Strništa i rad na njima

case ih je napisao(la):
Najbolja kombinacija je tanjiranje, plitko oranje, tanjiranje i duboko oranje i unistio si ga sigurno.
upravo tako case ih to sam i ja hteo da kazem i necu ja zemlju da trujem totalom jer mi za 2 hektara treba oko 20lit totala(da bi efekat bio dobar)i to kosta kod nas 1lit totala 350din x 20lit to dodje 7000din i za te pare cu ja tu zemlju da plitko uzorem pa onda 2 put da potanjiram i da izbacim sav divlji sirak iz korena na povrsinu i da ga sunce sprzi i tako jos i da sav taj sloj sto je oran da se dobro osusi i sve sto je u njemu i tad nema ni traga od divljeg sirka iz rizoma a pitanje je dali bi totalni herbicid zaista sprzo i koren divljem sirku ili samo stabiljku?? tako da je ovo za mene najbolja agrotehnicka mera za suzbijanje divljeg sirka iz rizoma...znaci plitko oranje pa tanjiranje pa posle mesec dana opet malo dublje oranje pa setvospremiranje i na kraju duboko jesenje oranje i to je to,a ukupni troskovi za ovakvu obradu su oko 4000din po jutru ili 7000din po hektrau i to je jako isplativo(ako racunam samo potroseno gorivo) :ppozdrav:

Pa sad malo je OFF , ali i totalni herbicit treba znati koristiti nije dosta samo politi sa 20lit.

Johny CASE IH je napisao(la):
case ih je napisao(la):
Najbolja kombinacija je tanjiranje, plitko oranje, tanjiranje i duboko oranje i unistio si ga sigurno.
upravo tako case ih to sam i ja hteo da kazem i necu ja zemlju da trujem totalom jer mi za 2 hektara treba oko 20lit totala(da bi efekat bio dobar)i to kosta kod nas 1lit totala 350din x 20lit to dodje 7000din i za te pare cu ja tu zemlju da plitko uzorem pa onda 2 put da potanjiram i da izbacim sav divlji sirak iz korena na povrsinu i da ga sunce sprzi i tako jos i da sav taj sloj sto je oran da se dobro osusi i sve sto je u njemu i tad nema ni traga od divljeg sirka iz rizoma a pitanje je dali bi totalni herbicid zaista sprzo i koren divljem sirku ili samo stabiljku?? tako da je ovo za mene najbolja agrotehnicka mera za suzbijanje divljeg sirka iz rizoma...znaci plitko oranje pa tanjiranje pa posle mesec dana opet malo dublje oranje pa setvospremiranje i na kraju duboko jesenje oranje i to je to,a ukupni troskovi za ovakvu obradu su oko 4000din po jutru ili 7000din po hektrau i to je jako isplativo(ako racunam samo potroseno gorivo) :ppozdrav:
20l/2ha :haha:Jel ti to gajiš sirak ko primarnu kulturu pa ti treba tolika koncentracija?

Johny CASE IH je napisao(la):
case ih je napisao(la):
Boli me cosak kako ces da radis ali nemoj da mi solis pamet da je oranje bolje od totala jer NEMOZE da bude bolje!

Kako god ali meni se licno dopada vise garenje ( oranje ) sa tim sto bi isao posle garenja sa setvospremacem ne tanjiracom. I sa ovim je efekat dobar

Tanjiranjem i garenjem se mesa zemlja sa biljnim ostacima pa ujedno stvaras humus, sto je totalisanjem nemoguce.

Ali ugarenjem i tanjiranjem je nemoguce unistiti divlji sirak rizomski....

Pa onda ga unistavajte tako... jacu i dalje da ga prskam, kod mene je to efikasniji nacin...Inace gde nema sirka i ja ugarim pa tanjiram ili spremacim, zavisi ali gde ima sirka tu prvo ide total 5l/ha, pa najmanje 3 nedelje cekanja i onda orem!

Meka uzorana zemlja , Setvospremac rizome vadi napolje jer su zubi tako postavljeni dok tanjiraca ga jos usitni no to je beskonacna tema, mos' vako a mos' i 'nako. Sale extra si :)

Kod mene je uvek nikao ponovo kad sam ugario i spremacio, za razliku od prskanja, kad se oprska u pravo vreme sirak nenice ponovo...

Mozda je i smisao okretanja zemlje vise puta da seme koje bilo duboko isklija ka izadje blize povrsini

mityoo je napisao(la):
Kod mene je uvek nikao ponovo kad sam ugario i spremacio, za razliku od prskanja, kad se oprska u pravo vreme sirak nenice ponovo...

:D

Prskanje totalom je brzi nacin unistavanje sirka iz rizoma, za razliku od ugarenje sto ne kazem da nije efikasno! Ja cisto strnjiste ugarim a prljave isprskam pa onda uzorem!

~Kiki~ je napisao(la):
Pa sad malo je OFF , ali i totalni herbicit treba znati koristiti nije dosta samo politi sa 20lit.

Pa ajde napisite kako se koristi total, ja nikad nisam prskao sa totalom a sada razmisljam da li oranje ili tanjiranje ili total.Ne mogu iz vasih odgovora da zakljucim sta je najbolje.

banePA je napisao(la):
mityoo je napisao(la):
Prskanje totalom je brzi nacin unistavanje sirka iz rizoma, za razliku od ugarenje sto ne kazem da nije efikasno! Ja cisto strnjiste ugarim a prljave isprskam pa onda uzorem!
Pa i ja radim isto! A kad prskam total stavim 5lit/ha i obavezno idem sa min 400lit vode/ha i obavezno prskam posle 8 uvece! Bolje da je rosa nego da je vrucina!

total će uništiti sve sto je zeleno ali nece seme trave kojee je na povrsini.
a tanjiranjem se seme malo zatrpa i kada nikne opleti ga i trave dogodine nema pa i one tamo.
treba prebaciti deo ove teme u drugu

Nazad
Vrh