Nisam baš siguran da većina živi isključivo od poštenog rada. Kad kažem živi mislim na pristojno ( letovanja, zimovanja, prosečno dobar auto, a da pritom nema 50 ha zemlje ili ne radi u visokom menadžmentu neke firme). Ajde nabrojte mi u vašoj okolini koga Vi znate i sigurni ste da nije nikad nikog prevario.
Polako, polako. Posten zivot je posten zivot. A pristojan zivot kako ga ti gore krstis je nesto drugo, a kako si u zagradi naveo, pa tako ti prijatelju u svetu zivi jedno 3%. U Srbiji jos manje. Mi pricamo ovde o ogromnoj vecini, o 80-90% ljudi, i spreman sam ruku da dam da ti ljudi zive posteno od svog rada. I ne pricamo ovde i sitnoj prevari. Otvoreno cu reci, davao sam tu famoznu crvenu, nosio i cokolade, a isto mogu reci da su me pustali i za vece a u stvari banalne prekrsaje u sred noci, kao i sto su mi izlazili u susret sa papirima bez zute banke. No, to nema veze sa odgojom, jer sam slao i poklone i na stranu, pa se nijedna nije naljutila, a sumnjam da je prijavila svojoj drzavi. I otvoreno, u svim zemljama gde sam bio, svuda je bio odnos prema strancu i turisti uglavnom prevarantski, pocev od besmislene kursne liste, pa sve do trgovine, odnosa i komunikacije. Mi treba da se trudimo da zivimo svoj i ispravana zivot, a ne da se bez potrebe samoponizavamo i spustamo. Koliko god bio nezadovoljan stanjem kod nas, nikad necu reci da je narod prevarantski, i da zasluzujemo ovakvu vlast. Ovi su katastrofa, i smatram da u narodu ima mnogo boljih koji na zalost ne mogu da isplivaju od raznoraznih skorojevica i apartcika.
Ja sam mlad, imao sam iluziju samo rad, trud i poštenje i za 3 godine koliko radim sam se nagledao svega u našoj poljoprivredi, mnogo manje pozitivnog.
Ovo sam ocekivao da cujem. A sta mislis cega sam se ja sve nagledao sa malo vise godina od tebe, bez dana radnog staza osim kod sebe, i u non stop sudaranju sa svakojakima. Sad kad bi ti nabrojao neke prevare i prevarante, verovatno bi se i sam pitao da li to postoji. To ti je faza kroz koju prolazis, razocarenje. Ali, nece te to povuci napred, vec upravo to u sta sumnajs, postenje, vredan i uporan rad, vera, nada da mozes nesto bolje i vise za sebe da uradis. Da si samo ziveo u 90-tim, da vidis kako bi onda imao razloge za razocarenje na svakih sat vremena. Drzi se ti toga sto si video postenog, a ovo drugo samo elaboriraj i ostavi sa strane. Budi iznad toga, to je za tvoje dobro.
Vlast je se odrodila odavno, to je sad posebna drištvena klasa, i njihov cilj je da što duže ostanu na položaju zbog mnogo razloga. Samo sam jednom glasao i nikad više ali prosto i da hoću nemam za koga, nema čoveka koji neće uvijati već reći iskreno, e takvi nam ljudi trebaju da se ne lažemo, da znamo šta nam treba, jel nam treba kukuruz, šljiva, meso, mleko, ili ćemo biti radnici na plantažama.
Slazem se za vlast. I isto sam jednom glasao i nikad vise. A iskrenost na tim visinama i te kako puno kosta. Nama treba neko ko ce da nas provede kroz kijamet, sto manje izranjavane. Lako cemo kasnije sa iskrenoscu kroz razne memoare i biografije.
Narod voli da ga lažeš, malo da se oseti lepše ali mislim da bi iskrenost u ovom trenutku narod itekako cenio.
Stane pored neke kafane, ili pored vece grupe ljudi kad prica neko od tih na tv-u, kladim se da pola njih govori, vidi kako laze, majke mu ga. Ma nisu ljudi mutavi, posebno ovi sto zive od svog rada. Znaju vrlo dobro razliku izmedju reci i dela. Ne pale se puno na reci. A kad nema dela, vrlo dobro znaju sa kim imaju posla.
Da me ne shvatis pogresno kako ti mozda drzim predavanje ili oponiram, cisto diskutujemo, iz razloga sto mislim da nam ne treba defetizam i razocarenje. Za nesto se moramo uhvatiti. A ovde su bile razne krize, i uvek se pokazalo da je jedino narod bio na nivou odgovornosti, zadatka, humanosti. I tek poneki visoki zvanicnik.