz razloga jer nam postaju dostupni fondovi za ruralni razvoj...da bih to islustrovao recicu da je nas agrarni budzet oko 250 miliona evra dok slovenci od fonda za ruralni razvoj dobijaju oko 500 miliona evra, samo za ruralni razvoj...onda ce se moci ozbiljnije prici reavanju nekih problema na ruralu (prodjoh letos Rumuniju autobusom pa videh da se grade putevi, podizu dalekovodi i na tablama pored puta pise "finasirano iz fondova EU")
Izvinjavam se svima na duzini posta, zelja mi je samo da iznesem neke cinjenice i da diskusiju prepustim vama jer ce na taj nacin pronaci najbolje resenje. Pitajte i cujte sa govori svako (profesori, pravnici, advokati, cinovnici ministarstva) ali odlucite sami jer vi morate da usmeravate stvari i razmisljate svojom glavom.

svako dobro