Sušenje voća

roko je napisao(la):
bio bih ti stvarno zahvalan!! znači, samo da vidim princip rada na tim većim sušarama...šta i kako i gdje stoji u sušari!
konkretno, sušaru trebam za koprivu...
Pa hajd da pokusam da ti objasnim princip ovako.
Tu topao vazduh dolazi iz poda. Pod je resetkast i podignut od betona nekih 20tak cm, u taj prostor ventilator uduvava vazduh i tu s enalaze neki usmerivaci, Duvan se pakovao u tri nivoa alijednostavno se to moze prilagoditi manjim gabaritima biljke, iako je prvi nivo najblizi tom toplom vazduhu on zbog necega ne bude pre ni vise osusen od gornjih nivoa. Na susari postoji mehanizam za pustanje uduvanog vazduha napolje ili za cirkulaciju istog u krug. To je reseno jednostavnim mehanizmima. Ona poseduje gorionik za naftu, a moze da koristi i cvrsta goriva. Moguce je ugraditi i gorionik za plin.
Evo slikacu neke detalje za koje mislim da bi ti mogli biti od koristi pa ce ti onda mozda biti lakse da trazis sta jos konkretno d ati slikam. Samo molim te d ato saceka par dana jer sam sad u uzasnoj frci sa vremenom, bavim s evocarstvom a tu je sad haos oko rezidbe, sadnje zastite.....
 
to što si pokazao volju je sasvim dosta... slikaj kad budeš imalo slobodnog vremena!!
sušaru trebam složiti do idućeg proljeća... a valjda će slike biti malo prije :) :)
 
roko je napisao(la):
to što si pokazao volju je sasvim dosta... slikaj kad budeš imalo slobodnog vremena!!
sušaru trebam složiti do idućeg proljeća... a valjda će slike biti malo prije :) :)

Ma za nekoliko dana :)
Ono spolja, gabarite i kako ona izgleda mogu i prekosutra a te detalje cu malo kasnije jer ipak treba nesto sloniti, namestiti da bi se slikalo :)
Ja to ne koristim vec godinama i sad mozes da zamislis sta sam sve za to vreme strpao unutra :)
 
Gvozdene ako ti nije tesko de malo opisi tu susaru za sljive kad si u temi kako izgleda kako si zadovoljan radom i proces onako iskustva me zanimaju ne toliko tehnicke karakteristike :cao:
 
A evo i mog prvog "proizvda" sušara funkcioniše, jabue su se sušile 22 sata, spreman sam za jesen.
aaitk0.jpg

Post je spojen: [time]1300961341[/time]
_________________________________________________
A evo i jedna informacija za velike proizvođače, u selu, zaboravio sam kako se zove, čovek napravio sam sebi sušaru za sušenje luka, koliko sam video napravljena je iz pocinkovanog lima.
Luk se očisti, iseče i suši, kaže da nema ukusnijeg jela, čovek je veliki proizvođač pa se snašao da mu ne trule ogromne količine luka.
 
kicca je napisao(la):
Gvozdene ako ti nije tesko de malo opisi tu susaru za sljive kad si u temi kako izgleda kako si zadovoljan radom i proces onako iskustva me zanimaju ne toliko tehnicke karakteristike :cao:

Pa za manje kolicine je ok.
Treba dosta manuelnog rada i moze da se dobije sasvim dobra suva sljiva.
Problem su joj lose postavljeni usmerivaci pa ne susi ravnomerno u celoj komori. Lese se pojedinacno stavljaju u lezista. Ako se negde na polovini procesa izmenjaju mesta onda se na kraju dobije ravnomerno osusena sljiva u celoj susari. Drugi nacin je da se skidaju prvo one na kojima je sljiva suva a da se ostavljaju one na kojima nije dovoljo osusena.
Kada bi se ti usmerivaci malo prepravili, a nije neki veliki zahvat, uveren sam da bi se moglo postici ravnomerno susenje.
Proces susenja traje negde oko 18 20 sati, gorivo je cvrsto (ja koristim drva iskljucivo)

A posto je ova digitalna tehnika od svih nas napravila manijake fotografisanja evo imam i neke slike toga.

img2721dt.jpg

img2724m.jpg
 
Koliko ovo otprilike vredi?Kapacitet je taman za jedno domacinctvo dobije se otprilike 200kg suvog ploda po turi za jacu proizvodnju je mala ali je za normalno domacinstvo taman sto bi rekao onaj kad je ubio zenu :haha: i mislim da nema bolje nego na drva :cao:
 
uh stvarno nemam pojma koliko bi to sad kostalo. Ja je imam od 1989te a ta firma koja ju je pravila vise i ne postoji.
Pa tako negde, oko 200 kg suve sljive na dan. Nije to bas zanemarljiva kolicina za domacinstvo.
Problem kod ove sto je ja imam je i sto su lese od pocinkovanog lima a cinkovanje je izgleda bilo lose pa bi se ili one morale ponovo cinkovati ili praviti nove od prohrona.

