Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

• Obečanih 14000 din po ha

Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

Glasovi: 35 15,9%

• Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svako bi od nas proizvodjaca bolje vodio ministarstvo poljoprivrede i bolje raspolago sredstvima ,jer jedino mi najbolje vidimo gde sta skripi.Politicari nase probleme gledaju sa naocarima za sunce,ali su njihova stakla malo vise zatamljena.

Tako si i oni razmišljali dok su"išli po zemlji". E onda se tu umešala ona narodna: Daj čoveku vlast(pare) pa ćeš da vidiš kakav je čovek!!! Naravno nisu svi lakomi pa ipak čast izuzecima.

[h=2]Kakav će biti model državnih subvencija?[/h]SREDA, 01 FEBRUAR 2012 18:15

17275688674dca3b035e264221050248_orig.jpg
Još uvek nije poznat nov model državnog subvencionisanja ratarske proizvodnje, iako je bilo najavljeno da će se sve znati do kraja januara.
Vojvođanski poljoprivrednici mahom podržavaju dosadašnji sistem premiranja po hektaru, mada se čuje i glas u odbranu premija po kilogramu, što je varijanta subvencionisanja o kojoj se u poslednje vreme spekuliše kao vrlo mogućoj.

Predsednik Zadružnog saveza Srema Duško Tadić kaže za „Dnevnik” da bi proizvođačima šećerne repe odgovaralo premiranje po kilogramu jer bi to bio „model konkurenata”. Naime, u Hrvatskoj proizvođači slatkog korena dobijaju od države tu vrstu pomoći.

– Kako se može objasniti zašto se u Hrvatskoj premiraju kulture i kako to da komšije imaju znatno veće podsticaje za šećernu repu? Ako bi i kod nas premije bile po kilogramu, izjednačili bismo se s hrvatskim ratarima – kaže Tadić, dodajući da je najbolje da ostanu i premije po hektaru, a da se dodaju i podsticaji za kulture.

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović kaže da bi premije po kilogramu bile efikasnije, a pokazuje sijaset primera iz prethodne i ranijih godina.

– Kod subvencija po hektaru često se dešavalo da pare negde zalutaju i odu tamo ge ne treba ili da se, uz razne mahinacije, ovajdi pojedinac. Džepove su punili i oni koji nikada nisu zaorali njivu i bilo je tu mnogo zloupotreba. Ako bi se uvele premije po kilogramu, favorizovala bi se proizvodnja, a to je najvažnije – naglašava Cvijanović.

– Premije po kilogramu ne bi bile dobro rešenje jer predstavljaju direktnu pomoć prerađivačima a ne poljoprivrednicima – kaže za naš list Miroslav Ivković iz Asocijacije poljoprivrednika. – Iskustva iz ranijih godina, kada smo imali takve premije, nisu pozitivna jer su prerađivači obavezno spuštali cenu u otkupu za iznos premije. Naš sagovornik ukazuje na to da premiranje po kilogramu svakako ne bi dovelo do povećanja prinosa već do smanjenja jer poljoprivrednici ne bi imali novac da zasnuju proizvodnju.

Na minulom 8. zimskom seminaru farmera na Tari, kojem je prisustvovalo 415 farmera, „Klub 100 P plus„ usvojio je stavove koji, kako se navodi u saopštenju tog udruženja, treba da učine agrar sposobnijim da se ravnopravno uključi u tržište EU i šire. „Klub 100 P plus„ naglašava da subvencije treba da se daju po hektaru za biljnu proizvodnju (ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo), i to fizičkim licima koja su u PIO a imaju do 100 hektara, kao i pravnim licima (malim preduzećima) – do 100 hektara ili svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Poljoprivrednici okupljeni u ovom udruženju zalažu se za subvencije po hektaru a ne premije po kilogramu, i to iz više razloga. Naime, poljoprivrednici ne mogu realizovati premiju po kilogramu dok robu drže na lageru. Takođe, korist od premije po kilogramu imali bi samo otkupljivači, odnosno prerađivači, koji su po pravilu i monopolisti, a negativan efekat bi bio izražen i u sniženju cene za vrednost premije po toni, odnosno po kilogramu. „Klub 100 P plus„ navodi i da je takava praksa u EU odavno napuštena.

