Strništa i rad na njima

pa tu nema jedinstvenog recepta...ako nemas korova posle zetve tanjiras ili radis nesto slicno, taman da isprovociras korove(ako ima kise) i onda ides totalom. Ako imas samo sirka dosta je 2l/ha...u slucaju da ima korova u toku zetve sacekaas malo pa tretiras totalo, kad se sve osusi tanjiras, do jeseni ako iznikne nova tura to unistis oranjem... :ppozdrav:

Dosad sam radio 2 tanjiranja,a sirak nije problem,jeftinije ga je suzbiti u soji nego totalom na strnjištu,a problematične trave slabo niču na strnjištu,poput palamide,kerećeg grožđa(solanum nigrum),paprike(chenopodiumi),itd,tako da je meni upotreba totala na strnjištu u mojoj setvenoj strukturi soja-pšenica neopravdana,prskam pšenicu sekatorom,jer je to u toj setvenoj strukturi najefikasnije protiv palamide,poponca i divlje grahorine,koji su posle u soji problematični :cao:

Nema tog strucnjaka koji ce totalno ocistiti njivu, vec svesti brojnost korova na razuman i ekonomski ne skodljiv nivo. Ako smo se slozili da bi kombinacijom totala i oranja najvise uradili onda je najbolja varijanta total u avgustu i duboko oranje u oktobru. Ne vidim svrhu tolikog okretanja zemlje. Total je mnogo bolji za rizome, a seme korova je nemoguce unistiti osim da se spreci njegovo padanje na njivu (mozda onim teslinim stitom). Sto se tice podsticanje korova na rast to je jako jako diskutabilno. Ja jos nisam dokazao da se sa tanjiracom moze izazvati taj efekat. Radili smo i sa i bez nje i svuda je korov isto nikao. Vise to zavisi od kolicine padavina u julu i avgustu. Ako je kisna godina eto i mnostva kotova na povrsini.

do ove godine strnjike smo odmah po baliranju slame plitko orali,poravnam drljačom i zatim kad niknu korovi prskamo totalom,na jesen duboko oranje
ove godine je korov iznikao odmah pa je bilo najbolje rešenje da odmah i pršćem
iduće godine nastavljam sa starom praksom

kad odgovara godina za travu prskam,pa onda plug na punu dubinu,inace peglam tanjiracu,pa gruber,pa plug ili 2 puta gruber pa plug,u zavisnoti od stanja zemljista

rraallee je napisao(la):
drugari,zemlja vam je ko i zena sto je vise prevces sve je bolja.Nisam pristalica hemije ali to je nuzno zlo pogotovo ko ima veliku povrsinu pod strnistem.Za mene ja matematika plug+drljaca,plug+drljaca i zimsko oranje.Malo skuplje al je sigurno.
Ne mogu a da ne kažem a vrijeme će pokazati šta je tačno .
Za ženu ne znam (valjda kakva je takva je :haha:) , ali za zemlju baš mislim što je manje prevrćeš da je bolja.

kod mene je dosad najbolje bilo plitko tanjiranje da se izprovocira i seme trave da nikne
pa kad zazeleni sva trava total total

Ja sam planirao da moje strnište totališem jer na toj parceli imam poponca i divlje grahorice. Međutim, usled ove suše teško da ću dočekati da ta dva korova niknu i procvetaju pa da ih prskam. U tom slučaju bih više voleo da ugarim. Ali sa druge strane, možda se okiša i ti korovi niknu, pa je onda to jedina šansa da se ovi korovi unište (totalom), jer u usevu je to skoro nemoguće. Šta raditi, dokle čekati da se vidi hoće li biti nicanja poponca?

Nazad
Vrh