U principu ni to nije bas tesko napraviti. Ta komora je od dvostrukog lima izmedju kojih je izolacija, elektromotor uduvava topao vazduh koji se greje u komori iznad lozista, smer i vreme okretanja ventilatora u jednom ili drugom smeru odredjuje obican programator od ves masine. Radi po rezimu 15 min uduvava vazduh u komoru-3 min pauza-15min izvlaci vazduh, (ventilator ima klateca krilca i inercija ih postavi u potreban polozaj).

A zaista ni blagu predstavu nemam koliko bi to sada kostalo.
 
Poslednja izmena od urednika:
Pa ne znam o kom nivou susenja razmisljas. Ovde, na ovakvim susarama se moze postici neki solidan kvalitet ali nije to dovoljno da bi se pojavilo na nekim zahtevnijim trzistima, cak i za prodaju u domacim trgovinama treba ipak bar korak dalje (vadjenje kospe, etiviranje, kalibriranje, pakovanje...)
Ali za samo susenje kao pocetni postupak u dobijanju krajnjeg proizvoda ovo moze da posluzi.
 
Poslednja izmena od urednika:
Roko,

Evo nesto sam na brzinu slikao tek da vidis kako to izgleda, sad sam skontao d anisam slikao polozaj motora jer se prema njemu i polozaju remenja moze videti i polozaj ventilatora koji uduvava vazduh u prostor ispod poda. Imas detalj poda na slici i jednu ( a postoje dve, sa obe strane po jedna) zaluzinu (zasun, klapnu) koja se otvara i tako se pusta vazduh spolja a kad je zatvorena vazdih kruzi unutar susare.

Ovo je dvokanalna (veceg kapaciteta) a postoje i jednokanalne a princip je isti. Ova je proizvedena u Podravskoj Slatini.
Ako ti je bilo sta pomoglo drago mi je a mogu da slikam jos detalja ako te zanima,


picture082pz.jpg
picture078m.jpg
picture083wb.jpg
picture081q.jpg
picture080ia.jpg
http://img829.imageshack.us/img829/5634/picture084c.jpg
 
hvala ti,,, puno si mi pomogao!! :bravo:
daj to osposobi, šteta je da tako nešto stoji ne iskorišteno....

uspio sam se dokopati nekakvih skica za sušare... ova ima dupli krov sa prozirnim plast.krovom, ispod kojeg je crna folija... te se takav zagrijani zrak tjera do grijača... te da grijač dogrijava na potrebnih 40-50*C... navodno da je ušteda energije i 20-30%... digne temp!
ako se odlučim na radove, sve ću poslaikati i pokazati na forumu...
hvala još jednom!!
 
Pa nije losa zamiso to sa crnom bojom i prozirnim krovom. U toku leta, kad su temperature visoke nije nemoguce da se tako dosta ustedi:haha:

Ovo sto ja imam je dosta jednostavna varijanta ali radi solidno, bar dok sam je koristio :)
Sad da li se u vreme kad je ona pravljena razmisljalo o ustedi energije...... :)

A ne stize se sve da se uposli, imam sto ideja u glavi ali izgleda da c emnoge od njih ostati samo ideje :)
 
Poslednja izmena od urednika:
Jednostavna računica: sunčan dan insolacija 600-800w/m2 puta min. 5 sati puta površina recimo 5m2 = 15 kw časova dnevno.
Naravno da se isplati!!
 
susare za voce od zamrzivaca

jel ima neko neke slike il konstrukciju susare napravljenu od zamrzivaca...imam jedan stari iskoristio bi ga.Hvala ljudi i ako moze dajte ideje :osmeh:
 
jel napravio neko nesto...okacite,,..ja imam ideju al jos cekam...jer nebi da sj*bem nesto :sjasi:
 
Poslednja izmena od urednika:
zdravo
milos je ovde, ovako nesto bi me zanimalo, kako bih mogao ovo sam da naravim.imam neke ideje ali me buni to sto neki pominju vlagu. i meni to pitanje vlage nije jasno.sta bi trebao da uradim da napravim susaru koja ce mi koristiti iskljucivo za lekovito bilje?
ako moze neka pomoc dobro bi mi dosala
unapred hvala
pozdrav
 
Nazad
Vrh