Kada je pre nekog vremena kroz Tomasevac trebalo da prodje pruga, pricao mi je deda, da su vidjeniji ljudi iz sela podmitili glavnog "indzilira" da skrene prugu nekih 3-4 km od sela, da im to gvozdeno cudo sa Zapada ne gazi decu, i zivinu, a i koji ce nam andrak, kad su u to vreme svi imali konjska kola, i isto su tako prevozili sebe i putnike...
Pa onda, malo pre toga, a opet ne tako davno, u knjizi koju nam je u delovima postavljao clan Diklofen "razvoj masina u Banatu...", pise da je postojao jako veliki otpor kod seljaka u vezi sa gvozdenim plugovima, jer su "trovali zemlju". A njihovi drveni plugovi su imali istu svrhu, i sta ce nam tamo neko gvozdje. A pre toga, mada se niko toga ne seca, ponosni korisnici rala, i volova su isto tako slali u majcinu ove sa prvim drvenim plugovima, i tako unazad, sve do luka i strele!
I sad tu dodju neki s trulog Zapada, i prodaju nam neke masine za "redukovanu obradu", kao da smo mi s kruske pali, i ne znamo da je "dvaput ugari, i sto dublje ori" majka Mara svih sistema!
I da nam sem pluga, i setvospremaca nista ni ne treba!
A sto je najgore, ja im verujem... Je l' znate zasto??? Ko je bio ikad na tom trulom Zapadu odakle stizu te novotarije, je video da se resursi koriste maksimalno, i da jednom farmeru ne mozete prodati nesto sto ce mu ici na stetu, i da to ipak funkcionise.
E, sad, da ne budem tako cinican sve vreme, nisu se u Srbiji (da ne kazem Balkanu) jos stekli uslovi za totalnu promenu agrotehnike. Mi jos nismo postigli maksimum ni sa plugom, a mnogi nisu naucili ni da ga nasteluju kako treba. Mozda su prerano stigli i traktori, o kojima je pricao clan Panonstib, sa svim onim dugmicima.
Ja sam zapoceo pricu u ovom poslednjem zacaranom krugu "oranje vs redukovana obrada", ali sam ostao nedorecen. Dakle, recenicom da je oranje pogubno po sadrzaj humusa, mislio sam na 3-4-5 oranja u toku godine, a isto iako sam pobornik redukovane obrade ne slazem se sa time da 5 operacija zameni oranje. Ako cemo da plug zemenimo podrivacem-gruberom-tanjiracom, opet nista nismo uradili!