Strništa i rad na njima

Jel sejete jecam na jecam ili zito na zito na kisela zemljista ,na zute zemlje ?? Jel bacate krec tu koji vam je postupak sad u pripremi ? Koliko bacate djubriva i kad bacate na takva zemljista djubrivo ?

- - - - - - - - - -

Duki ljustenje i ugar su dve razlicite stvari ko ore direktno koliko moze valja poljustiti ,ali najbolje ugariti i posle preorati ko ima mogucnosti .

Luštenje strnjišta, plitko oranje ili ugar su isti termini za oranje posle skidanje strnina na dubini do 15 cm.

Ljustenje je odvajanje biljnih ostataka radi lakseg prevrtanja a ugarenje ili plitko oranje je razlicita stvar ,direktno prevrtanje biljnih ostataka.

To su termini za istu operaciju, mada neki drugačije tumače... Neka standardna obrad strništ ja plitko oranja (luštenje strništa, ugarenje) koje bi trebalo da se izvede nakon skidanja useva dubina do 15cm, pa zatim oranje na polu dubinu (tzv. trojanjenje) dubina do 25cm, i oranje na punu dubinu (tzv. duboko oranje) dubina preko 30 cm. Ovaj način bi trebalo da bude školski, e sad kako ko radi je neulazim u to. Sada ima mašina kao šro su gruberi i razrivači, pa se oranje u nezi strnjišta može i izbaciti...

pa išao sam dosta duboko jer je tu dosta teška zemlja pa sam htio da se slama što dublja umiješa u zemlju. Sad planiram to proć drljačom ili sjetvospremačem i baciti nešto za zelenu gnojidbu

18.06. zetva jecma

fnykp0230.jpg

22.06. razbacivanje slame

fnykp0281.jpg

24.06. palo 35 lit kise
25.06 oranje(oko 25 cm)

fnykp0295.jpg

Ako bude potrebe dobice total, pa setvospremac, a ako ne bude izaslo puno sirka onda 2-3 setvospremiranja i ceka prolece,setvu kukuruza.
Ne znam dal ce nesto znaciti ako ga sad odmah predjem setvospremacem, oce zatvoriti zemlju da se manje gubi vlaga?Oranje je jako lepo, rastresito.

Ja sam rešio prvo da isprskam strnište sa Ekstrasolom 2l/ha + 40 kg UREA -e ,pa tek onda da orem ako se bude moglo ( kod nas palo svega 2-3 l kiše )
Da li je neko radio i kako je naj lakše rastopiti UREA -u u vodi ??

@drobi sad ores duboko kao za jesen? sto tako....nisam znao da se i to radi, mislio sam da ako se sad ore ide plice pa na jesen duboko...ne znam, zato pitam?
@taPeera najlakse kako ja radim je da rastopis u kofu neku, mesas malo i onda sipas, a taj talog jos malo sipas vode sto ostane opet malo mesas i sipas u prskalicu...i mesac njen ne iskljucujes :)

ta Peera!
Sipas ureu polako u filter od prskalice i pustas vodu na njega sa slavine(creva).Brzo se otopi.Eventualno ukljucis nesac, mada to retko radim.

Milos88!
Posto mi ne treba slama, razbacio sam je(necu vise moliti nikoga dal ce odneti,kad ce...,kupio sam ovu secku prosle nedelje).Ako sad ugarim, onda u jesen pri dubokom oranju puno slame ce ostati na povrsini.Ovako ako treba poprskacu totalom, ako ne onda cu par puta proci setvospremacem.
Ovako sam probao vec jednom pre par godina, sledece godine je njiva toliko bila cista da kukuruz nisam trebao uopste prskati.
Samo nema svakog leta dovoljno vlage da se ovako lepo poore i da se semenski korovi iznicu da ih se resis.

@drobi koliko si je platio, ako nije tajna, dobra stvar da je imas kod kuce i slazem se sa tobom, tako i ja molim svake god i na kraju izvisim! to stoji da nema svake god, ova je pogodna za to...samo nisam znao da moze i sad duboko da se poore i da si miran do proleca...
@grunt sta znaci to "i duboko" ?

drobi, zasto nisi koristio drljacu kad vec imas montiran ram na plug, tako bi zavrsio posao za jedno vreme pa posle spremac.Ja bi samo podrljao za prvi put pa kasnije spremac . Inace lepo se rasipa oranje

kristal!
Mrzi me da vucem drljacu da mi se klima tamo.:) Koristim ga u jesen kad orem pod zito.

Milos88!
100 hiljada cu platiti od dva puta do kraja godine.Nov kosta 1850 eura, pa smo se nagodili u pola cene sa covekom.2008 godiste, uradio 30 kj slame, pa u jesen te godine covek izdao svu zemlju u zakup.Od tada je stajao pod supom.Jos ima na gumama one iglice i deklaracione nalepnice na felnama.Planiram da kupim za njega i nozeve za kukuruzovinu, a tako ce se brzo otplatiti.
Najveci je bio problem sa slamom, kad ga ima malo svi bi, ako ga ima dosta onda ne znaju,daleko je, nije u odgovarajucem delu atara,jecmena ne treba,odnesu u avgustu pa do tada ne mozes nista sa strnistem, pa do toga da im crkne presa pa je ostalo dva reda slame, ali za to oni se nece vratiti pa se mucis u oranju....
Imas par slika u temi http://poljoinfo.com/showthread.php?339-Rasturač-otkosa

Milos88!
100 hiljada cu platiti od dva puta do kraja godine.Nov kosta 1850 eura, pa smo se nagodili u pola cene sa covekom.2008 godiste, uradio 30 kj slame, pa u jesen te godine covek izdao svu zemlju u zakup.Od tada je stajao pod supom.Jos ima na gumama one iglice i deklaracione nalepnice na felnama.Planiram da kupim za njega i nozeve za kukuruzovinu, a tako ce se brzo otplatiti.
Najveci je bio problem sa slamom, kad ga ima malo svi bi, ako ga ima dosta onda ne znaju,daleko je, nije u odgovarajucem delu atara,jecmena ne treba,odnesu u avgustu pa do tada ne mozes nista sa strnistem, pa do toga da im crkne presa pa je ostalo dva reda slame, ali za to oni se nece vratiti pa se mucis u oranju....
Imas par slika u temi http://poljoinfo.com/showthread.php?339-Rasturač-otkosa[/QUOTE]

Razumem te u potpunosti, heheh cak mi je i smesno kao da sebe gledam isto...zalosno smesno, isto sve....treba im, ne treba, jedne god uzmu, zovu te 100 puta da ne das drugom, sle im ne treba, onda opet treba...a to kad ostave par redi da se ubijes, ne znas sta ces sa tim....strasno! zato kao i ti ne dajem nikome vise i sve rasturim, doduse imam onaj sa lancima :D ali odradi posao, nemam ja puno zemlje....a video sam slike ovog tvog, sad skontah da si ti i tamo pisao i slikao da, rece da oces da ga prepravis...dobra stvar, najbolje kad imas sam svoje masine i kraj! ne da zavisis od drugog i cekas na njega! Nek te sluzi sa srecom i za slamu i za kukuruz! :bravo:

Danas kad sam bio u obilasku da vidim dal moze da se kosi,vidim udarila trava samo tako gde je pokoseno,tako da se narucuje dva bureta totala,pa podrivac,pa plug....

Mi smo potanjurali strnjište od ječma i posijali nultu grupu soje neki dan i eno redovi se fino vide slikat cu pa postavit :)

Nazad
Vrh