Pomagati i stočarstvo

Država bi stočarstvu mogla pomoći tako što će obezbediti podršku registrovanim farmama i olakšati registraciju novih, zaključio je „Klub 100 P plus„. Takođe, u prostorno-planskim dokumentima za seoska naselja valjalo bi definisati zone za formiranje novih farmi i opremiti ih odgovarajućom infrastrukturom, potom – pod najpovoljnijim uslovima – to zemljište prodati budućim farmerima. Pomoć stočarskoj proizvodnji ogledala bi se i u davanju pet dinara premije za mleko uz stimulaciju za ekstrakvalitet; plaćanja po grlu stoke uz premije za proširenje i kvalitet stada, a valjalo bi premirati tov junadi i druge stoke na principu uslovnog grla.

neznam kako to kod vas al ja 10h koliko otprilike imam u zakup placam subvencijom a zemlja mi ostaje dzabe vezao sam ugovor sa vlasnicima da kad dobijem subvenciju ja njima isplatim 14000din po h i svi zadovoljni prosle godine jedan se pobunio kao ja uzimam subvenciju i radim dzabe njegovu zemlju odustao sam od te njive i sto sam njemu trebao da platim kupio sam vise djubre bolje sredio zemlju i imao veci prinos nadoknadio sam to sto sam manje posadio i tako da je bolje manje raditi a vise ulagati nego zabidziti neke povrsine a baciti 100,2ookg vestaka nema tu nista pre par godine na jednom ogledu pionirovom kod Jagodine licno sam video kako covek vrse u zrnu kukuruz sa prinosom od 21000kg po 1h a covek posadio samo 2,5h kukuruza i vise nabrao od mene koji sam sadio 10h al covek bacio oko 800kg po 1h vestaki zalio ga 2 puta i rasturio se prinosom

On je kаzаo dа će podsticаjne mere zа poljoprivredu ove godine biti prаvovremene i prvi put će rаtаrimа omogućiti dа proizvodnju plаnirаju pre prolećne setve.
- Zа rаzliku od prethodnih godinа one bi trebаlo dа odmаh nа početku godine omoguće proizvođаčimа dа nа početku godine nаprаve dobru rаčunicu kojom će se biljnom rаtаrskom proizvodnjom bаviti, jer prvi put u jаnuаru dobijаju određenа sredstvа plаnirаnа budžetom, nаglаsio je on.
Stаnković je ukаzаo dа će poljoprivrednici moći dа prаvovremeno donesu poslovne odluke, što bi trebаlo dа obezbedi dinаmičniji rаzvoj poljoprivredne proizvodnje i obimniju ponudu robe znаtno višeg kvаlitetа, аli i obezbeđivаnje znаčаjnih robnih fondovа zа izvoz rаdi očuvаnjа postojećih spoljnotrgovinskih bilаnsа.
Premijа zа mleko i podsticаji zа genetsko unаpređenje stočаrstvа omogućiće stаbilnu, čаk i proširenu proizvodnju mlekа, dаlju stаbilizаciju ponude nа domаćem tržištu, kаo i znаčаjne količine mlekа i mlečnih prerаđevinа zа izvoz, rekаo je on.
Genetsko unаpređenje stočаrske, pre svegа govedаrske proizvodnje, doprineće unаpređenju i povećаnju brojа steonih junicа, muznih krаvа, а time se obezbeđuje i podmlаdаk zа tov, objаsnio je Stаnković.
Ukаzаo je i nа znаčаj izdvаjаnjа sredstаvа zа аngаžmаn stručnjаkа koji trebа dа doprinesu sаvremenom rаzvoju poljoprivredne proizvodnje i unаpređenju i rаzvoju šumаrstvа u Srbiji.
Dnevnik

