Strništa i rad na njima

ja sam uvek za ljustenje bilo tarom bilo plugom do 14 cm.. ove godine je bilo fino vlazno i radio sam sa 3 brazde oltom slavoncom.. ma milina jedna.. sa torpedom 75 neznamjel sam za 4 kj potrosio 25 litara nafte sve sa putom a dva puta sam isao do njive..

Baš naprotiv. Pravilno izvedeno ljuštenje(primer dole kao @Ratarhr) je baš efikasno protiv rizomskih korova kao što su sirak, pirevina i zubača. Ali mora pravilno da se uradi, dakle širak zahvat i što plići - 10 cm ako je moguće. Inače protiv jednogodišnjih širokolisnih korova efikasan je bilo koji vid mehaničke obrade. Tu je tanjiranje ravnopravno sa ljuštenjem. Rizomski korovi prave razliku između pravilnog ljuštenja i ostalih mehaničkih tretmana.
Protiv korova koji su uspeli da zametnu semenke na vredi ništa. Ta će biljka svakako uginuti, ali zato naredna generacija...

- - - - - - - - - -

Vidi se da si maher za štelovanje pluga. Jako mi se dopada i način razmišljana, a naročito razor kako izgleda - plitko, a sve ujednačeno i pravo.

Ma nisam ti ja maher, plug taj nije baš najbolji lemeši su mu dotrajali trebo bi to do jeseni rjesit traktor se igra s tim plugom malo je čupavo zato jer ta je slama razbacivana onim razbacivacem za sjeno pauk onaj, a dubina nije velika pa malo je ostajalo ali ja sam zadovoljan, mogo sam ja i pretanjurat imam Olt Dravu 4m ali nisam htio ja mislim da je najbolje poorat a svatko zna kako je njemu najbolje ;)

Ja isto volim pratit zapad i modernu obradu zemljista, ali na zapadu se drzi do poljoprivrednika, a kod nas su poljoprivrednici zadnja rupa na sviralu, i samo ce bit gore i gore, ne mogu ja pratit zapad, tako sto mi drzava isplati 0 kuna po hektaru, ima ambicioznih ljudi, evo primjer ja sam imo gruber 11 radnih tijela 1988 godine kada nitko nije u mom kraju znao sta je to, dobar je nekad, ali u ovoj godini meni nije, plug je plug, moj djed je prije 30 godina oro po 3 puta na godinu, a sada ljudi oranje izbacuju, nista nemoze dobro oranje zamjenit ne znam kakav gruber,podrivać teška tanjurača ili šta već ;)

Evo kako sam ja radio(i radiću) ove godine paćemo videti:
Na novim zakupima sam razbacao slamu i ostavio da nikne korov.Isprskao sa totalom.Posle ide samo oranje duboko.
Na mojim čistim njivama razbacana slama,istanjirano,gruber pa duboko oranje.
Na mojim zakorovljenim razbacana slama,istanjirano,prskano totalom pa na dalje ide gruber pa duboko oranje.

Čemu Tanjirača -Gruber operacija ?
Zato što slamu ne radim sečkom nego je razbacujem.I posle tanjirače zna da mi guši gruber a bez nje bi bilo još gore.Druga stvar je što ove godine neću rano da orem.Zato gruberišem da bi razvukao vreme tj. nebi dozvolio da korov nikne i baci seme.
Juče sam gruberisao na nekih 20cm i na svim njivama je vadio mokru zemlju.

Ono sto sam ugario i podrljao sirak je nikao kao cetka!sad mogu da orem da prskam kako mi se cefne a gde je ostalo strnjiste ne obradjeno sirak je ne jednak,i tanjiranja koja su lose odradjena onako kad tanjiraca tandrce i skakuce po njivi isto ne jednako nicanje korova(slabo isprovociran)Tako da sam misljenja da je ipak naj bolje bar ugariti pa posle kako hoces prskanje tanjiranje pnovo oranje gruber itd..........

Danas malo ljustio strnjiste...
fotografija0445001.jpg

fotografija0447.jpg

Snimak je malo losiju..

Ufff! Bojim se i ja da je ta tanjiračica previše lagana. To bi onda trebalo preći četiri - pet puta.

Izvlaci se ovde stajnjak cim malo bude kise ,da makar nema prasine,i oranje zato nisam vise prelazio.A i tanjiraca je taman za Univerzala a veci traktor nemam.

Malo smo orali za sejanje deteline ako dozvoli u sptembru. Islo vise nego odlicno posle one manje kise pre 7 dana.
Posle oranja uradjeno setvospremiranje i ceka se kisa i setva.

Kolega, odlicno uradjen posao, nemas jos koju sliku o tvom gruberu iz domace radinosti?:sta:

Nazad
Vrh