Zoran Kostović
Član
Napisali ste da imate malo vise godina od clana ciji ste post isecirali na komade, a on je samo jednu godinu mladji od Vas.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sto se tice drugog dela recenice tu se vec slazem s tobom.Slažem se sa tobom da nikoga ne može naterati da radi ono što neće i ne voli....ali da se ja pitam, nemože onda ni državnu zemlju da obrađuje.Država treba od te zemlje da obezbedi egzistenciju za sve svoje stanovnike.
E vidis ovo sto si napisao je jedan obican stari evropski zakon koji bi sve ove komentare i lupetanja bacio u vodu,to je da u klanicu i na pijac nemozes prodati grlo koje nije umaticeno.E onda bi video nas mentalitet kako moze da se promeni za noc,i kako sve sto je maticeno je super ovo sto nije je bezveze i.t.d.al polako docice i to vreme,se zna ko vozi traktor ko otvara kapiju.Ja ne idem u markete al valjda neko zna dali je obeleženo meso i drugi proizvodi od neumaticenih grla koje se prodaje.
. Ja nebi rekao da ti nisi informisan. Jedno su umatičena grla a drugo obeležena. Sve moje ovce su obeležene po zakonu al nisu umatičene. U ovoj državi ima možda 3 do 5% umatičenih ovaca. Šta da radimo sa ostatkom da ih pokoljemo i damo kerovima da pojedu.E vidis ovo sto si napisao je jedan obican stari evropski zakon koji bi sve ove komentare i lupetanja bacio u vodu,to je da u klanicu i na pijac nemozes prodati grlo koje nije umaticeno.E onda bi video nas mentalitet kako moze da se promeni za noc,i kako sve sto je maticeno je super ovo sto nije je bezveze i.t.d.al polako docice i to vreme,se zna ko vozi traktor ko otvara kapiju.
. Bi ja al neće država. Ovce treba da imaju poznato poreklo bez toga nemoze. Srbija ima 90% pramenku domaću ovcu a ona nemože da se matiči. Subvencija je tako i nameštena da nemože da je ostvari najveći bioj proizvođača. Ja razumem da treba stimulisati posebno proizvođače sa matičnim stadima al treba valjda da imaju neku subvenciju i proizvođači koji proizvode jagnjad za meso. Naučno je dokazano da se meleženjem dobija bola tovnost i kvalitet u tovu stoke al to kod nas ne vazi za meleze nema subvencija. Zato kad neko ode u mesaru nek traži meso od matičenih životinja.Što bi to radio?Lepo ih umatiči i dobro svima.
. Bi ja al neće država. Ovce treba da imaju poznato poreklo bez toga nemoze. Srbija ima 90% pramenku domaću ovcu a ona nemože da se matiči. Subvencija je tako i nameštena da nemože da je ostvari najveći bioj proizvođača. Ja razumem da treba stimulisati posebno proizvođače sa matičnim stadima al treba valjda da imaju neku subvenciju i proizvođači koji proizvode jagnjad za meso. Naučno je dokazano da se meleženjem dobija bola tovnost i kvalitet u tovu stoke al to kod nas ne vazi za meleze nema subvencija. Zato kad neko ode u mesaru nek traži meso od matičenih životinja.
Pa nije to tako jednostavno kao sto izgleda na prvi pogled, presavij tabak pa idi umatici.Što bi to radio?Lepo ih umatiči i dobro svima.
Pa nije to tako jednostavno kao sto izgleda na prvi pogled, presavij tabak pa idi umatici.
Na primer krava(time se bavim) koja nije maticena , i ako se u mom domacinstvu koristi vestacko osemenjavanje vec 30 godina ne moze ona da se umatici vec kad se oteli i oteli zensko ono mora da se prijavi u roku od pet dana od teljenja.
Pa tek zensko tele od tog teleta ima pravo maticenja i subvencije kad se i ono odgaji i oteli.
A kod ovaca je bolje stanje. U coporu ima 100 ovaca i 3-4 ovna i kad svaki skoci na ovcu ja treba da znam na kog je ostala sjagnjena. Ili da grlo treba odvojiti posebno da ostane sjagnjena na odredjenog ovna da bi znao tacno ko je tata jagnjetu. Te pravilnike su pravili ljudi koji nemaju veze sa proizvodnjom. Jednostavno zavrsili skolu, i bez ikakve prakse pisu pravila. Treba 5 godina da provede u proizvodnji i tek onda da ga proglase za strucnjaka.
E vidis ovo sto si napisao je jedan obican stari evropski zakon koji bi sve ove komentare i lupetanja bacio u vodu,to je da u klanicu i na pijac nemozes prodati grlo koje nije umaticeno.E onda bi video nas mentalitet kako moze da se promeni za noc,i kako sve sto je maticeno je super ovo sto nije je bezveze i.t.d.al polako docice i to vreme,se zna ko vozi traktor ko otvara kapiju.