Strništa i rad na njima

hvala! bit ce slika grubera kasnije,inace to je kolegin "home made" gruber!

Danas prodjem pored drugarove parcele,koja je uradjena sa ovim.
http://www.mbv.rs/images/podrivaci/02_podrivac bez rotora.jpg
Slama je sklonjena,pa je onda uradjeno.
Po meni izgleda odlicno.
photo0149.jpg

Inace masina se vuce sa YTO-om od 90 ks,covek rece da ga lakse vuce nego plug.Planiram da uzmem masinu na poslugu od njega,ali moram skinuti 2 radna organa,za probu.

Sta dalje sa takvom parcelom, dali dirati na jesen ili ostaviti za prolece. Cini mi se da su buse kao cigle, ili se samo varam :sta:

ovo je radjeno na dubinu do 25-30,poznam rad masine...brze i plice...kad se spusti na 45+(ako je suvo,kako i treba)... grudve budu velicine recimo da prosecan covek je jedva pomeri.nakon toga idealno je potanjirati i uzorati,mada tanjiraca moze i ne mora.

ova je njiva bila ostavljena za baliranje i dok smo cekali da se slama malo slegne dosao je neko jako pametan i zapalio sve, usput i red komsijinih kukuruza ::jako_besan:: ... a ovako izgleda uradjeno gruberom posle
2saynu0.jpg

30jgpqr.jpg

Poslednja izmena:
Snažno se veže na koloide tla u tolikoj mjeri da više nije pristupačan biljkama.

- - - - - - - - - -

sad pitanje je da li ce se razgraditi ili postoji mogucnost da predje ipak u izvesnim kolicinama u zemljisni rastvor iz koga se biljka snabdeva

- - - - - - - - - -

ali svako radi kako misli :ppozdrav:

Imam jednu parcelu od 2,5ha. Uzeo od susjeda da radim evo prije tjedan dana.
Parcela nije obrađivana 3 godine, tako da je trava visoka kao imt mali :)
To sam prošao rotokosom i pobacat cu na to ureeu i zaorati, ali me zanima sto je najbolje zasejati na takav komad zemlje gdje nista nije bilo godinama?
Da zasijem sad neku zitaricu ili da idem sa kukuruzom ipak sljedece godine?
Ako moze neki savjet ili iskustvo nekoga da znam sto mi je ciniti bolje. hvala

@Sveta Toza
Glyphosate adsorbs strongly to soil and is not expected to move vertically below the six inch soil layer; residues are expected to be immobile in soil. Glyphosate is readily degraded by soil microbes to AMPA, which is degraded to carbon dioxide. Glyphosate and AMPA are not likely to move to ground water due to their strong adsorptive characteristics. However, glyphosate does have the potential to contaminate surface waters due to its aquatic use patterns and through erosion, as it adsorbs to soil particles suspended in runoff. If glyphosate reached surface water, it would not be broken down readily by water or sunlight.[SUP][19][/SUP]
The median half-life of glyphosate in soil ranges between 2 and 197 days; a typical field half-life of 47 days has been suggested. Soil and climate conditions affect glyphosate's persistence in soil. The median half-life of glyphosate in water varies from a few days to 91 days.

Izvinjavam se clanak je na engleskom, ali snaci ce te se vec... neko vreme poluraspada koje se predlaze je 47 dana ...

Evo i male dopune za Vas @Sveta Toza, pogledajte ovu disertaciju moguce je da ce te tu naci odgovor koji trazite. Pozdrav

PROMENE MIKROBIOLOŠKE AKTIVNOSTI ZEMLJIŠTA NAKON PRIMENE HERBICIDA

http://www.uns.ac.rs/sr/doktorske/ljiljanaSantric/disertacija.pdf

I za sam kraj jos jedan detalj :
The authors also concluded that field studies conducted in agricultural and forest soils (13 studies, five countries, 47 different sites) indicated an average half-life of 32 days. In 2002,
the European Commission completed an assessment of fate and behavior of glyphosate in environment (European Commission 2002). Under a wide range of climatic conditions
found in the U.S., Canada, and Europe, the mean half-life for glyphosate degradation in
field soil was reported to be 30 days, with a range from 1 to 130 days.
http://www.monsanto.com/products/documents/glyphosate-background-materials
/gly_halflife_bkg.pdf

Licno, ne bih se dvoumio oko setve psenice na toj parceli.. :osmeh:
Pozdrav, Milan

Nazad
Vrh