Strništa i rad na njima

... hteo sam pitati kreshu zasto radi sa tako malom tanjiracom? nemas vecu za njega?

ja sam prskao glifosalom pre tri godine 36litara na 5.5kj od trske nije ostalo nista sada se pojavilo nekih pet posto a bila ji ko cetka preko cele njive kada sam je kupio

To ti je ulaganje samo u gorivo oko 100eura/ha, za te pare cu radije kupiti vestaka i totala i smem da se kladim da cu imati bolji prinos nego da sam toliko puta izlazio na njivu sa kojekakvim prikljuccima...

evo ovako na jedno jutro ovakve obrade se potrosi do 40 litara goriva ili oko 70lit po hektaru i to dodje oko 70evra za samo za gorivo ako ga racunam po 90din/lit a i evro je 90 sto je oko 6000din po hektaru ovako kvalitetne obrade a nebacam pare na npk vestak koji bi trebalo bacili oko 300kg po hektaru i jos na total koji treba dati bar 8 litara po hektaru ako je njiva zakorovljena i to ve ako racunamo djubrivo oko 30din/kg to je oko 9000din i jos total 8lit x 350din.lit to dodjeoko 3000din i jos zimsko oranje bar 1500din tako da te mytio ovakav nacin obrade izadje skoro duplo skuplje nego mene a i sam kvalitet je bolji sa primenom moje agrotehniceke mere i pokazala se veoma uspesnom i radim je vec par godina :ppozdrav: zar nisam u pravu? :bravo:

Nisi jer u tvojoj obradi jos nije unesen vestak bez kojeg znamo jelda prinosa repe nema!
A totala je dosta 4lit/ha pa ti to ukalkulisi, a neko je pisao da u hemoslaviji ima total za ako se nevaram 260din/l

prskamo sa 3lit po jutru tamo gde ima trske predjemo dva puta .valjda je nema po celoj njivi .trska nebude prosto spaljena ali je sledece godine nema i da dodam lakse se unistava nego sirak , neide iz semena .

2003 godine kada sam onu moju tablu uzeo u zakup bilo je toliko trske da je to strasno. Te godine sam oprskao sa Dominatorom 4 lit/KJ i prilicno uspesno je unistena trska. Sledece godine je bilo veoma malo trske ali svake godine je sada vec ima vise i vise. Sada ne bi zalio ni 10 lit/KJ nego je problem sto ne sejem psenicu pa nemam kada da je oprskam

pa dobro mitio ja nebacam vestak jer 3 put orem i zemlja je kako da kazem odmorna i spremna za sledecu godinu i ako se na toj njivi treba sejati repa onda se mora i vestak baciti ali ja nebacam npk pa tu ustedim jer nesejem repu do 3 put orane zemlje nego kukuruz koji rodi najbolje na tako spremljenoj njivi. :ppozdrav: a i racunica mi je jasna ja ne potrosim vise od 100e po hektaru sa ovakvom obradom ako uzmem u obzir gorivo i masine sto to rade pa mi se jos isplati ::novac:: :ppozdrav:

sve je to lepo ali gde se mi tu uklapamo sa cenom naših proizvoda to ti nama ptico reci orali bi mi i 4 puta ali je to sve skupo
_________________________________________________Post je spojen: [time]1246829895[/time]_________________________________________________
Johny CASE IH je napisao(la):
pa dobro mitio ja nebacam vestak jer 3 put orem i zemlja je kako da kazem odmorna i spremna za sledecu godinu i ako se na toj njivi treba sejati repa onda se mora i vestak baciti ali ja nebacam npk pa tu ustedim jer nesejem repu do 3 put orane zemlje nego kukuruz koji rodi najbolje na tako spremljenoj njivi. :ppozdrav: a i racunica mi je jasna ja ne potrosim vise od 100e po hektaru sa ovakvom obradom ako uzmem u obzir gorivo i masine sto to rade pa mi se jos isplati ::novac:: :ppozdrav:
tebi je to lako a šta da radi onaj što ima 100ha pa po 100e to je 10000e i pitanje hoćeli to vratiti kroz cenu

I ja sam pre više godina rešio poponac u jednoj njivi sa velikom dozom totala. Mislim da je bili 9 l/ha (možda i više, ne sećam se). Uspelo je neverovatno dobro. Na toj njivi se komšija (od njega sam kupio njivu) patio nenormalno prilikom paranja a sad nema poponca ni u tragovima. Pustio sam da poponac potpuno prekrije strnjiku, tako da se strnjika gotovo nije ni videla. Kad hodate po tome treba čupati noge iz poponca jer propadnu pošto je poponac odgore na strnjici (nije baš nisko bilo pokošeno žito). Kad je poponac otvorio beli cvet (jedno 60%) onda sam ga spržio totalom i sad ga više nema.

a ne samo NPk ...koji je vrrrlo bitan i za ostale kulture sta je sa ureom?
_________________________________________________Post je spojen: [time]1246831465[/time]_________________________________________________
to si racunao ili nisi?

Nazad
Vrh