I ja polako ulazim u strugarske vode, naravno bez nekog razmišljanja da mi to postane profesija, ali za kućnu radinost i potrebe, valja se ponešto naučiti. A vidim da se ovdje vodi zdrava konverzacija, sto se danas rijetko sreće.
Iako sam planirao neki mali stoni strug, na kraju
Uzeo sam strug mala kikinda ac280, iz 71 godine, i iskreno mislim da je savršen, sve mu je ispravno, posmaci rade, ima brdo opcija za vitvorte, mm, incne, ma bemliga, svasta nesto sto ja vjerovatno nikad koristiti necu. Klizne površine kao nove, stvarno se vidi da je očuvan maksimalno. Nema lufta u futeru, svi zupčanici u mjenjacu su odlični.
Problem sam imao sa maticama za pomeranje suporta, poprečni, ako sam se dobro izrazio. imalo je malo lufta, mozda 1mm ili manje i razbucam ja to da vidim kako da utegnem, i nadjem i neki improvizovani konus izmedju dvije polovine navrtke, ali konus nema maltene dodira sa polutkama, i kad se zategnu gornjim imbusima, konus landara unutar njih, nesto je pravljeno i to dosta loše.
Problem je kad zategnem imbuse, i stegnem matice za suport, nema nikakav luft, do polovine radi laganica, ali od polovine, ka nazad kad se okrece rucica bude sve teže i teže da se okrece i zadnjih 3-4cm neće uopšte da ide. Cim se otpuste malo imbusi, ide normalno, ali se pojavi malo lufta odmah (kao što je i bilo kad je uzet) . Skidao sam plocu jedno 20 puta i nema sta probao nisam, podmetao distance, ispravljao, krivio, spingla nije kriva, (mozda jeste vrlo vrlo malo, jedva da se može registrovati, ali kad se okreću polutke na njoj, lagano idu i nemaju skoro uopšte lufta ni jedna) mnogo više lufta se pojavi na spoju matica i suporta (po jedan imbus drži maticu vezanu za suport.
Pravio sam i konus izmedju matica, ali smanjim samo teže ide cim se malo nategne.
Ležaj u nosaču ima samo jedan kuglicni i on je ok.
E sad, nesto je koliko vidim bruseno oko tih matica, pa me zanima da li se te matice mogu negdje kupiti nove, ili kako neko da mi napravi ako su ove već brušene i ne znam kako su fabricki izgledale. Spingla je 16mm a korak čini mi se 4mm.