Strništa i rad na njima

Ima li smisla raditi ugar ako će na jesen ići duboka brazda i na godinu kukuruz.Koja je svrha?? Imam oko 4 ha strnjišta nigdje trave pa pitam se da li bi radio.Uslovi su idealni,vlage koliko hoćeš.

Svake godine radim ugarenje strnjike,ali zbog nedostatka padavina ta opcija nije dala bas zeljeni efekat,ova bi trebala da bude dobra,a zetvene ostatke sam uvek iseckane zaoravao,al cu sada jednu parcelu politi osokom pa se sigurno brze istruliti slama.Posle ravnanje,pa kada nikne trava total.

Pozeljno je izvrsiti ljustenje strnjista, iliti napraviti "malch" kako to neki popularno kazu. Plitko zamesati zevene ostatke i zemlju da se stvori zastitni sloj koji ce spreciti veci gubitak vlage, a ujedno ce i iziritirati korove da nicu. posle toga total i tek onda duboka obrada.
Sve je ovo dobro i tacno,ali,koliko god da se plitko uzore posle zetve,mnogo se teze ore u jesen.Bar je tako sa nasom zemljom

ovih danan na svojim strnjistima sam uradio sledece: izvuceno je po hektaru 6 cisterni 3000l svinjske osoke i hektarsku normu slavolovog unikera 5l po H i plitko uzorao na nekih 18cm i za otprilike 45 dana jos bi jednom poravnao setvospremacem i krajem septembra pocetak oktobra zimsko oranje na 30cm

Jel moze taj Uniker da se doda sa totalom da se oprskaju korovi i strniste i onda tek u oktobru da ide zimsko oranje?

@komisija
Ne moze da se mesa sa totalom jer total da bi unistio korove mora najmanje da prodje 15-20 dana da ima ful dejstvo,a uniker preporucuju da se u sto karacem roku po prskanju prevrne ili plitko uzore da bakterije ne bi uginule jer na suncu i pri velikem temperaturm ako nije zemlja prevrnuta dzaba si prskao unikerom. Po meni sad isprskaj totalom i za 20 dana prskaj unikerom pa plitko ugari.

@komisija
Ne moze da se mesa sa totalom jer total da bi unistio korove mora najmanje da prodje 15-20 dana da ima ful dejstvo,a uniker preporucuju da se u sto karacem roku po prskanju prevrne ili plitko uzore da bakterije ne bi uginule jer na suncu i pri velikem temperaturm ako nije zemlja prevrnuta dzaba si prskao unikerom. Po meni sad isprskaj totalom i za 20 dana prskaj unikerom pa plitko ugari.

Eto vidis kako bi napravio gresku, Hvala na odgovoru. Ziv mi bio :ppozdrav:

Ja imam isti problem sa izrazima "zabrazditi" i "odbrazditi" (plug). :osmeh:

Takođe, kad na paraču treba motike udaljiti od reda moj otac kaže da treba skupiti motike, a meni je logičnije da kažem da ih treba raširiti, i tako je često dolazilo do nesporazuma...

Stubble cultivator,ono što neko koristi za duboku i jedinu obradu
Ima i plugova koji su specijalno dizajnirani za to, ali ja ih kod nas nisam vidjao.
Nesto kao ovo
Kverneland-Ecomat_width500.jpg
Kverneland-Ecomat_width500.jpg

http://ien.kverneland.com/Soil-Equipment/Ploughs/Ecomat/Kverneland-Ecomat

Nazad
Vrh