Ма то је милина што предлаже тај + ,,ја не знам ни ко су они? али су предлози фантастични ,,направе се фиктивни уговори са појединим паорима који плаћају фонд ПИо и онда се на 1000 х колико појединци имају лепо заради ..100Х на жику ..+100Х на перу + 100Х на Милку и тако до хиљаду! баш је добро ! свима нама добро'и ти из фотеље потежу сељака на протесте и тај добије пријаву а овај добије субвенције и седи у канцеларији и смешка се .. не знам шта је добро али ово добро није ако пара за субвенције има треба их поделити на равне части ако нема -нек нам је бог у помоћи ,,немојте мислити да ја браним ове из министарства -сачувај боже - од мене већег противника немају ,,али ја сам за разговоре а не да они сами одлучују ..поззз

Da kazem i ja sta mislim,tj.sta bi voleo da do 30 hektara povecaju subvenciju barem na 18.000 a ove koji imaju vise od 30 da isplate 10.000 do 100 hektara!Znaci do 30 svi dobijaju 18.000, a razliku do 100 neka daju po 10.000 i svi bih to oberucke prihvatili!

Savato je dao dobar predlog:bravo: Los je model subvencija po kg, jer mi te pare necemo videti, otkupljivaci ce sniziti cene za taj iznos i tako ce u stvari oni da budu subvencionisani.Eto imate primer sta se desilo sa masinama iz domace industrije, naime vaze subvencije min. ekonomije tako oko 20% na proizvodnu cenu, a oni svi odreda povecali cene za taj iznos.:sjasi: A i sta je sa onima koji ostavljaju kukuruz, soju, psenicu kod kuce u svojim skladistima? Nije poljoprivreda samo secerna repa i suncokret.

Samo jedno se pitam... a koliko se to soje, suncokreta i secerne repe seje u centralnoj Srbiji (ako izuzmemo Stig sa suncokretom)...dakle ni ovaj vid subvencionisanja ne bi pogodio cilj koji se navodi a to je da subvencije budu dostupne svima i da bude pravedno geografski rasporedjena.
Baska ono sto su i mnogi naveli a to je da te pare, realno, zavrse kod preradjivaca jer ih oni ukalkulisu u svoje otkupne cene.
Licno mislim da je taj sistem vrlo, vrlo los.

U mome selu se ništa ne prodaje na kg ni soja, ni suncokret, ni kukuruz, ni pšenica, mleko niko ne otkupljuje(oni koji kupuju ne mogu da omoguće premiju) tako da nemamo ni premije, nama bi odgovaralo do 10 hektara po 18000 a ostalo da se pravda prodatom robom.

Da kazem i ja sta mislim,tj.sta bi voleo da do 30 hektara povecaju subvenciju barem na 18.000 a ove koji imaju vise od 30 da isplate 10.000 do 100 hektara!Znaci do 30 svi dobijaju 18.000, a razliku do 100 neka daju po 10.000 i svi bih to oberucke prihvatili!
Oberučke bi prihvatili i do 30H a ko ima više:sta: ovako se nabija i cena zemlje i arende tako daje neminovno ko radi manje daće da batali taj poso a ko radi više taj već nije običan poljoprivrednik nego bi lepo trebao da otvori neku zadrugu ili tome slično jer ko radi preko 30h svi prelaze sa obrtom većim od dozvoljenog znači da budu u PDV sistemu a neznam dal se moze i na prste nabrojat kolko njih je u pdv znači cista mućka ili malo lepše dase izrazim čista zarada na štetu onih koji bi mozda više hteli da rade al nemoze zbog onog ko radi 100.200.300 H jer taj moze sitnog ugušiti kad oće samo kadbi se više kontrolisalo kretanje novca u gazdinstvu ehhh kolko bi bilo bolje i velikom i malom. izvinjavam se onim većim koje sam ovim mozda razljutio :ppozdrav:

Pa u opštini Sečanj se od 17000ha obradive površine soja i repa ne seju na više od 2000ha.Suncokreta ima malo više ali ne preko 3000ha.I kad bi se subvencionisale samo te kulture malo ko bi ih dobio.Uglavnom repu i soju rade veći kombinati i velike gazde.Znači i tu bi se opet promašila ciljna grupa ako je uopšte kao cilj i postavljena u sadašnjoj politici.

