Strništa i rad na njima

Imam jednu parcelu od 2,5ha. Uzeo od susjeda da radim evo prije tjedan dana.
Parcela nije obrađivana 3 godine, tako da je trava visoka kao imt mali :)
To sam prošao rotokosom i pobacat cu na to ureeu i zaorati, ali me zanima sto je najbolje zasejati na takav komad zemlje gdje nista nije bilo godinama?
Da zasijem sad neku zitaricu ili da idem sa kukuruzom ipak sljedece godine?
Ako moze neki savjet ili iskustvo nekoga da znam sto mi je ciniti bolje. hvala
Ja bi ti preporucio psenicu i onda da na sledece leto krenes u borbu sa korovima, jer ako bilo sta drugo posejes vodices uzaludnu bitku.

Idem sad još jedan dio pokositi kad je ošla rosa malo pa ću poslikati da se vidi.
Nešto će ići na to, jer daleko mi je kukuruz čekati, a imam 4 parcele gdje ga planiram sijati.

Ja sam svoja strništa rješio podrivačem sva, ovo nam je prva godina da nismo orali strnjake, i vjerovarno ih nikad više neću orat, osim gdje sijemo uljanu repicu.
Podrivač je 5 pera, dubina 40-45 cm.

Idući stroj koji kupujem je podrivač 2,5m zahvata s 5 pera.
Starno sam zadovoljan sa urađenim poslom, zimska brazda se u tom podrivanom orala odlično.

Sta vi mislite, imam parcelu od 1 ha ugar uradjen na dubine oko 15 cm, e sad, na tu parcelu planiram sijati djetelinu (zuti zvjezdan-Lotus corniculatus), imam problema sa korovima.
Da li mogu poprskati totalom (glifosav ili sl), pa krajem avgusta, pocetkom septembra uzorati duboko oranje. Nece li skoditi total, nicanju zvjezdana ? Po svemu dosadasnjem procitanom, ne bi trebalo lose uticati na nicanje djeteline.

Ako su u pitanju rizomski korovi, onda sačekaš da dovoljno porastu i dobiju ozbiljnu lisnu masu (naravno nećeš dočekati da izmetliče), kako bi bilo što bolje usvajanje otrova i njegovo odvođenje u rizom da on crkne. Jer to je poenta, ne da uništiš nadzemnu masu (jer nju možeš srediti i zaoravanjem) već da korovu uništiš i koren kako ne bi rastao ponovo naredne godine.

Jedno pitanje kako tanjiraca ide na rasturenu slamu kako je zatrpava u zemlju ili klasican ugar da se radi i koja bi taniraca bila poželjna za taj rad osim vucne .

Planiram sjetvu na jesen, pa se dvoumum, dali da koristim total, da ne bih naskodio detelini, jer je osjetljiva. Ako nista poravnacu njivu, kako vi rekoste, pa cu je krajem avgusta duboko uzorati i posle par dana sjetva. Nadam se da ce unistiti korove ovo preoravanje, koliko toliko. Al opet bi bilo bolje primijeniti total, mislim da bi dosta vise unistio korove.

Posto planiram da razbacim stajnjak na jednoj parceli u strnjistu, kako onda da uradim totalisanje, da li da potanjiram dva puta i razbacim stajnjak pa sacekam, ili da razbacim stajnjak , potanjiram dva put, i onda da oprskam totalom (kada za to stigne vreme naravno) ???

Kakav efekat ima prskanje strnjista sa sredstvom za trulenje zetvenih ostataka,kakva su vasa iskustva,ili je to samo bacanje para..

Nazad
Vrh