Što se tiče pretposlednjeg posta, slažem se u većini stvari, osim da ovaj odnos od 26kg suve za 100 kg sirove ne važi uvek. Ove godine je išlo 3.5-3.6kg sirove za kg suve, što je dosta bolji odnos, a obično ide 3.5-4.2kg u zavinosti da li je kišna ili sušna godina. Temperatura na kolicima koja su najbliža može da ide do 85 stepeni, jer se na 10.tim kolicima ona i tako dosta spusti, mada je meni termoregulator ispred prvih dok na kraju nemam i nisam merio koliko bude tu. To takođe zavisi da li imate 4 ili 10 kolica u sušari, ali je jako bitno da šljivu morate kuvati, tj. da se ona na prvim kolicima koje ubacujete nabubri, pocrveni i "skuva" tj " otvori pore" i onda se daleko lakše suši nadalje dok putuje. Što se tiče ovog sistema da li se vrti oko koske i ja sam to dosta puta čuo, ali moje mišljenje je da se koska ne vrti u rasponu od možda 20% do 30% vlage, a potpuno se slažem da se kod nas mahom suši šljiva na oko 25% mada bi trebalo da bude neki procenat manje. Ja to utvrđujem tako što sa kolica koja treba da se vade uzmem par komada i ako se za par minuta hlađenja na običnoj sobnoj temperaturi "zategnu" tako da mogu da lupkaju niz lim to je Ok, mada će to svako naučiti već za par dana i posle će vizuelno i pipanjem "pod ruku" znati da raspoznaje. Sve što se ne osuši dovoljno se vraća, a prebir posle sušenja je neophodan tako da ćete tu naći sve koje su još uvek meke, jer su bile krupnije ili ako sušara ne suši svuda ravnomerno, i to nije nikakav problem i to radi svako.
"MLADI VOĆAR" što se tiče tvoje ponude, potrošnja drva je negde realna, ali ne znam kako se sa 5,5 KW može da pokrene turbina, raspitaj se malo da li je to aksijalni ventilator ili šta već, jer se obično za ovakve sušare (5t) koriste motori koji su oko 13-14kW i koji realno troše 7-8KW kad se zavrte. Ako je instalisana snaga motora 5.5kw, plašim se da je i turbina premala ali raspitaj se još malo o tome. Panelna izvedba je Ok, bolja je od zidanja, jedino da paneli ne budu tanji od 6cm, i ako su od poliuretana a ne kamene vune, onda da oko kotla imaju dodatno ubačenu kamenu vunu da ne progore paneli tu gde je najtoplije. Prohromske lese su zakon tu nema greške, a ovo ostalo od prohroma je po meni čisto bacanje para, mislim ako su zaista radili kolica od prohroma ili je ovo možda samo navlačenje gde stave par limova koji usmeravaju vazduh od prohroma i onda je to kao sve prohrom, jer unutra ima jako puno stvari i ako bi sve bile od prohroma to bi bilo baš skupo a zaista nema potrebe za tim, jer je jedino bitno tamo gde šljiva ima dodira a to su lese. Garancija je Ok, a cena od 42 000 je na nivou cena koje se traže kod nas, ali da ovde ne pravimo reklame, kome treba neka piše na PP pa ću mu objasniti kako takva sušara može da se odradi za 10 000 - 15 000 eura manje, ja sam je tako odradio i zadovoljan sam kako radi, ali morate da kupite neke stvari i da odradite sami par stvari, jer ko Vam radi po sistemu " ključ u ruke" da se vi baš ništa ne pipnete, on Vas i šiša.