Sto se tice Centralne Srbije suncokret se seje veoma malo i to vecinom semenski, jer nigde u blizini nema tog useva, secerna repa jos manje ali soja zauzima znacajne povrsine, gro stocara seje soju koju koriste za ishranu svojih zivotinja. Jako je tesko naci model koji ce svima odgovarati, ali ono sto nama fali jeste strategija, sta mi to mozemo u poljoprivredi, i malo bolja kontrola za sta se i ko sve dobija subvencije.

A šta sa ljudima koji svoju soju ostavljaju kući za svoje potrebe?Kod njih bi onda morali doći agronomi i to premeriti ili da ih država subvencioniše po KG mesa koje stom sojom utove.

Licno mislim da je taj sistem vrlo, vrlo los.
Slažem se sa ovim ,ali dotični gospodin Cvijanović,agroekonomista ,zna bolje. Žalosno je da smo za njegovu stručnost čuli od momenta kada se desila smena u ministarstvu,tj od momenta kada je neko trebao da nam izračuna koliko zaradjujemo i da nam subvencije ne trebaju.

• Like
Reagovanja: 472
Subvencije po kg odredjene robe su neprihvatljive za nas sistem. Zamislite koje su tu mucke moguce? Zanimljivo da se favorizuju soja i suncokret (Viktorija grupa) i repa (MK Komerc)? Zasto nema subvencija onda i za malinu, kupinu, jagodu, voce, kukuruz, psenicu i sve ostalo???

A i sta je sa onima koji ostavljaju kukuruz, soju, psenicu kod kuce u svojim skladistima? Nije poljoprivreda samo secerna repa i suncokret.

Na to nisu ni planirali da daju pare.... To je sve smisleno... Ne brini dobro oni kalkilisu... Namirice pred izbore one koji ne placaju pio, pa ce onda malo vise preradjivace da namire, jer ce od njih dobiti i pare za ovu kampanju... pa lepo boga mi....

Poslednja izmena:
Ljudi jel se pravite naivni ili se stvarno iščuđavate ovakvoj odluci ?

Pa iz godine u godinu oni smanjuju subvencije seljacima,prvo su dali svima,pa su onda uveli PIO klauzulu,lane su pokusali da ogranice na 30ha(sto im nije uspelo) i stvarno ne znam cemu toliko iščuđavanje ??

Ove godine je jasno da od 100ha nema nista, i da cemo dobiti maks 30ha. Ok ali jos ako srezu tu odluku na samo kulture koje njima odgovraju, tj. njihovim finansijerima za kampanju onda nemam reci u kakvoj drzavi zivimo....

Ма то је милина што предлаже тај + ,,ја не знам ни ко су они? али су предлози фантастични ,,направе се фиктивни уговори са појединим паорима који плаћају фонд ПИо и онда се на 1000 х колико појединци имају лепо заради ..100Х на жику ..+100Х на перу + 100Х на Милку и тако до хиљаду! баш је добро ! свима нама добро'и ти из фотеље потежу сељака на протесте и тај добије пријаву а овај добије субвенције и седи у канцеларији и смешка се .. не знам шта је добро али ово добро није ако пара за субвенције има треба их поделити на равне части ако нема -нек нам је бог у помоћи ,,немојте мислити да ја браним ове из министарства -сачувај боже - од мене већег противника немају ,,али ја сам за разговоре а не да они сами одлучују ..поззз
100h na Peru, pa Peri plati pio, pa 100h na Milku pa Milki plati PIO, pa 100h na Ziku pa Ziki platio PIO..i tako do 1000h. Ako covek ima da plati PIO za 1000h na pet razlicitih gazdinstava neka plati, niko nama ne brani da radimo to isto.. Ili Mika Peri da zemlju u zakup, Mika nece da registruje gazdinstvo jer nece da plati PIO, pa registyruje na Peru i dobije subvenciju bez placanja PIO. I MIka i Pera I Milka i Zika imaju pravo na subvenciju drzave, a ako neko moze mahinaciju da dokaze neka da dokaz crno na belo pa onda da razgovaramo. POzdrav i svako dobro.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh