Zeleno đubrenje je pametna investicija.
Za zeleno đubrenje je uljana repica odlična kao i većina mahunarki(soja ne), a među njima prednjače razne slačice(bela/žuta, crna i smeđa) iz roda
sinapis ili
brassica. Njihova prednost u odnosu na uljanu repicu
brassica napus je u tome što imaju opor miris pa su pored azotofiksacije i zelenog đubrenja ujedno i repelent za razne zemljišne štetočine u krompiru i šećernoj repi od kojih je jedan i onaj čuveni, ozloglašeni žičar koji redi sklop i u tek posejanom kukuruzu i suncokretu
Nekada sam se uzgojem tih raznih slačica bavio radi prodaje, ali slab je to i nesiguran biznis. Sad s vremena na vreme žrtvujem po pola jutra samo radi semena za sopstvene potrebe zelenog đubrenja. Trebaće da lečim neke peskovite bašte što sam kupovao poslednjih godina radi proizvodnje krompira.
- - - - - - - - - -
@ Vulkan,a da malo razbacis svu tu slamu,ili da iseckas,tesko ces ti zaorati slamu pa jos i stajnak.
Pametan predlog. @Vulkan, ako si već uradio imaj to na umu makar za dogodine. Nije to samo zbog zaoravanja nego ako neravnomerno zaoreš ostatke, pa onda ravnomerno razbacaš azotno đubrivo, oće da se pojave azotne depresije. Da bi se to izbeglo trebalo bi ostatke koliko-toliko ravnomerno rasuti po njivi i dodati desetak kilograma UREA po toni mase. Koliko je mase bilo određuje se veoma jednostavno - koliko zrna toliko i slame, otprilike.
Taj razbacivač je barem najmanji problem. Ko kaže da mora baš tarupom to da se radi? Ja sam prošle godine kupio nov razbacivač, onaj najjednostavniji sa četiri sajle(bezbednija varijanta nego lanci), od nekog majstora Čabe iz Ade i to je bila neka sitna parica za novu stvar. Dovoljno sitna da se ne isplati praviti u sopstvenoj režiji, a i bolji je taj njegov svakako. Ipak je to inženjer konstruisao. Nema nikakvih vibracija, traktor ne trpi. Izeš jeftin razbacivač ako će da ti razdrnda traktor od vibracija.
Tarup uzimam na zajam i zato ga teram samo na štapove od suncokreta.