Strništa i rad na njima

Shale, jel si plitko namestio predplužnjake ili brzo voziš kad ostaje slame odgore:sta:

@KAMENI
Ovo je prva brzohodna pun gas, a predplužnjake smo kući naštelovali, a na njivi ih nismo doštelavali. Koliko sam ja uspeo da vidim išli su oko 5 cm u zemlju.

@prnjavor3
Odlično zaoravaju kukuruzovinu, samo se moraju pustiti dublje, a i genaralno sam primatio da u oranju sa predplužnjacima plug manje izprava sante.

Poslednja izmena:
Mislim da bi predplužnjake trebalo štelovati na 1/3 dubine brazde ali mislim da bi član sale ratar dao najbolji savet kako podesiti iste:osmeh: ali nije ni bitno sve će to sutra drljača da popravi:ppozdrav:

E baš to, mi smo ih kod kuće naštelovali, i mrzelo nas da ih štelujemo na njivi, a vidi se da su radili tako da idemo sad da drljamo.

@Shale, početnička greška. Ako ideš plitko, ili ih skini (okreni gore da nerade), ili ih spusti dublje, jer ti ovako samo kvare posao.
Predplužnjaci UVEK moraju biti u zemlji 10-12cm (mereno od špica raonika predplužnjaka), neovisno od dubine oranja, jer ovako samo guraju masu i guše.

@shale je l ores jos jednom u jesen kad si sad vec isao 20cm? ja sa imt560 jedva nesto preko 20cm radim duboko oranje u jesen, zato pitam...

Ljudi, zasto ne probate pola njive da ugarite a pola prskajte totalom i duboko uzorite u avgustu ili septembru.
Varijanta ugarenje(tanjiranje)+drljaca pa se isprovociraju korovi,pa opet taniraca ili total + duboko oranje ne opravdava trosak prinosom.
Probao bih varijantu total+ Agromerkurov podrivac i moje ulaganje ici ce u tom smeru
Nasi dedovi i ocevi su uveli novu agrotehniku(traktor,duboko oranje, setvospremac, herbicide, hibride...) pa moramo i mi pokusavati nesto novo.:ppozdrav:

ima kod mene na otpadu 1 nov mogu da ga dobijem za 15e ali samo je jedan,kad su bacali što nisu oba bacili.ima li svrhe metat jedan na plug,plug je 2 brazde pozadi je crtalo,šta bi se dešavalo kad bi ga metno na prvu brazdu.Malo je of ali jbg

Jeste off, za rad na strnistu ti ne treba jedan, a u kukuruzistu mozes koristiti jedan na prvoj brazdi jer njome obaras capur, tako da bi svo capurje bilo pod brazdu.
probas tako pa ako ti se ne svidja (tj. toliko ce ti se svideti da ces jos koliko sutradan kupiti jos jedan nov )

poz, posto imam dosta trave one livadske ili pirevine kako je najbolje da jw unistim, da li total za kombajnom ili kako vec, padne seme i svake godine u psenici izadje ponovo...

Вероватно је разбацао, не верујем да је правио раствор.

Nazad
Vrh