Sušenje voća

Da li neko zna koliko je potrebno kilograma maline da se dobije 1 kilogram susene? Mladji brat radi seminarski na temu susenja voca i nasao je odnose za sve vaznije vrste ali za malinu ne. Ako ovaj post nije za ovu temu neka ga moderatori premeste u odgovarajucu.
 
Post modifikovan, oglašavanje na forumu, osim u delu predviđenom za oglase, NIJE DOZVOLJENO!



Želeo sam da se bavim sušenjem voća ili povrća, možda pečuraka, napravio sam sušaru i tu stao. Sušara je na prodaju (detaljnije preko privatnih poruka).



 
Poslednja izmena od urednika:
ironman колики је утрошак горива по кг (тони) ?
dzionik шта би са пројектом сушаре или си дигао руке ? п.с. вода нестаје тамо где и наше паре ;)
 
Pa okačio sam nekoliko videa na nekoj od predhodnih stranica. Sušaru sam sredio ali nema šta da se suši, propalo svo voće.
 
осушили смо га ми и без сушаре ... шта ти је успех .. морбидно ..
 
@novii Drugar ima taj susac i nije mu se bas najbolje pokazao jer mnogo vremena treba da bi obavio proces i jako malo voca stane.
 
Koliko bi otprilike kostalo i sta sve treba od materijala da bi se napravila susara za sljive?
 
Pozdrav svim ljubiteljima voca, povrca i uopste prirode... Imam neku idejicu kako bih mozda mogao da susim voce (znacu nakon ove godine da li moze tako), pa se ovim putem raspitujem da li bi to osim jako lepog hobija imalo perspektivu da preraste u posao na kome moze i da se zaradjuje...

Vocnjak nemam, pa se raspitujem kakav je odnos ulozenog u kupovinu svezeg voca (po povoljnijim cenama, npr. na veliko) i onoga sto moze da se dobije na otkupima, pijacama i gde god se to moze prodati (i da li se to negde otkupljuje?), za isto to voce, samo osuseno (ne racunajuci troskove samog procesa susenja).

Takodje bih voleo da ko zna navede neki primer iz iskustva, za pojedine vrste voca: kada se suse, koliki deo ode isparavanjem, kolike su cene svezih plodova kod prodavaca na veliko, cene osusenih na otkupima i pijacama (ako se jos negde moze prodavati, gde je to jos moguce) i sl...
 
Da malo obnovimo temu ja pokušao da napravim malu sušaru voće za svoje potrebe od starog zamrzivača više ne hladi pa može da greje :haha:

 
Poslednja izmena:
Лоша идеја то с фрижидером ... не препоручујемо

П.С. а ни укључивање тог чуда у затвореном простору, без апарата за гашење при руци ..
 
Poslednja izmena:
Зато :osmeh:
Због избора материјала и оног што видим од констуркције. Фрижидер је направљен за хлађење и према томе су изабрани материјали - панели од полиетиленске-полипропиленске љуске пуњени полиуретанском пеном .. сви наведени материјали горња граница 60 (екстремно 80) степени целзијуса ... за сушење шљиве класично ми треба +60 континуално..
Плус испаравање из материјала угљоводоника разних - при континуалном излагању тим температурама ..

Плус грејач - ИЦ онако набуџен у ћошак уређаја кад се ставе фијокице гарантовано доводи до локалног прегревања унутрашње љуске..

Плус (можда се не види на слици) не види се решење циркулације ваздуха унутра пошто је остало веома мало простора за конвекцију, значи неравномерно сушење плус шљива на фијокицама до грејача ће буде реш .. а не сушена ..
 
Ovaj zamrzivač je napravljen od lima koji je ofarban osim vrata tu je plastika grejač je u doljnij zoni kao na sliki iznad njega su dva ventilatora i to je sve pregrađeno sa jednom limom tako da je kruženje vazduha usmereno kroz fiokice radilo je dva dana na prazno i sad radi sa šljivama tem 62 C ne oseti se nikakva isparavanja osim mirisa šljiva znaćemo sutra
u svakom slučaju hvala na komentaru ako ovo funkcioniše pravićemo novu komoru
 
Nazad
Vrh