Kolege, evo raspitivao sam se malo o sušarama za šljivu pa da napišem neke cene, a neću navoditi ime firme zbog negativnih konotacija, ali je dovoljno da kažem da je firma poznata, iz Čačka je i na pretraživaču je među prvim koje izađu. Dakle interesuje me tunelska sušara za šljivu sa 8 do 10 kolica plus 1 rezervna za bržu izmenu, kapaciteta oko 5 tona sirove šljive, sa papirima, i garancijom i da se loži na drva. Ovo su cene koje sam dobio:
- Zidana od 4000 kg sirove šljive sa 8+1 prohrom kolicima i lesama bez kotla 32 000 eura + PDV
- Panelna od 4000 kg sirove šljive sa 8+1 prohrom kolicima i lesama bez kotla 45 000 eura + PDV
- Zidana od 6000 kg sirove šljive sa 10+1 prohrom kolicim a i lesama bez kotla 53 000 eura + PDV
- Panelna od 6000 kg sirove šljive sa 10+1 prohrom kolicima i lesama bez kotla 63 000 eura + PDV
Na to se dodaje cena kotla , koja ustvari obuhvata celu toplovodnu instalaciju sa dinjakom , ventilatorom i sl. i to izađe od 12 000 eura do 18 500 eura + Pdv, u zavisnosti da li je kotao od 200 kw ili 300 kw i da li ima automatsko loženje ili ručno.
Sve u svemu jesam se nadao velikim cenama ali mi se čini da je ovo ipak previše ili sam možda ja loše obavešten, s obzirom na neke cene sušara koje ljudi sami prave konstrukciju, pominju, pa bih voleo da čujem još neko mišljenje ili lično iskustvo.