Strništa i rad na njima

Super je ta škola,može i više para da se potroši na njivu,samo zavisi dali ti je proizvodnja bazirana na "da bi se pričalo",ili "pravimo ogledno polje" ili "šampion u prinosu" ili možda da sve bude dobro a da što više zaradiš,e to su ogromne razlike,traktor dok upališ troši pare

da ti kazem nesto...ja sam naucio do sad da nema uspesnog poljoprivrednika bez velikuh ulaganja.... jeste da moje imanje ne donosi meni para onoliko koliko bih ja zeleo ali se bar trudim da unapredim svoju poljoprivredu a i poljoprivredu mog kraja u nesto bolje..ja vam predlazem kako da radite....ovo su samo predlozi a stavite lepo sve na papir pa izracunajte sta vam se najvise isplati......

Ajde minđusare koliko ti ode na total ? 4l * 400 din = 1600 . Jutro garenja ti je 7l D2 * 120 = 840

I skoro duplo manje ide na naftu a ove godine se svi nesto zale kako se tesko ore

ovako...... meni je jeftinije da orem....a i pricao sam sa ljudima iz amerike koji zaoravaju strnista a imaju mnogo vise zemlje nego nasi najveci ratari... pa tako da ja mislim da se svi kao i ja okrenemo sto modernijoj proizvodnji u poljoprivredi pa ce nam i bolje ici....

E tu vi dragi moji školarci grešite svi do jednog,neračuna se samo D2,to je samo jedna od mnogobrojnih stavki,a ostalo ZANEMARITE:haha: Ti si išao u školu za molere onda,jedino oni kupe sav alat za 100ojra,i amortizacija je skoro nikakva prikazana u parama!!! To se u poljoprivredi nemože tako,tj.može kod vas hobi seljaka!!!

ja ne radim nesto mnogo zemlje...... sve ukupno oko 10 hektara.....ali kod mene se isplati.... ali svako od nas ima svoje misljenje i svoju racunicu....... i svako ima pravo da na svojim parcelama radi sta hoce i kako hoce....

ovako....vidim na tvom profilu da radis dosta zemlje i verujem da si uspesan u tome.... ipak je druga stvar raditi 100ha i raditi 10ha....... prema tome drugacije su nam racunice.......

pa i pored toga što volim svoj posao,pokušavam i da živim od toga,i održavati i proširivati to što imam,nije mi namera da vređam i potcenjujem takve kao ti,ali iskustvo je jedno,klupa je drugo,ja sa uslugama godišnje posejem preko 200ha(naravno ima koji to rade i na veće i duže),to prosek vas poseje za 30godpa gde je istina onda:haha:

znam sve to...ali u mojoj porodici ja sam prvi koji se bavi poljoprivredom i poceo sam od 0...tako da bih i ja voleo da imam mnogo zemlje ali ::novac:: je u pitanju..... tako da gledam da sto vise ustedim zbog prosirenja imannja.....

Ne radi se o tome koliko se radi zemlje nego kakav imas pogled naokolo . Da imas i 10 Ha opet bi isto radio . Svako radi kako oce al izbrisi notu da je samo tvoja malenkost u pravu . I posle da kazu da su veliki posedi rentabilni ::lose::

sad se nameće jedno pitanje da li je bolje da recimo 5 godina čistiš njivu jeftinijom metodom ili 2 godine skupljom što bi rekao jedan moj prijatelj " ceca je ceca al dvaput je dvaput " svi bi hteli i brzo i jeftino al ni kod babe nema đabe ( a baba kaže nije tačno nego babu niko i nepita :haha: :haha: :haha:)

Ako mislis na usinkovitost garenja sigurno nije manja nego hemije . Kod hemije uglavnom vise odlaze rizomi ali se neki i povrate, ostaje problem sa semenom . Kod garenja manji uticaj na rizom ali na seme ogroman

Kao prvo 4 l po kj se ne trosi ni da je botanicka basta. U vecini slucajeva je dovoljno 3 l max. Cena za litru najkvalitetnijeg totala je 350 din. Drugo oranje nije tako jeftino i nema tog traktora koji ce trositi samo gorivo i to jos 7 l. Tako da se totalisanje viseisplati od ugarenja. Obe varijante sam proverio na svojim njivama kao i medjusobnu kombinaciju. Total je mnogo ekonomicniji i efikasniji.

To je tvoje misljenje, no ne mislim tako . Sta jos traktor toliko zbacajno trosi na jutro oranja ? Pa koliko tvoj trosi na garenju ?

@Telnett
A jel si probao da radis s totalom?
ja sam imao slicno razmisljanje kao ti, pre par godina, dok nisam probao total. Sad mi mnogo vise odgovara rad s totalom. Plug jedino kacim da pustim duboke brazde uz leniju, kako mi ne bi vozili preko.

Da pre par godina u vise navrata neke parcele su bile polivene . Posto ne koristim hemiju ni u okopavinama ovo mi vise odgovara . No i ovaj sistem nije najbolji jer se stalno zemlja dira . No zasada je kvazi resenje . Sto se tice potrosenje od 7l toliko je ursus trosio ove godine na donjem terenu gde je veliki kombajn propadao za pricu u ranjijim godinama i manje ali se mora uraditi odmah nakon skidanja zitarice .

Hm, ti si telnett u okolini Subotice, pa ta potrosnja od 7l/kj je ok. U Banatu ja licno o tome mogu samo da sanjam, pa makar vozio se bez pluga po njivi. Ne znam sta da ti kazem, u pravu si da je samo prskanje totalom kvazi resenje, ali u ovom momentu to je "best buy" varijanta. Cinjenica je ipak da total bolje cisti zemljiste od rizomskog sirka ::namigivanje:: .
Bilo bi lepo kombinovati...npr po skidanju strnina jedno tanjiranje, pa onda tretiranje totalom, pa duboko oranje. Mislim da ni oranje-sspremiranje-oranje-zimsko oranje nije bas najsrecnija opcija

Ne Conoplja je na 10km od Sombora . Ovo je potrosnja na donjem terenu prema So koji je neki polu rit po tezini dok je gornja je kako gde u globalu laksa ali ima brda .

Nazad
Vrh