Treba 10000 impulsa po okretu je je rec o qvadrature enkoderu 2500*4 , 10mm/10000
sto dodje 1/1000 mm , radi to 1/100mm bez problema ,glodao neke alate za prese za metal.
Uvek postoji mogucnost da udari i kod tvornickog stroja ako je G kod los.
Postoji i tokarski cnc prepravljan na linux i ovakve drajvere ali slabije , iz mio standarda , taj je napravio dosta osovina i to sa dosjedima lezaja i udarao je samo zbog loseg G koda koji kuca kolega na zivo i pogresi itd.
Ovdje kod kvara tesko moze nesto da se desi , postoji na DSP mikroprocesoru kontrola drajvera koja je neovisna od linuxa ,inace taj DSP ima vecu procesorku snagu od prvih 486 PC-a, dovoljno je 1000 impulsa, razlike izmedju komande i stvarnog kretanja motora da iskljuci sistem sto dodje nekontrolisano kretanje od 1mm kod ove glodalice. A onda jos prekidaci krajnjeg polozaja.
To nije moje, ali zelja kolege da prepravi da sebi pomogne , a moja da mu pomognem, koliko mi je poznato za ovu glodalicu je bila ponuda od 25000E da se stavi tvornicka elektronika motori itd. Inace glodalica nikada nije radila , a napravljena 80-tih godina , mehanika je nova.